"הוא מרמה לאחרונה יותר ממה שהוא מוכן להודות", כך האשים השבוע אלוף העולם בשחמט, מגנוס קרלסן הנורווגי, מתחרה צעיר ממנו בארה"ב – האנס ניימן. זה קרה לאחר שקרלסן בן ה-31, שנחשב לאחד השחקנים הטובים בהיסטוריה בתחום, פרש ממשחק שחמט לאחר מהלך אחד בלבד של המתחרה שלו. "אני יודע שהמעשה שלי מתסכל רבים בקהילת שחקני השחמט – אבל רמאות היא איום קיומי על המשחק", הסביר.

לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן

אלוף העולם הדף את ההאשמות כי הוא פחדן – וניסה להסביר את המהלך הדרמטי שעשה: "אני מתוסכל, אני רוצה לשחק שח", כתב, "אני רוצה להמשיך לשחק שחמט ברמה הגבוהה ביותר". פיצוץ המשחק כבר בתחילתו, ועוד מצידו של האלוף בן ה-31 שזכה בחמש אליפויות עולם, הפתיע גם מעבר לגבולות עולם השחמט.

"מה היה במהלך הבודד שגרם לו לפרוש מהמשחק באליפות ה-Julius Baer Generation Cup?" זעקו הכותרות, "מה היה שם? לא ברור". מלבד אובדן נקודות ספג קרלסן השפלה פומבית מאוד, בדמות נזיפה של איגוד השחמט הבין-לאומי (FIDE), שלא אהבה את פרישתו הפתאומית מהמשחק המקוון. אך למרות הנזיפה, הארגון העולמי הודה כי גם הוא שותף לדאגותיו של הנורווגי בנוגע לתופעת הרמאות במשחק החשיבה.

מגנוס קרלסן, שחמטאי (צילום: רויטרס)
"אם אדבר, אהיה בצרות גדולות". מגנוס קרלסן בתחרות, ארכיון | צילום: רויטרס

ניימן, השחמטאי האמריקני בן ה-19 בלבד, הפך לכוכב עולה – אחרי שבשנים האחרונות נסק במהירות בדירוג העולמי. הוא לא רק משחק, אלא גם משדר משחקים ברשת. הצעיר הוכתר "רב-אומן" מטעם איגוד השחמט הבין-לאומי בתחילת השנה שעברה לאחר שלדבריו הקדיש את ימי הבידוד של תקופת הקורונה לשיפור טכניקת המשחק שלו. 

השחמטאי האמריקני ניצח באליפויות לאומיות ובין-לאומיות וקטע רצף של 53 משחקים בלי הפסד לעילוי הנורווגי: "אני מניח שמביך את אלוף העולם להפסיד לי, אני מרגיש רע עבורו", הכריז ביהירות. מה שעמד מאחורי הפרישה של מגנוס מהמשחק שהתקיים במסגרת טורניר סנט לואיס בחודש האחרון, הוא החשד שיריבו הצעיר לא התייצב מולו לבדו: "אם אני אדבר אני אהיה בצרות גדולות. בצרות גדולות", ציטט הנורווגי את מאמן הכדורגל ז'וזה מוריניו.

האנס ניימן שחמטאי (צילום: רויטרס)
"אני מניח שמביך את אלוף העולם להפסיד לי". האנס ניימן | צילום: רויטרס

"משחק לא הוגן" ברשת – הוביל לרמאות בתחרות?

"זו בהחלט סערה. האשמה כזו ברמאות גורמת לכך שעננה תרחף מעל כל הענף", הסביר לנו ליאור איזנברג, שחקן שחמט, מנהל "שחמט לכֹל" ומיזם Chess4Solidarity שמארגן תחרויות בין-לאומיות של המשחק. "בעבר חששו מכך שניצחון המחשב על האדם יהיה הרסני כלפי הענף, אך כעת הפחד הוא שרמאות במשחקים בכל הרמות תוביל לפגיעה קשה בתדמית הענף – וגם במהימנות התוצאות בתחרויות של הטובים בעולם. מדובר למעשה בנושא שנשאר פתוח, זו פרשה מתמשכת בעלת אספקט רחב הרבה יותר מאותו משחק ספציפי". 

עם התפתחות המחשבים גבר החשש בעולם השחמט מכך ש"המשחק הגיע לקיצו". זאת מפני שהמחשב יגבר על האדם בעזרת יכולתו לחשב מהלכים ולסרוק הרבה יותר טוב את האופציות על הלוח מהמוח האנושי. בינתיים המשחק שרד, אך הטכנולוגיה ככל הנראה כן מצליחה להשפיע בסופו של דבר גם על משחק המוחות האנושי. אין מדובר בתקלות טכניות, כמו זה שהתרחשה בטורניר שחמט ברוסיה בקיץ האחרון, אלא על מהלכים פסולים שמקורם בתרמית מתוחכמת. אומנם ניימן הכחיש כל מעשה פסול שכזה, אבל למגנוס ולמנהלת השח העולמית יש סיבות לדאגה – ניימן נחסם בעבר מהתמודדות באפליקציית השחמט המובילה chess.com בגלל רמאות מקוונת, לאחר שהודה ששיחק "משחק לא הוגן".

מתוך "גמביט המלכה" (צילום: Ken Woroner/Netflix)
דרמה שמתגמדת לעומת הטלטלה בענף. מתוך הסדרה "גמביט המלכה" | צילום: Ken Woroner/Netflix

"קרלסן שיחק בתחרות מכובדת בארה"ב בלבן (יש יתרון בולט לצד שבלבן בשחמט) – והפסיד", מסביר איזנברג, "מסרים שיצאו מאלוף העולם הנורווגי ואושיות שחמט בענף יצרו עננה סביב חוקיות המשחק, או נכון יותר, לגבי ההוגנות של ניימן במשחק. לאחר כשבועיים היה אמור קרלסן לשחק מול ניימן שוב, הפעם במשחק און-ליין. הכניעה שלו בתחילת המשחק הייתה הצהרה שאינו מוכן להתמודד מול ניימן. השיא הגיע בהצהרה פומבית מטעמו של קרלסן, שמטילה ספק בכל דרכו המקצועית של ניימן בענף".

האם באמת מדובר בתרמית?

"לדעתי המקרה גבולי וניימן לא רימה במשחק הספציפי הזה", אומר איזנברג. "מעבר לכך – לקבוע כי ניימן רימה ללא ראיה זה רע מאוד לענף. רק ימים יגידו אם בידי קרלסן איזושהי הוכחה ודאית לרמאות. המשך יבוא, אולי אפילו בבתי המשפט".

ליאור איזנברג, מנהל "שחמט לכל" ומיזם Chess4Solidarity (צילום: מרק לבשיץ)
"המקרה גבולי, ניימן לא רימה במשחק הספציפי הזה". ליאור איזנברג | צילום: מרק לבשיץ

"אם רוצים שאתפשט, אעשה את זה"

אומנם קרלסן לא סיפק הסבר על "טכניקת הרמאות" של ניימן, אך הוא אמר כי "ההתקדמות שלו על הלוח הייתה יוצאת דופן ולאורך כל המשחק (בגביע סינקוופילד) היה הרושם שהוא לא מתוח ואף לא מרוכז לגמרי במשחק, גם במצבים קריטיים". עם זאת, הוא הוסיף: "ניימן אתגר אותי באופן שבו הוא משחק בכלים השחורים בדרך שאני חושב שרק קומץ שחקנים יכול לעשות". ניימן מצידו התייחס בבוז לטענות לרמאות שהוטחו בו: "מעולם לא רימיתי במשחק על הלוח. אם הם רוצים שאתפשט ושאהיה עירום לגמרי, אני אעשה את זה. לא אכפת לי. אני יודע שאני נקי". 

שחמט  (צילום: 123RF‏)
חשופים בצריח: הסכסוך שעשוי להגיע גם לבית המשפט | צילום: 123RF‏

"ניימן הוא שחקן טוב, למעשה אפילו טוב מאוד – אבל הוא לא מהטופ העולמי", מוסיף איזנברג. "רק כעת הוא נכנס לטופ 50. העלייה שלו בדירוג העולמי יחסית מטאורית, ועוד בעת מגפת הקורונה, שבה היו מעט תחרויות בעולם. הוא השתדרג ביותר מ-200 נקודות: מ-2,465 נקודות במד הכושר העולמי ל-2,688 – מה שמציב אותו במקום ה-49 בדירוג העולמי. קרלסן ורבים הרימו גבה על הזינוק הזה, אבל זה אפשרי במקרים נדירים". 

מי שטוען שפיצח את הדרך של ניימן לנצח הוא לא אחר ממנכ"ל טסלה, אילון מאסק, שמיהר כדרכו להפיץ בטוויטר תיאוריית קונספירציה פרועה למדי על "השיטה של ניימן". מאסק טען כי האמריקני הצעיר השתמש ב"חרוזים אנאליים אלחוטיים שמרטטים לו את המהלכים הנכונים". הוא שיתף פוסט עם ציטוט מחווה לפילוסוף הגרמני ארתור שופנהאואר: "בעל כישרון פוגע במטרה שאף אחד אחר לא יכול לפגוע בה; גאון פוגע במטרה שאף אחד לא יכול לראות (כי זה בישבן שלו)". אומנם מאסק מחק את הציוץ שלו, אבל צילומי המסך הופצו בכל מקום.

אילון מאסק (צילום: רויטרס)
מצא דרך להתערב בסכסוך המתוקשר. אילון מאסק | צילום: רויטרס

המשחק ההיסטורי – והחשש מ"מהפנטים ומכשפים" 

המתיחות בין המעצמות ברחבי העולם אינה פוסחת גם על ענף השחמט. עם פלישתה של רוסיה לאוקראינה, קשה שלא להיזכר במשחק השחמט המפורסם ביותר בכל הזמנים – שהיה לתחרות הלוהטת של המלחמה הקרה בין ארה"ב וברית המועצות. לוח השחמט הפך לזירת קרב כשבובי פישר האמריקני ניצח בסופו של דבר את אלוף העולם בוריס ספאסקי, במה שנחשב להרבה יותר מסתם תחרות בין שני גברים על 64 משבצות.

משחק השחמט קיים כמעט 1,500 שנה, אך במאה ה-20, כמו המסע לחלל, הוא היה זירה להבעת עליונות אינטלקטואלית בין המעצמות. ההאשמות על קנוניות ושערוריות בעולם השחמט הגיעו מהעמוד האחרון לכותרות הראשיות. פישר טען כבר בשנת 1962 כי שחקנים סובייטים משתפים פעולה בטורנירים העולמיים כדי למנוע מכל מי שאינו סובייטי לזכות בטורניר. הוא הסביר כי השחקנים שסיימו בסופו של דבר בשלושת המקומות הראשונים קבעו מראש להגיע לתוצאת תיקו בכל 12 המשחקים המוקדמים שלהם זה מול זה כדי "לשמור כוחות" לסוף הטורניר. בריאיון שהתקיים 40 שנה אחר כך, הודה ראש נבחרת השח הסובייטית, יורי אברבך, שאכן היה שיתוף פעולה כזה.

בובי פישר (צילום: ויקיפדיה)
טען לרמאויות עוד לפני 60 שנה. בובי פישר | צילום: ויקיפדיה

הניצחון של פישר על ספאסקי הרוסי הוא כנראה משחק השח המפורסם ביותר בכל הזמנים, שחתם 24 שנות שליטה סובייטית באליפות העולם. בתחרות בין-לאומית שנערכה עשור אחר כך ניצח פישר בקלות את יריביו הסובייטים זה אחר זה ועלה לדו-קרב מול אלוף העולם ספאסקי. פישר, שחשש כל הזמן מקנוניות וניסיון לרמות, ערם קשיים על המארגנים בדרישות בלתי אפשריות. אחת מטענותיו היו שיש בקהל "מהפנטים ומכשפים", והוא דרש להחליף את את כלי המשחק מחשש מהחומר שממנו הם עשויים.

בוריס ספאסקי ובובי פישר באליפות העולם 1972 (צילום: ap)
בוריס ספאסקי ובובי פישר באליפות העולם 1972 | צילום: ap

הטכנולוגיה תחסל את המשחק?

בטורניר שנערך בשנת 2010, שלושה שחקנים ברמת מאסטרים מצרפת הושעו לאחר שהואשמו בשימוש בתוכנת טקסט משוכללת כדי לרמות ולנצח. בתרמית הזו עקב אחד השחקנים, סיריל מרזולו, אחר המשחק באינטרנט והשתמש בתוכנת מחשב כדי לקבוע את הצעד הבא הטוב ביותר. המהלך הנבחר נשלח בהודעת טקסט מקודדת לחבר אחר בצוות, ארנו האוצ'רד, שהיה באולם התחרות כדי לשדר את המהלך לסבסטיאן פלר שישב ליד לוח המשחק.

אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
הסכסוך שמכתים את "משחק המלכים" | צילום: רויטרס

במהלך השנים התגלו עוד שיטות רמאות רבות: ב-2019 השעה איגוד השחמט הבין-לאומי שחקן בטורניר בין-לאומי בצרפת לאחר ש"נתפס על חם משתמש בטלפון בשירותים במהלך משחק". איגורס ראוזיס, השחקן שרימה, נשלח לוועדת האתיקה, שם הודה: "פשוט איבדתי את עצמי אתמול, השתמשתי בטלפון במהלך המשחק... מה אני כבר יכול להגיד?! פשוט הייתי עייף אחרי משחק בבוקר". הוא הסביר כי קהל המעריצים בפייסבוק תורם ללחץ להשיג ניצחון בכל מחיר: "מה שקרה הוא שיעור טוב, לא בשבילי – אני כבר שיחקתי את משחק השח האחרון שלי". 

איגוד השחמט הבין-לאומי נהנה מאוד בשנים האחרונות מהעדנה המחודשת שלה זוכה המשחק הוותיק. הסדרה "גמביט המלכה" של נטפליקס, על פי הרומן של וולטר טוויס, חשפה את משחק המלכים לקהל עצום בדרך שלא נעשתה מעולם בעבר. בסדרה לומדת הגיבורה (בת') את חוקי השחמט, אך גם את ההתנהלות של השחקנים. באחת הסצנות מלמד השרת של בית היתומות שבו מתגוררת הגיבורה, כיצד להודות בהפסד ולהפיל את המלך בכניעה.

ליאור איזנברג, מנהל "שחמט לכל" ומנהל מיזם Chess4Solidarity (צילום: מרק לבשיץ)
"שחמט הוא כלי שמחבר בין אנשים מרקעים, מגילים ומתרבויות שונים". ליאור איזנברג | צילום: מרק לבשיץ

"ההוויה התחרותית הקסומה סביב המשחק, שמתוארת בסדרה בצורה יפה, שינתה את דימויו בארץ ובעולם", מציין איזנברג. "מכאן חל גידול עצום של שחקנים שמשחקים בכל הרמות. היחס בין שחקניות לשחקנים השתנה – יש יותר נשים שמשחקות, וגם החל לזרום כסף, בזכות ספונסרים שנחשפו לענף ולייחודיות שלו דרך הסדרה".

איזנברג מנצל את המיזם Chess4Solidarity בניהולו כדי לקדם משחקים שבהם משתתפים שחקנים בכל הגילים ומכל העולם: ישראלים, איראנים, פקיסטנים או אמריקנים. כמו שכל מי שמשחק באפליקציות יודע – שם נפגשים אזרחי כל העולם. הוא מספר לנו שבעבר היה קשה להיות שחקן ישראלי: "במשך שנים אירעו מקרים שישראלים הוחרמו מאליפויות שונות, ולצערי גם אני הייתי מאלו שזה קרה להם. מאז הוחלפו ראשי ההתאחדות העולמית ויש היום איגוד עולמי אוהד יותר לישראל". 

אליפות ישראל לנוער בשחמט בסביון (צילום: מרק לבשיץ)
"עננה תרחף מעל כל הענף". אליפות ישראל לנוער בשחמט בסביון | צילום: מרק לבשיץ

שחמט יכול לשנות מציאות?

"בהחלט כן", משיב איזנברג. "שחמט הוא כלי חינוכי, ספורט – אבל גם כלי שמחבר בין אנשים מרקעים, מגילים ומתרבויות שונים. ב'שחמט לכל' הקמנו מיזם עולמי שמוכר אפילו על ידי אונסק"ו כמעודד דיאלוג תרבותי ומקבל ברכות מכל העולם. יותר מכמה עשרות אלפי אנשים מ-170 מדינות השתתפו באירועי המיזם ונוצרה קהילת סולידריות ייחודית. בחלק מהאירועים, יחד עם משרד החוץ וגופים רבים, יצרנו גם נראות באירועים ליחסים בין ישראל למדינות אחרות – והצלחנו ליצור קשרים כמעט בלתי אפשריים באיראן, בתימן, בבהוטאן (חתמנו על הסכם היסטורי בין ארגונים מישראל ומהממלכה לשם שיתוף פעולה לקידום הענף), ניז'ר ועוד מדינות רבות ללא יחסים דיפלומטיים עם ישראל. אנו מקווים להמשיך לקדם את סלוגן הענף gens una sumus, שמשמעו בלטינית 'כולנו משפחה אחת'".

לצער אנשי ארגון השחמט הבין-לאומי, פעילותם אינה מסייעת להזדמנויות מדיניות שיכולות לקרב מנהיגים אמיתיים – והם נאלצים להתמודד עם שערוריות כדוגמת המשחק שפוצץ בין קרלסן לניימן. "אנו מאמינים שלאלוף העולם יש אחריות מוסרית למעמדו, מכיוון שהוא נתפס כשגריר העולמי של המשחק", נכתב מטעם הארגון. "אנחנו מאמינים שהיו דרכים טובות יותר להתמודד עם המצב הזה". בארגון הבין-לאומי סיפרו כי פיתחו אלגוריתם שיסייע באיתור משתמשים לא הוגנים בתחרויות מקוונות: "אנו חולקים את דאגותיו העמוקות לגבי הנזק שהרמאות גורמת לענף השחמט. הארגון הוביל את המאבק בתופעה במשך שנים רבות – ואנו חוזרים על מדיניות אפס הסובלנות שלנו כלפי רמאות בכל צורה שהיא". 

_OBJ

מנגד, איזנברג מגן על מגנוס ומסביר: "הוא אלוף העולם משנת 2013, השחקן הטוב בעולם – וכנראה בכל הזמנים, הדירוג שלו גבוה בהרבה מניימן – והוא השיג כמעט כל הישג אפשרי בשחמט. דעתו בעלת משקל מקצועי בענף, אף שאיננו מחזיק בתפקיד כלשהו בתחום מלבד היותו שחקן". קרלסן בעצמו אמר: "מארגני תחרויות שחמט וכל אלה שאכפת להם מקדושת המשחק שאנו אוהבים, צריכים לשקול ברצינות את הגדלת אמצעי האבטחה ופיתוח השיטות לגילוי רמאות בעולם השחמט". הוא הוסיף: "אנחנו חייבים לעשות משהו בנוגע למעשי הרמאות, אני בהמשך הדרך לא רוצה לשחק נגד אנשים שרימו פעמים רבות בעבר, אני לא יודע מה הם מסוגלים עוד לעשות בעתיד".