"זה לא כמו בישראל שאפשר להקים מפלגה ולצאת למחאה": בזמן שפוטין מפקד על פלישה לאוקראינה ונאבק בסנקציות ובמסרים מהמערב, בתוך ארצו מתחוללת מחאה לא קטנה - למרות השלטון המדכא והמאיים. עשרות אלפי רוסים אמיצים יוצאים במהלך השבועות האחרונים לתקשורת, לרחובות ולרשתות החברתיות כדי להשמיע באומץ התנגדות למהלכים של הנשיא פוטין והצבא הרוסי. בזמן שקולות המחאה מחלחלים ועושים כותרות בעולם, פוטין מוריד את הכפפות ומצהיר: "לירוק החוצה את החלאות".

המלחמה באירופה - תמונת מצב מתעדכנת | המתחם המיוחד

בימים שבהם עיתונאיות שהמרו את פי השלטון הפכו למפורסמות לרגע, הנשיא הרוסי סימן את המטרה: "העם הרוסי יוכל להבדיל בקלות בין פטריוטים לבוגדים. המערב בוודאי ינסה להמר על הגיס החמישי, הבוגדים - אלו שמתפרנסים פה אבל חיים שם, לא במובן הגיאוגרפי אלא מבחינת החשיבה שלהם. הציבור צריך לזהות את החלאות האלה ולירוק אותן החוצה כמו חרק שנכנס בטעות לפה". ומנגד, במחאה היו רוצים לראות דווקא את הנשיא נפלט מהכיסא: "זה בטוח הסוף של משטר פוטין", מסביר מקסים כץ, פעיל במחאה, בשיחה עם N12.

הריסות באוקראינה (צילום: רויטרס)
"הכול יכול לקרות ורוסיה יכולה ללכת בדרך של צפון קוריאה", הריסות בניין באוקראינה לאחר ההפצצות | צילום: רויטרס
הפגנות נגד המלחמה במוסקבה (צילום: ap)
קשה להגיד כמה רוסים מייצגים המפגינים, הפגנה במוסקווה נגד המלחמה | צילום: ap

רוסיה לא צריכה להיות "אומה של פחדנים מפוחדים"

למרות המסר המאיים של נשיא רוסיה והמעצרים המתוקשרים - גם לעיני המצלמות - קולות המחאה לא דועכים. האופוזיציונר המוביל מול פוטין, אלכסיי נבלני שנמצא בכלא באשמת הונאה, קרא להפגנות יומיות נגד הפלישה, ואמר שרוסיה לא צריכה להיות "אומה של פחדנים מפוחדים". ומתברר שלא מעט רוסים נענים לקריאה - ובארגוני זכויות האדם הופתעו לגלות שהמחאות מגיעות לכל רחבי המדינה העצומה.

מהרגע שהטנק הרוסי הראשון חצה את הגבול, מעצרים של מפגינים התבצעו ב-53 ערים שונות. ולמרות שהמחאות הוגבלו יותר ויותר בשנים האחרונות, התקיימו אספות רבות שהשלטונות התקשו למנוע מראש. המשטרה הרוסית עצרה אלפים, אך לא הצליחה לדכא את ניצני ההתקוממות: "אנחנו רואים היום הפגנות די גדולות - אפילו בערים בסיביר, שבהן ראינו רק לעתים רחוקות מעצרים כאלה", אמרה מריה קוזנצובה, דוברת ארגון OVD-Info, שעוקב אחר ההפגנות.

אבל מיהם האנשים שמחרפים את נפשם ויוצאים לרחוב? שוחחנו עם אישה אמיצה שכזו - טטיאנה פלגנהאואר היא כתבת רדיו "אקו מוסקווה", אחת מתחנות הרדיו שנסגרו על ידי עושי דברו של פוטין. למרות המתקפה על חופש הביטוי, היא לא מוכנה לשתוק - ומדברת בפנים גלויות.

טטיאנה פלגנהאואר, עורכת , סגנית עורך "אקו מוסקווה" (צילום: חדשות 12)
"אני לא מפחדת על חיי. אני יותר מודאגת מאובדן החופש שלי", טטיאנה פלגנהאואר, עורכת "אקו מוסקווה" | צילום: חדשות 12

איך מארגנים מחאות במדינה מושתקת ומפוחדת? איך יודעים על התארגנות מחאה?

טטיאנה בחרה שלא להרחיב ואמרה שההפגנות מתארגנות מעצמן: "אף אחד לא מעורב במיוחד בארגון הפגנות. העובדה היא שברוסיה על קריאה ללכת להפגנות אתה יכול לקבל לא רק קנס אלא גם מעצר. האדם היחיד שניסח את עיקרון היציאה למחות הוא אלכסיי נבלני. למעשה, הצוות שלו כותב קריאות ברשתות החברתיות לצאת להפגנות".

אלכסיי נבלני, מנהיג האופוזיציה ברוסיה, בבית המשפט (צילום: רויטרס)
"היחיד שהצוות שלו קורא לצאת להפגנות ברשתות החברתיות", אלכסיי נבלני | צילום: רויטרס

זאת לא הפעם הראשונה שאני מדבר עם טטיאנה: במהלך השבועות האחרונים במסגרת כתיבת הידיעות לסיקור השוטף ב-N12 ועריכת התוכנית סדר עולמי, אני נעזר בטטיאנה כדי לקבל תמונה מהשטח - ממוסקווה. שאלתי אותה מספר פעמים אם היא לא חוששת לחייה - והיא שבה ועונה: "אני לא מפחדת. אני יותר מודאגת מאובדן החופש שלי. החוק החדש קובע עד 15 שנות מאסר בגין הכפשת הכוחות המזוינים הרוסים וזיופים לגבי מה שנקרא המבצע הצבאי. למעשה, מדובר בצנזורה ישירה".

הריאיונות של טטיאנה לחדשות 12:

"אזרחי רוסיה התעוררו בבוקר וגילו שיש מלחמה":

"פוטין פועל כמו פושע מלחמה":

"אני חופשייה ובחיים, פוטין בטוח בבונקר שלו":

"זה בלתי אפשרי לספור כמה אנשים ברוסיה נגד המלחמה"

ולדימיר פוטין הסביר ברוסית לאזרחים ערב המתקפה שה"מבצע המיוחד" נועד לשחרר חבלי ארץ שמבקשים להיות רוסים, ולהפסיק רדיפות של אזרחים רוסיים או דוברי רוסית. עד כמה הציבור "קונה" את הטענות של הנשיא? "למרבה הצער, זה בלתי אפשרי לספור כמה אנשים ברוסיה נגד המלחמה", עונה טטיאנה. "אין סוציולוגיה אובייקטיבית ומקצועית ברוסיה. השירותים המעטים שעובדים באופן עצמאי הם סוכנים זרים מוכרזים, ולכן הם לא יכולים לעבוד באופן מלא".

"אף אחד לא מעורב במיוחד בארגון הפגנות. העובדה היא שברוסיה על קריאה ללכת להפגנות אתה יכול לקבל לא רק קנס אלא גם מעצר. האדם היחיד שניסח את עיקרון היציאה למחות הוא אלכסיי נבלני"

טטיאנה פלגנהאואר

וגם כמות המפגינים ברחוב היא לא אינדיקציה, לדבריה: "אנחנו לא יכולים לומר כמה אנשים יוצאים להפגין. המשטרה עוצרת לאלתר כל מי שמנסה להגיע לכיכר המרכזית של העיר בשעה 14:00 ביום ראשון (השעה והיום שבהם בדרך כלל נערכות המחאות הגדולות ביותר בימים האחרונים). אנחנו רואים אלפי עצורים, אבל אנחנו לא יודעים כמה אנשים חוששים למחות בגלל החשש ממעצר פוטנציאלי". טטיאנה אומרת שהתקשורת הרוסית כמובן נאמנה לפוטין ו"פשוט לא מדברת על ההפגנות", אם כי במחאות הגדולות, רשת RIA דווקא מדווחת על מספרי עצורים.

הפגנות במוסקווה בתחילת המלחמה (צילום: ap)
"אנחנו רואים אלפי עצורים", הפגנה נגד המלחמה במוסקווה | צילום: ap

האם המחאות יביאו לנפילת הנשיא הרוסי? לטטיאנה אין אשליה - לא המחאות יפילו את המשטר של פוטין. "אם קץ משטרו של פוטין יגיע, זה לא יהיה בגלל פעולות נגד מלחמה, אלא בגלל המשבר החברתי שיגיע בגלל המצב הכלכלי הקשה ביותר".

מה הציפיות שלך מהעולם? מישראל?

טטיאנה אוהבת את התמיכה שהיא רואה כאן ובעולם: "הקהילה העולמית מפגינה אחדות חסרת תקדים. פוטין בהחלט לא סמך על תגובה כל כך מהירה ומאורגנת. למרבה הצער, כל העיתונאים העצמאיים שמנסים להמשיך לעבוד בתנאים של צנזורה ואיום במעצר סבלו גם הם מסנקציות. בגלל ההחלטות של ויזה, מאסטרקארד, יוטיוב ופייפאל, כולנו שממשיכים לומר לרוסים את האמת מצאנו את עצמנו בלי יכולת להרוויח. אבל אני מבינה שזה נזק נלווה".

ולדימיר פוטין - מרץ 2022 (צילום: Mikhail Klimentyev, AP)
"אם קץ משטרו יגיע, זה לא יהיה בגלל פעולות נגד מלחמה, אלא בגלל המשבר הכלכלי", לדימיר פוטין | צילום: Mikhail Klimentyev, AP

"לגבי ישראל, בתחילה נראה היה שראש הממשלה לא יכול להחליט באיזו עמדה לנקוט", היא אומרת. "עכשיו ישראל נראית נחושה יותר. העיקר לא לתת לאוליגרכים לברוח מהסנקציות. האוליגרכים הם אלה שמבטיחים את היציבות הפיננסית של פוטין וכמובן, חשוב מאוד לעזור לפליטים מאוקראינה. האוקראינים זקוקים לתמיכה והגנה".

"למרבה הצער, כל העיתונאים העצמאיים שמנסים להמשיך לעבוד בתנאים של צנזורה ואיום במעצר סבלו גם הם מסנקציות. בגלל ההחלטות של ויזה, מאסטרקארד, יוטיוב ופייפאל, כולנו שממשיכים לומר לרוסים את האמת מצאנו את עצמנו בלי יכולת להרוויח"

טטיאנה פלגנהאואר
הפגנות תמיכה באוקראינה ברחבי העולם (צילום: רויטרס)
"פוטין בהחלט לא סמך על תגובה כל כך מהירה ומאורגנת בעולם", הפגנת תמיכה באוקראינה בלונדון | צילום: רויטרס

"הגיבורה שלי היא עורכת הערוץ הראשון מרינה אובסיאניקובה"

בתיעוד של מעצרי פעילים מרוסיה נראים רגעי ההשתלטות המהירים - הכוחות הרוסיים עוטפים מכף רגל ועד ראש את המפגינים ומפנים אותם בכוח רב. אבל מה קורה רגע אחרי שהמפגין נעצר והוא רחוק מעין הציבור? מה מספר מי שעבר את זה? "אין תרחיש אחד של מה שקורה לאחר המעצר", היא מבהירה. "הדבר השכיח הוא שאנשים נמצאים באוטובוס המשטרה (מה שנקרא avtozak) במשך שעות רבות. אחר כך מנסים לקחת אותם למשטרה במשך זמן רב ואז - אם יש לך מזל אתה משתחרר. למרבה הצער, עצורים מתמודדים לעיתים קרובות עם הפרות של זכויותיהם. הטלפונים הניידים שלהם נסרקים בכוח, נלקחות מהם טביעות אצבע, לעורכי דין אסור לראות אותם ויש מקרים רבים של אלימות ועינויים".

מהי מטרת העל? האם לא תוותרו עד להפלת פוטין?

טטיאנה לא רוצה לחלום רחוק: "זה תלוי בהרבה גורמים. ברור שמשטרו של פוטין לא יקרוס מחר או בעוד חודש. מרווח הביטחון שלו די גדול".

מי הגיבור של המחאה הזו - נבלני? הנשיא האוקראיני זלנסקי?

"קשה לומר מי מקור ההשראה. לכל אחד יש מודל לחיקוי משלו. ומישהו, אפילו בלי שום דוגמה, לא יכול לקבל את המלחמה הזו", משיבה טטיאנה - אבל מספקת מועמדת משלה: "הגיבורה שלי היא עורכת הערוץ הראשון מרינה אובסיאניקובה, שפרצה לחדשות הערב עם כרזה נגד מלחמה".

"הממשל חושש מהרוגים בהפגנות"

מקסים כץ, פעיל במחאה נגד פוטין שנמצא כרגע בישראל, מספר ל-N12 על ההתארגנות: "בדרך כלל נבלני מפרסם שיש צורך לצאת להפגנה בערים כאלה ואחרות והוא מפרסם את זה ביוטיוב שלו או באתר שלו ואז כולם יודעים שיש הפגנה". לדבריו, המפגינים דווקא לא חוששים לחייהם, מסיבה אחת מרכזית: "הממשל חושש מהרוגים בהפגנות, לאור העובדה שבהיסטוריה של רוסיה היו מקרים כאלה במחאות של 1991 ונעצר הניסיון של המהפכה הצבאית אחרי שלושה הרוגים שהיו. אז כנראה שהמפגינים אינם חוששים לחייהם - לפחות כשאנחנו יוצאים אנחנו לא חוששים לחיינו".

מקסים כץ, פעיל במחאה נגד פוטין (צילום: באדיבות המצולם)
"אתה יוצא להפגנה אתה מקבל קנסות גבוהים או אפילו מעצר של שבועיים", מקסים כץ, פעיל במחאה נגד פוטין | צילום: באדיבות המצולם

עם זאת, לדבריו, הפחד הוא מהעונש - גם זמן רב לאחר המחאה: "אם אתה יוצא להפגנה אתה מקבל קנסות גבוהים או אפילו מעצר של שבועיים, אפילו אחרי חצי שנה כי המצלמות ברחובות רוסיה צילמו אותם ותפסו אותם בהפגנה. לכן אנשים לא כל כך יוצאים להפגנות". .

כמה אנשים רוסים מייצגים המפגינים? "קשה להגיד, במיוחד עכשיו. מדובר באוטוקרטיה", הוא מסביר. "יש לנו בדיחה שאם יש לך חלון אחד אז מה הרייטינג שלו? כשיש חלון אחד אז כל הרייטינג שם, כשיש אוטוקרטיה אינפורמטיבית וכל המידע נשלט אז קשה להבין מה כמות האנשים שלא מסכימים עם מה שקורה. כרגע זה נראה שיש בערך 35% שלא מסכימים עם מה שקורה".

האם יש השפעה, האם אתם רואים יותר אנשים יוצאים לרחובות בכלל ככל שהמשבר גדל?

"כרגע לא רואים שיותר אנשים יוצאים אלא פחות. מחאות יכולות להשפיע כשיש לך אופוזיציה שנמצאת בפרלמנט או כשיש בחירות קרובות ואנשים יכולים להצביע לאופוזיציה. מחאות לא משפיעות כשאין לך שום אופוזיציה לגיטימית, חוקית בכלל וכשאין דבר כזה ולאנשים אין אופציות - להפגנות יש יותר השפעה מורלית, הן מראות שיש אפשרות להיות נגד השלטון אבל הן לא כל כך משפיעות על מה שקורה".

"כרגע לא רואים שיותר אנשים יוצאים אלא פחות. מחאות לא משפיעות כשאין לך שום אופוזיציה לגיטימית - ההפגנות הן בעיקר השפעה מורלית - כדי להראות שיש אפשרות להיות נגד השלטון"

מקסים כץ

על המעצרים של פעילי המחאה הוא אומר: "שום דבר נורא לא קורה כרגע. זה יילך ויהיה יותר בעייתי אבל כרגע אנשים לא נעלמים". בניגוד לטענות ההתעללות שהשמיעה טטיאנה, מקסים טוען: "בדרך כלל היחס בין תחנות המשטרה לעצורים ברוסיה הוא נורמלי וכולם מבינים שהעצורים הפוליטיים לא צריכים להיות שם ולכן כרגע אין משהו מיוחד. התקשורת של פוטין לרוב מתעלמת לגמרי מכל ההפגנות כאילו אין כלום. רוב האנשים ברחובות תמיד תומכים ונהגים מצפצפים ומנסים לעזור כשיש הפגנות".

לדבריו, המשטר של פוטין עומד ליפול - בין היתר בשל הסנקציות: "איך שהמשטר היה בנוי באופן שאנשים שהם בממשלה - וגם ברשויות אזוריות ובערים - מתפרנסים משחיתות ומרוויחים הרבה כסף וקונים רכוש באירופה וזו הסיבה שאנשים הלכו לממשלה. ועכשיו זה לא אפשרי יותר לגנוב ברוסיה ולחיות בלונדון או בלטביה, אתה חייב להישאר ברוסיה וזה לא מתאים לאף אחד וזה יביא לשינויים. רוב הסיכויים לדעתי שמשטר פוטין יסתיים ויתחיל משהו חדש". 

לטענתו, "מה שהיה נגמר - אין יותר אוטוקרטיה תודעתית אלקטורלית. יהיה משטר אחר – רוצים עכשיו לבנות איזשהו משטר טוטליטרי שאי אפשר להתנגד לשום דבר, אבל אין להם מספיק כוח ולא ברור אם זה יצא לפועל. אבל ברור שהמשטר שהיה נגמר". כץ מעריך שתקופת שלטונו של פוטין תסתיים בתוך שנה-שנתיים לכל היותר: "המשבר גדול מדי ואין להם איך להתמודד איתו אבל הכול יכול לקרות ורוסיה יכולה ללכת בדרך של צפון קוריאה. יהיה קשה לעשות את זה כי היא לא מדינה ענייה באותה מידה".

"ישראל בגלל מעמדה יכולה לתווך ולהיות באמצע"

שאלתי אותו מה הוא מצפה מישראל לעשות, ומקסים מתייחס לתפקיד המתווך של בנט: "ברור שישראל היא מדינה מערבית, וכל מדינה נורמלית וכל אדם נורמלי תומך באוקראינה עכשיו. אבל ישראל היא במצב מאוד מיוחד עכשיו, היא השווייץ של המלחמה הזאת כי יש לה יחסים טובים עם אוקראינה ויחסים טובים עם רוסיה. היחסים הטובים עם רוסיה זה לא משהו רגיל עכשיו בעולם, כי אין מדינות מערביות שהן ביחסים טובים עם רוסיה - אולי קצת טורקיה אבל זה לא אותו דבר"

לדבריו, "ישראל בגלל מעמדה יכולה לתווך ולהיות באמצע. פוטין גם אומר שאפשר ללכת כולם ביחד ליד ושם, אם עושים ועידה בירושלים. ישראל לדעתי צריכה לשמור על ההתנהגות שלה עכשיו. לא לקחת צד באופן פומבי. היא כמובן מגינה את התקיפות של רוסיה אבל היא לא מטילה עליה סנקציות. אז לדעתי זה מה שישראל צריכה להמשיך ולעשות כי זה מאוד חשוב לעזור לכולם לצאת מהסיפור הזה. יש עכשיו המון יהודים וישראלים רגילים בעלי כסף והכנסות - גם מאוקראינה וגם מרוסיה - שרוצים לצאת וישראל לדעתי צריכה לעזור להם והיא עושה את זה לפי מה שאני רואה".

"עכשיו זה לא אפשרי יותר לגנוב ברוסיה ולחיות בלונדון או בלטביה, אתה חייב להישאר ברוסיה וזה לא מתאים לאף אחד וזה יביא לשינויים. רוב הסיכויים לדעתי שמשטר פוטין יסתיים ויתחיל משהו חדש"

מקסים כץ

מטרת העל, לדבריו, היא "להראות בעיקר לרוסים שיש משהו אחר. קשה לראות איך הפגנות יפילו את המשטר. במצב שאין שום כוחות פוליטיים חוקיים ההפגנות והמחאות לא ממש יכולות לשנות משהו – אלא אם כן יש באמת מיליון אנשים ברחובות". עם זאת, הוא אומר כי בארמניה מפלגה קטנה פרו-אירופית עם תמיכה מועטה (5%) הצליחה למנות ראש ממשלה בעקבות המחאות.

כשהוא נשאל על הדמויות המרכזיות עבור המפגינים, הוא משיב: "אין עכשיו כאלה. גם הדמויות שהיו יצאו מרוסיה או שהם מאוד שקטים כמו מיכאל קסיאנוב, שהיה ראש ממשלת רוסיה לשעבר והוא נשאר ברוסיה אבל הוא מאוד שקט ומחכה - או שהם בכלא כמו אלכסיי נבלני. אבל כל זה יתעורר מחדש כשהמצב יתחיל להשתנות. הרבה אנשים יחזרו ויצאו מהמעמד השקט ויתחילו חיים פוליטיים נורמליים, גם אני אחזור. כרגע יש מצב של תעמולה מלחמתית. זה לא כמו בישראל שאפשר להקים מפלגה ולצאת למחאה".