"הטסנו את העובדים לאתונה ולבודפשט", מספרת עו"ד ענת בירן, בעלת משרד עורכי הדין המתמחה במקרקעין תכנון ובנייה וקרוי על שמה. אחרי שמנתה את רשימת היעדים הנחשקים - שכוללת גם בילויים באילת, בירושלים ובמלון כרמים, היא עוצרת לרגע ומסייגת: "אני רק מזכירה - זו לא קייטנה, כן? אנחנו גם באים לעבוד בין חגיגה לחגיגה". 

המשפט הזה אולי מעלה גיחוך בתגובה ראשונית, אבל למעשה מדובר בתזכורת הכרחית במציאות התחרותית של משרדי עורכי הדין הגדולים בימינו. אנחנו כבר רגילים לתנאים הבלתי נתפסים שמקבלים חלק מעובדי ההיי-טק, שלא שוכחים גם לנפנף את זה בפנים של שאר עובדי המשק - אך כעת המגמה מחלחלת גם לסקטורים נוספים, ובראשם - משרדי עורכי הדין.

המשרד של ענת בירן בטיול לבודפשט
"חשוב לזכור שאנחנו גם עובדים, בין חגיגה לחגיגה", המשרד של עו"ד ענת בירן בטיול לבודפשט
טיול לפריז של משרד דורון אריאל (צילום: דורון אריאל)
"ביום המשפחה הבאנו פיצות ודונטס ושחררנו את כולם מוקדם", משרד דורון אריאל בטיול | צילום: דורון אריאל

אם פעם המתמחים היו רודפים אחרי המשרדים היוקרתיים, ומוקירים תודה על תיוק מסמכים ומילוי מטלות זניחות - היום, יש פה דור אחר לחלוטין. זהו דור שלא רק שלא מוכן לעשות עבודה שחורה בלבד, אלא דורש גם חבילה משופרת ומשתפרת.  

"כשאני הייתי מתמחה לפני 30 שנה כל מה שחיפשתי היה איפה אני אלמד הכי טוב ולא סתם אצלם מסמכים", אומרת עו"ד בירן. "היום, חוץ מלחפש עבודה משמעותית, יש את העניין של Well being של העובד. פעם אנשים היו מוכנים לעבוד יותר שעות ויותר קשה והיום מחפשים את הדברים המפנקים יותר. למשל נסיעות לחו"ל - פעם זה ממש לא היה מקובל, ועכשיו זה כן, ואפילו חובה. אבל אני שמחה על כך, לתפיסתי אנשים צריכים גם ליהנות בעבודה שלהם והחוויות הכיפיות מעשירות אותם וככה זה תורם בסוף גם מבחינה מקצועית".

עו"ד ענת בירן (צילום: יונתן כהן)
"לפני 30 שנה חיפשתי להתמחות במקום שבו אני אלמד הכי טוב ולא רק אצלם מסמכים", עו"ד ענת בירן | צילום: יונתן כהן

"היינו בפריז, ברומא, במוסקבה, בפראג, בבודפשט ובאתונה", מספרת עו"ד יעל אריאל, שותפה מנהלת במשרד דורון אריאל. "תוכננה גם נסיעה לדובאי, שבוטלה בעקבות ההגבלות של הקורונה וכרגע אנחנו עובדים עליה מחדש".

"אני חייבת להיות הכי אטרקטיבית", היא מסבירה, "כי אני רוצה את המתמחים הכי טובים, והיום הם מחפשים דברים אחרים. להשקיע בצוות שלך ובכוח אדם שלך ולדעת שטוב לו, זה הכי חשוב אצלנו, כי כשהבסיס שלך טוב, המשרד שלך טוב. אז מעבר לשכר, שאנחנו דואגים להעלות לפי השינויים במשק, יש כריכי בריאות בבוקר ושיעורי פילאטיס שבועיים ובכל חג אפשרי יש הרמות כוסית ומתנות לעובדים".

"תכננו גם נסיעה לדובאי, שבוטלה בעקבות ההגבלות של הקורונה וכרגע אנחנו עובדים עליה מחדש"

עו"ד יעל אריאל

"ביום-יום יש מקרר מלא בגלידות וארטיקים", היא ממשיכה לפרט, "ובכל שבוע-שבועיים צריך להמציא אטרקציה אחרת - קיר פרעצלים, קיר קיורטושים ובר מיצים ואנחנו מארגנים לפעמים גם יציאה לתערוכה או יציאה לבר. היה עכשיו יום המשפחה, אז הבאנו פיצות ודונטס ושחררנו את כולם מוקדם. ככה זה, אנשים רוצים את ה-Well being". 

 

יעל אריאל, שותפה מנהלת במשרד דורון אריאל (צילום: צביקה גולדשטיין)
"אני חייבת להיות הכי אטרקטיבית", עו"ד יעל אריאל | צילום: צביקה גולדשטיין

 מושג הקסם שגורם להשקיע בעובד

אז מהו אותו Well being, מושג הקסם שגרם למשרדי עורכי הדין בישראל לשנות את גישתם ולהשקיע בפינוקים לעובד? ובכן, אם תחפשו בגוגל את המושג Well being תגלו שהוא מתורגם בעברית ל"רווחה נפשית" או "רווחה אישית" - המידה שבה אדם תופס את האיכות הכוללת של חייו כחיובית ורצויה. במלים פשוטות, עד כמה החבילה שנקראת "עבודה" שווה לעובד ומספקת אותו. בשנים האחרונות חל שינוי בשוק העבודה בישראל, ובמידה מסוימת גם בחלק נרחב מהעולם ומעבר למשכורת עובדים החלו לחפש מותרות נוספים במקום עבודתם.

"השינוי בתפיסה התרחש בעקבות הסטנדרטים שקבעו חברות ההיי-טק", מודה עו"ד בירן. "זה משפיע על כולם, לאו דווקא רק על מתמחים".

עו"ד אריאל מסכימה ומוסיפה ש"אם פעם כשבוס היה אומר שלום למתמחה זה היה מרגש ומספיק, היום המתמחה רוצה יותר. מעבר למשכורת גבוהה, הוא רוצה תנאים כמו בהיי-טק. השינויים כמובן קורים לטובת כל עובדי המשרד, אבל הדברים האלה מתחילים מהמתמחים. בסוף אני מחזרת אחרי המתמחה, שיראה כמה שווה לו להיות אצלנו".

קיר פרצלס במשרד של דורון אריאל ושות'
"אני מחזרת אחרי המתמחים", קיר פרעצלים במשרד דורון אריאל

עו"ד שי אליאב, שותף מנהל במשרד גינדי כספי ושות', מציע סיבה נוספת: "אני חושב שזה לא מגיע רק מההיי-טק. עם סחרור הקורונה בשנתיים האחרונות עולם ה- Well being קיבל הרבה מקום כי אנשים עבדו מהבית או עזבו עבודות, ופתאום הבנו שאנחנו צריכים להתייחס גם לרווחה. זה לא שלא היינו שם, אבל הבנו שצריך להרים את הנושא בכמה רמות. היום אנחנו מוציאים בכל שנה יותר מרבע מיליון שקלים על רווחת העובדים".

אז מה אתם מציעים?

"הוצאנו את העובדים לחופשות ביעדים כמו רומא, ברלין, בודפשט, אתונה, רודוס ואוסטריה, משכורות העלנו, ואנחנו מאוד מקדמים הפסקות ארוכות וארוחות בוקר למתמחים ומפגשים למתמחים. יש לנו גם הפי האוור - אני פשוט נותן להם אשראי ואומר להם להביא מה שהם רוצים. אנחנו כל הזמן חושבים על הדבר הבא, מה עוד אפשר לעשות להם כדי לשפר את הרווחה האישית שלהם". 

 

עו"ד שי אליאב, שותף מנהל במשרד גינדי כספי ושות' (צילום: סם יצחקוב)
"התחרות כל כך אינטנסיבית, ולא יכולנו להישאר מאחור", עו"ד שי אליאב | צילום: סם יצחקוב

 "עכשיו רודפים אחרינו, המתמחים"

בסקר השנתי שערכה חברת דרושים IL לשנת 2021 בחרו המשתתפים את השיקולים המובילים מבחינתם בעת חיפוש עבודה חדשה (משכורת, מיקום, תנאים ועוד). 66 אחוז מהמשיבים טענו שאיזון עבודה-בית חשוב להם יותר משיקולים אחרים. חשיבות הפרמטר הזה עלתה השנה ב-26.92 אחוז לעומת השנה הקודמת. בנוסף, 60 אחוז הצביעו שתנאים נלווים טובים נמצאים בראש סדר העדיפויות מבחינתם.

"יש לנו גם הפי האוור - אני פשוט נותן להם אשראי ואומר להם להביא מה שהם רוצים"

עו"ד שי אליאב

מעבר לדונאטס וארוחות שף, עניין נוסף שמקבל יותר ויותר דגש אצל המשרדים הוא המשמעות והקרדיט שניתנים לעבודתם של המתמחים. 

משרד עורכי הדין של ענת בירן בפילאטיס מול הים
"לתפיסתי אנשים צריכים גם ליהנות בעבודה", המשרד של עו"ד ענת בירן בפילאטיס מול הים

"אנחנו נותנים למתמחים במה הרבה יותר משמעותית מאשר בעבר. בכל העסקאות הגדולות, יש תמונות ואזכורים גם של המתמחים", אומרת עו"ד אריאל. "הם שותפים מלאים לעבודה ומקבלים קרדיט מלא, גם כשיש כתבות בתקשורת".

"אנשים רוצים את ה-Well being, נכון", היא מסבירה, "וזה שאני אפנק אותם כל שבועיים זה נחמד, אבל בסוף אדם קם בבוקר ואוהב עבודה לא רק בגלל משכורת או פינוקים - אלא כי הוא מרגיש משמעותי".

סוזן וקנין, מתמחה במשרד דורון אריאל (צילום: דורון אריאל)
"זה נחמד שיש פה דברים מעבר לעבודה, אבל זה לא העיקר", סוזן וקנין, מתמחה במשרד דורון אריאל | צילום: דורון אריאל

 

סוזן וקנין (26), שמסיימת השבוע התמחות של שנה וחצי במשרד של עו"ד אריאל מאשרת: "זה נחמד שיש פה דברים מעבר לעבודה ומקבלים הכול מהכול, כי יש הרבה תחרות, אבל זה שנותנים לעבודה שלנו משמעות זה הדבר העיקרי. כי אם קיבלתי את הכלים והידע וקיבלתי קרדיט על עסקאות גדולות ולצד כל אלה אני גם מרגישה שמלמדים אותי פה, זה מבחינתי הכי חשוב".

גם היא חושבת שהדבר שהוביל לשינוי בתפיסת העובד במשרדים הוא היחס לעובדים בהיי-טק. "משרדי עורכי הדין הבינו שהם חייבים לעבוד כדי שמתמחים יישארו ולא יברחו. עכשיו רודפים אחרינו. לי לדוגמה העלו את השכר באמצע ההתמחות בלי שביקשתי, כי השוק השתנה ושיפרו לי את התנאים. כל המסביב נותן מוטיבציה טובה ומרץ לקום לעבודה. עכשיו הודיעו שיש מסיבת פורים וערב בנות, למשל. ככה אתה בא לעבודה בכיף, זה לא מרגיש שזה נטו עבודה".

 

בילוי של משרד דורון אריאל במסעדת שף עם בני הזוג  (צילום: דורון אריאל)
"רוצים תנאים כמו בהיי-טק", בילוי של משרד דורון אריאל במסעדת שף | צילום: דורון אריאל

זה לא בהכרח גורם למתמחים להיות טובים יותר

כשהמנהלים נשאלו האם המותרות האלה גורמים למתמחים להיות טובים יותר ממתמחים בשנים קודמות כולם ענו שלא, ובכל זאת המשרדים מוציאים עשרות ולעתים מאות אלפי שקלים נוספים בשנה -  תלוי בגודל המשרד - על פינוקים לעובדים. 

במשרד ענת בירן לדוגמה, שבו מועסקים 16 עובדים, ההערכה היא שההוצאה על כל עובד עומדת על כמה אלפי שקלים לשנה לכל הפחות ונשאלת השאלה מדוע המשרדים הגדולים בארץ לא יכולים להסתמך רק על דירוגם ותדמיתם, ונאלצים להשקיע כל כך הרבה כסף ברווחה.

"אנחנו מנסים לגייס את האנשים הכי טובים והכי מתאימים לנו", מסביר עו"ד אליאב. "אין כמובן מחסור בסטודנטים למשפט בישראל, אבל הקרב הגדול הוא על הקרם דה לה קרם מה שנקרא. נוצר סטנדרט חדש למתמחים, ואם אתה לא מתיישר אתה נשאר מאחור. אנחנו מבינים שללא השקעה בנושא של Well being המתמחים הטובים ביותר יעדיפו אולי משרד אחר על פנינו".

"התחרות כיום בין המשרדים הגדולים מאוד משמעותית והדרך הכי טובה לגדל עורכי דין בתוך המשרד היא לקלוט אותם ישר מהלימודים"

עו"ד ענת בירן

"אני מחזרת אחרי המתמחים כי יש לי אינטרס גדול שהם יהיו אצלי. אם פעם מתמחה היה בתחתית, היום הוא לגמרי בראש. אני משקיעה בכל אחד את הנשמה", אומרת עו"ד אריאל.

"הדרך הכי טובה לגדל עורכי דין בתוך המשרד זה לקלוט ישר מהלימודים את המתמחים הטובים ביותר ואז להשאיר אותם", מסבירה עו"ד בירן. "התחרות כיום בין המשרדים הגדולים כל כך משמעותית, שאני שומעת מקולגות שמשרדים קטנים בכלל לא טורחים לנסות לקחת מתמחים, כי הטובים הולכים למשרדים הגדולים שיכולים לעמוד בתחרות, ומה שנשאר להם זה מתמחים לא מספיק טובים".

 

סדנת בישול במשרד דורון אריאל
"אנשים רוצים את ה-Well being", סדנת בישול במשרד דורון אריאל

 יותר משרות, פחות ביקוש

במשרדו של עו"ד אליאב לקחו זאת אפילו צעד אחד קדימה: "בקרוב תיקלט אצלנו מישהי שתעבוד רק בנושא של Well being. תפקידה יהיה להביא רעיונות ולרכז את הפעילויות. התחרות עם המשרדים האחרים כל כך אינטנסיבית, ולא יכולנו להישאר מאחור". 

וכמה התחרות גדולה במספרים? על פי נתונים של דרושים IL בתחום עריכת דין, מתחילת ינואר ועד היום, היצע המשרות עלה ב-11 אחוז לעומת אותה תקופה אשתקד. לעומת זאת, בביקוש למשרות (הנמדד לפי שליחת קו"ח) ישנה ירידה של 18.5 אחוז. כלומר - יש עלייה בהיצע המשרות למתמחים ולעורכי דין במקביל לירידה בשליחת קו"ח. המשמעות - ירידה בתחרות בין העובדים על כל משרה, לעומת זינוק בתחרות בין המשרדים על כל עובד.

"כל המסביב נותן מוטיבציה טובה ומרץ לקום לעבודה. עכשיו הודיעו שיש מסיבת פורים וערב בנות, למשל. ככה אתה בא לעבודה בכיף, זה לא מרגיש שזה נטו עבודה"

סוזן וקנין

"אנו רואים שתופעת המאבק על העובדים והקושי בגיוסים בחברות ההיי-טק מתפשטת לסקטורים נוספים, ובראשם הקרב על עורכי הדין בין המשרדים השונים", אומר אריאל קסל, מנכ״ל דרושים IL. "היצע המשרות עולה אך כמות העובדים שניגשים לכל משרה יורד. משרדי עורכי הדין נאבקים ביניהם על העובדים ומבינים שכדי לגבור על משרדים אחרים צריך להיות יצירתיים ומעבר לשכר להציע הטבות נוספות שיפתו את עורכי הדין, כי ראינו שמאז הקורונה סדר העדיפויות של עובדים השתנה והשכר אינו השיקול היחידי בבחירת מקום העבודה״.

על אף ההוצאות הנוספות והזמן הכרוך בחשיבה על פינוקים יצירתיים, נראה דווקא שבמשרדים הגדולים שמחים על השינוי. 

שיעור פילאטיס במשרד דורון אריאל (צילום: דורון אריאל)
"יש כריכי בריאות בבוקר ושיעורי פילאטיס שבועיים", משרד דורון אריאל על המזרנים | צילום: דורון אריאל

"אנחנו נורא משתדלים לזכור שיש חיים מעבר לעבודה", מסביר עו"ד אליאב. "המקצוע שלנו מאוד דורש ומתפרס על פני המון שעות, וקל לשקוע בעוד עסקה ובעוד פרויקט. אנחנו צריכים שמישהו יעצור אותנו ויזכיר לנו שיש בני אדם מאחורי העבודה ומישהו צריך להיות קשוב לזה ולהידרש לזה. הלוחמים מוכנים תמיד לקרב, אבל בין לבין חשוב להרים את ההווי. עכשיו בהחלט המודעות אצלנו לעניין גבוהה יותר ואני מאוד מברך על זה".