סמל ג' גדלה בקיבוץ כפר מנחם. מאז שהיא זוכרת את עצמה יש לה חלום – להיות מעצבת אופנה. היום ג' מגשימה את חלומה בדרך קצת אחרת - היא מפקדת המתפרה לעיצוב והתאמת אמצעי לחימה ביחידה המובחרת ביהל"ם.

"כל כך אהבתי את מלאכת התפירה שבתיכון הבאתי מכונת תפירה לבית הספר", היא מספרת. "נהגתי להבריז משיעורים כדי לעשות את הדבר האהוב עלי – לתפור ולעצב בגדים. אחרי התיכון התקבלתי ללימודי תפירה אצל מעצב שמלות כלה יוקרתי ומוכר. הוא עיצב שמלות למפורסמות מכל העולם, ביניהן ביונסה. כשראיתי את השמלה של ביונסה התרגשתי כל כך, וראיתי את החלום שלי עומד לי מול העיניים".

מבחינתה המעבר שעשתה מעיצוב שמלות לעיצוב אמל"ח התאים לה כמו כפפה: "כשהתחלתי לחשוב על השירות הצבאי שלי, שמעתי על התפקיד של מש"קית האמל"ח, שכולל תפירה של אמצעי לחימה עבור הלוחמים וידעתי שזה תפור עליי, עשיתי הכול כדי לקבל את התפקיד", מספרת סמל ג', שלימים הפכה למפקדת האמל"חייה.

סמל ג' תופרת במתפרה (צילום: דובר צה"ל)
סמל ג' תופרת במתפרה | צילום: דובר צה"ל

מאות פעולות נגד חיזבאללה

יחידת יהל"ם שבה משרתת ג' היא היחידה ההנדסית למשימות מיוחדות. זוהי יחידה שרוב פעולותיה שקטות ומסווגות והיא פועלת בצורה עצמאית, וליד יחידות מיוחדות אחרות. יהל"ם לקחה חלק במבצעים החשובים והגדולים של צה"ל.

תפקידי היחידה הם גילוי ונטרול איומים ונשק בלתי קונבנציונלי, נטרול והשמדה של מטעני חבלה מתוחכמים, ביצוע מבצעי חבלה חשאיים בעורף האויב ופיתוח אמצעי פריצה חמה ואמצעי פריצה קרה ויכולות ייחודיות נוספות.

יחידת יהל"ם (צילום: דובר צה"ל)
היחידה ההנדסית למשימות מיוחדות, יחידת יהל"ם | צילום: דובר צה"ל

בשנים שצה"ל היה ברצועת הביטחון בלבנון, היחידה ביצעה מאות פעולות נגד ארגון הטרור חיזבאללה וארגוני טרור נוספים. פעולות המיקוש של היחידה גרמו לאבדות קשות עבור חיזבאללה.

ליחידת יהל"ם תפקיד מרכזי בהצלחתו של מבצע מגן צפוני, שהחל ב-4 בדצמבר 2018 ונמשך עד אמצע ינואר 2019 ובמסגרתו השמיד צה"ל מנהרות שחיזבאללה חפר במטרה להחדיר לישראל כוחות אויב.

לוחמי יהל"ם היו הכוח המשמעותי שלקח חלק בגילוי 6 המנהרות ההתקפיות שנחשפו והריסתן. המבצע נערך בתנאים קשים של חורף קפוא בצפון, אדמה רטובה והאתגרים שמביאה איתה הלחימה התת-קרקעית, והלוחמים ביצעו את המבצע בהצלחה.

כמו שאפשר להבין יחידת יהל"ם נלחמת בתוואי שטח שלא אופייניים לאף יחידה בצה"ל: לחימה מתחת לאדמה, פיצוץ מוקדי טרור, השמדת שדות מוקשים ועוד מטרות שייחודיות רק לה. לחימה בתווי שטח כזה מצריכה התאמה מדויקת להפליא של אמצעי הלחימה ושל הציוד הנדרש, את ההתאמה הזאת, מבצע ה"מכון", של היחידה.

חיילים מרקע אומנותי

"המכון" הוא מכון ביחידה המובחרת יהל"ם והוא הוקם בשנות ה-70 כדי לשמש כגוף שחוקר מערכות נשק וחבלה, ומפרק אותן. עם הזמן, התגבשה ההבנה שהחקר והפירוק של התחמושת יכול להוביל לכדי פיתוח אמל"ח ומוצרים שיכולים לשמש נגד היכולות של האויב. כך בעצם הוחלט בשנת 2008 להסב את המכון לשם ייצור מענה טכנו-מבצעי ליחידת יהל"ם, בנוסף על משימת המחקר והפירוק.

שמלת כלה שסמל ג׳ תפרה לפני שהתגייסה (צילום: דובר צה"ל)
"זה החלום שלי", שמלת כלה שסמל ג׳ תפרה לפני שהתגייסה | צילום: דובר צה"ל

המטרה בהסבה הייתה לקחת אתגר מבצעי שעולה בשטח ולמצוא לו פתרון על בסיס הידע הקיים, בעיקר בכל מה שקשור לעולם חומרי הנפץ. המכון הוכיח את הייעוד שלו ולכן הוא גדל והתפתח מאוד, ונוספו בו מדורים צוותים. כיום, מכיל המכון בתוכו את עולם הפירוק והמחקר וגם את יכולות הפיתוח והייצור, עם בית מלאכה שלם, יחידות מכניקה, עיבוד שבבי, אלקטרוניקה, הדפסות תלת ממד, טקסטיל, פלסטיקה ועוד. רוב החיילים במכון היו בעבר במגמת כימיה ואלקטרוניקה, אבל במתפרה הכיוון קצת אחר. החיילים ששם הם חיילים שלרוב מגיעים בכלל מרקע אומנותי.

בגלל היעוד המבצעי הייחודי של היחידה, היא נזקקת לפתרונות טכנולוגיים חדשנים בתכיפות גבוהה מאוד. התעשיות שמספקות את הטכנולוגיה יודעות להתאים את המוצרים הטכנולוגיים אך לא בהכרח יודעות לעשות נכון את ההתאמה הטכנית לתנאים שבהם נמצאים הלוחמים בעת ביצוע המשימה. מה שהצוות עושה זה לקחת את הטכנולוגיה ולתת לה פתרון זיווד – כלומר לתכנן לאמל"ח או לציוד הנדרש מעטפת חיצונית מתאימה.

מבוטקה עם חייל לצוות טקסטיל

צוות הטקטסטיל, המכונה "המתפרה", אחראי למעשה על פתרונות זיווד ליחידה. עד לפני כמה שנים המתפרה הייתה בוטקה קטן שיש בו חייל של היחידה שהתפקיד שלו היה לבצע באופן נקודתי תיקוני תפירה לאמצעים של הלוחמים. לפני חמש שנים הוחלט להפוך את הבוטקה הקטן והחייל היחיד לצוות שלם שכל מטרתו הוא מציאת פתרונות טקסטיל. כך הוקמה המתפרה.

העבודה של צוות הטקסטיל היא תפירה ובעיקר תפירה של ערכות לאמצעי לחימה. לא סתם כל הצוותים האלה נמצאים תחת גוף אחד. על רוב הפתרונות עובדים בעבודת צוות כל הצוותים שבמכון. הפרויקט מתחיל מדרישה מבצעית של לוחם ביחידה שפונה אל המכון עם צורך מסוים והתפקיד של המכון הוא למצוא ללוחם מענה מבצעי תואם.

אחד המוצרים שיוצרו ביחידה הוא מוצר רפואי - מנשם לביצוע הנשמה מלאכותית, שמותאם לנשיאה על הירך. "לפני שלושה חודשים, במהלך פעילות מבצעית מתחת לקרקע עלה הצורך בנשיאת מנשם המותאם לתלייה על הגוף", מספר רס"ל ט', הפרמדיק של יחידת יהל"ם.

מנשם ירך (צילום: דובר צה"ל)
"תוך יומיים ג' תפרה לי מוצר שהתאים בול למה שהייתי צריך", מנשם ירך | צילום: דובר צה"ל

רס"ל ט' מצטרף לכל הפעילויות המבצעיות של היחידה ובאחריותו לתת ללוחמים מענה הרפואי במידת הצורך. "מה שמאפיין לחימה מתחת לקרקע זה הגעה מהירה ואבחון מהיר", הוא מסביר את האופי המיוחד של עבודתו. "בנוסף, צריך לזכור שהסביבה מתחת לקרקע לרוב מאופיינת בצפיפות, ולכן הלוחמים צריכים להסתובב עם כמה שפחות משקל על גופם. כך הבנתי, שאני זקוק לדרך לשאת עליי את המַנשֵם שלי".

"הגעתי למכון והסברתי להם את הצורך, דיברתי אז עם ג'", הוא משחזר. "תוך יומיים ג' תפרה לי מוצר שהתאים בול למה שהייתי צריך: מנשם שמתחבר לירך. כך אני יכול לשאת את המנשם על הירך שלי ובמקרה הצורך לחבר את המנשם לרגל של הפצוע, ולמעשה לחסוך מרחב שבו אני צריכה לתלות את המנשם. מאז, המנשא למנשם משמש אותי. המענה היה מדויק להפליא".

יחידת יהל"ם (צילום: דובר צה"ל)
לקחה חלק במבצעים החשובים והגדולים של צה"ל, יחידת יהל"ם | צילום: דובר צה"ל

התאהבה במתפרה

סמל ג', שהייתה מנהלת פרויקט המנשם המדובר היא מפקדת האמל"חייה. כבר בגיל 13 היא למדה תפירה במתנ"ס שבקרבת ביתה בקיבוץ כפר מנחם במטרה להגשים את חלומה ולהיות מעצבת בגדים. מאז המשיכה לפתח את התחביב שלה ובכיתה י"ב למדה במגמת אומנות.

היא מספרת על אהבתה הגדולה לעיצוב ועל המעצב המוכר שאצלו למדה תפירה כשבגרה. את שמלות הכלה המפוארות והשמלה שעיצב לביונסה היא החליפה בתפירה של אמצעי לחימה ביחידת יהל"ם ובהמשך הפכה למפקדת האמל"חייה.

"כששמעתי על התפקיד, ידעתי שזה תפור עליי", היא מספרת, "עשיתי הכול כדי לקבל אותו. כשעברתי את המיונים והתקבלתי - הייתי מאושרת. ביום הראשון שהגעתי אל המתפרה פשוט הבנתי שזה המקום בשבילי. ראיתי במקום צבעי אקריליק פזורים על הרצפה, מוזיקה מגניבה ברקע ואנשים שפשוט עושים אומנות, והכי חשוב, הייתה שם מכונת התפירה. מהרגע הראשון הבנתי שהגעתי אל המקום הנכון".

מוצר נוסף שייצרה ג' יחד עם רס"ל ט', הוא דפיברילטור שמתחבר לחזה של הפרמדיק. אחד התרחישים שעלולים לקרות בלחימה בתת-קרקע הוא התחשמלות. מדובר בתרחיש שלא אופייני לשאר יחידות צה"ל, וסביר שיקרה רק ביחידת יהל"ם.

לכן, על הפרמדיק ביחידת יהל"ם לשאת אתו במהלך פעילות מבצעית דפיברילטור, בשונה מיחידות החי"ר בשאר צה"ל. "סחיבה של דפיברילטור יכולה להיות דבר מסורבל ולא נוח בכלל", מספר רס"ל ט'. "לכן, פניתי לג', הסברתי לה את הסיטואציה וביקשתי את עזרתה. תוך יומיים היא תפרה עבורי מנשא מיוחד לדפיברילטור שמתחבר לחזה שלי. מאז המנשא משמש אותי בכל הפעילויות של היחידה".

מנשא דפברילטור לחזה (צילום: דובר צה"ל)
מנשא דפברילטור לחזה | צילום: דובר צה"ל

כלי נוסף שתפרה סמל ג', הוא רצועות מותאמות לאלונקה שמיועדת לנשיאה במתווה של לחימה תת-קרקעית. הרצועות מאפשרות פתיחה מהירה ביותר של האלונקה במקרה הצורך. האלונקה דקה ועשויה מרצועת פלסטיק מיוחדת, כך שתוכל להתקפל במקרה של פציעה במנהרה צרה. גם העלאת הפצוע במקרה כזה מצריכה אלונקה מותאמת כמו שמשתמשים בה ביחידה.

"פעמים רבות המוצרים שאנחנו מייצרים במכון נכנסים אחר כך לשימוש בכלל צה"ל", מוסיף מפקד המכון, רס"ן ר'. "הדבר הזה שיש מענה מידי ונקודתי לצרכים שיש בשטח הוא יתרון אדיר שיש ליחידת יהל"ם".