זה קרה לפני עשר שנים, בדיוק. קים ג'ונג איל, השליט הבלתי מעורער של צפון קוריאה, עלה על רכבת מפיונגיאנג בפעם האחרונה בחייו, מבלי שיידע. במהלך אותה נסיעה לקה בליבו - ומת. במשך 51 שעות האומה לא ידעה שהרודן מת. באותן שעות מסתוריות התנהלו קרבות פוליטיים, ובשלב כלשהו מישהו לחש על אוזנו של קים ג'ונג און הצעיר, חובב כדורסל וסרטי דיסני, את הבשורה: "עכשיו תורך, אתה ראש המדינה". כשלאומה ההמומה נודע על מותו של קים ג'ונג איל, השבוע לפני עשור, באותו משדר הגיעה ההודעה: זהו היורש.

עד היום לא ידוע מה נאמר לקים ג'ונג און, אז עוד לא בן 30, בחדרי חדרים לאחר שאביו בן ה-69 הלך לעולמו. קולות בכי מילאו את רחובות פיונגיאנג, תלמידים לכלכו את מדי בית הספר כשכרעו בכאב על הברכיים כאשר קריינית רשת הטלוויזיה הממלכתית, היחידה בצפון קוריאה, דיווחה לפני עשור שהמנהיג הדגול קים ג'ונג איל הלך לעולמו.

סביב העולם מדינאים, מרגלים ואנשי תקשורת התחילו לברר מי הוא המנהיג החדש קים ג'ונג און, שירש את מקומו, ותהו האם אפשר לצפות לשינוי במדינה המבודדת? כשמונה לתפקיד, היה ידוע מעט מאוד על קים: הוא היה הנכד של מייסד האומה, שכבר התחיל לבנות לעצמו מעמד וכוח פוליטי עוד קודם לכן, כיאה לדור השלישי של משפחת קים ששולט במדינה ביד רמה ובעריצות. הצעיר המסתורי, שנולד ב-1983 או בתחילת 1984 (תלוי את מי שואלים), הוכתר והוצג בתור "היורש הגדול" של המדינה המבודדת ביותר בכדור הארץ.

בעולם גילו במהרה שלמד בבית ספר פרטי בשווייץ בשנות העשרה המאוחרות לחייו, שהיה מופנם והעריץ כוכבי כדורסל - אך לא הרבה יותר מכך היה ידוע. הרקע הייחודי שלו הוביל במערב לפיתוח תקוות שקים הצעיר יביא איתו שינוי למדינה, שיפתח אותה לעולם. אבל מאז כניסתו לתפקיד, ציפתה להם הפתעה לא קטנה. במהרה קים הורה על הניסוי הגרעיני השלישי של צפון קוריאה ועל שיגור טיל ארוך טווח מול הסנקציות המתהדקות של האו"ם. העולם המערבי – התאכזב, ולא בפעם האחרונה.

אותו שיגור היה למעשה יריית הפתיחה: קים המשיך ולא הפסיק לערוך ניסויים דומים ומאיימים מאז עם מסרים של סחיטה או ניסיונות למכור את הטכנולוגיה שלו לארגונים ולמדינות האפלות יותר ברחבי העולם. אך הוא גם ידע להפתיע עם הסכם והבעת חיבה לנשיא ארה"ב. ברחבי העולם עדיין מנסים לפענח את חידת קים ג'ונג און - זה שמצא בכוכב כדורסל אמריקני חבר אישי, ובמקביל נלחם בתרבות של השכנה מדרום ושולט ביד רמה בארצו מוכת הרעב. היום (שישי) הוא השתתף בטקס זיכרון לאביו, במבט עגמומי ובמראהו החדש והמסקרן: קים הנחה את התושבים להתאבל והורה על 11 ימים ללא חיוכים וצחוק. 

קים ג'ונג און (צילום: reuters)
מתבצר בסירובו לחזור למסלול הדיפלומטי. קים ג'ונג און | צילום: reuters

לחסל את הדוד - ולשחק כדורסל עם כוכב

זמן קצר לאחר כניסתו לתפקיד, קים החליט להמשיך לפתח את תוכניות הטילים, לצד שאיפות לתקוע דגל גם בחלל. צפון קוריאה שיגרה טיל ארוך טווח ב-2012, והכניסה את מה שהיא כינתה "לוויין תקשורת" למסלול, אך אות מהלווין הזה - מעולם לא נקלט בשום מקום. הניסוי היה תצוגת כוח של הטילים של פיונגיאנג, ממש כמו תצוגות הכוח שעשו אבותיו לפניו.  

גם הסגנון האלים של הדורות הקודמים לא השתנה. ב-2013 קים הוציא להורג את דודו, ג'אנג סונג ת'אק -  בעלה של אחותו של קים ג'ונג איל, קים קיונג הואי. ג'אנג נחשב בעבר לאדם השני בעוצמתו במדינה החשאית, והוא חוסל - יחד עם בכירים אחרים - אחרי שבית דין צבאי מיוחד מצא אותם אשמים בבגידה. אך באותה השנה ראינו לפתע פנים חדשות של הרודן קים. זה קרה כששחקן הכדורסל דניס רודמן (שחשב שהוא בכלל מגיע למשחק ראווה בדרום קוריאה) מצא את עצמו בשכנתה הפחות סימפטית מצפון.

קים ג'ונג און ודניס רודמן (צילום: ap)
"רק חשבתי שאשחק כדורסל ואחלק חתימות". קים ג'ונג און ודניס רודמן | צילום: ap

"אף אחד לא סיפר לי על צפון קוריאה, רק חשבתי שאשחק כדורסל ואחלק חתימות. הייתי כל כך עיוור", סיפר כוכב העבר המכונה ה"תולעת". אבל הכדורסלן יוצא הדופן התאהב במדינה והתחבר היטב לשליט חובב הכדורסל שלה, שאותו הוא תיאר כ"חבר אמת". באותו ביקור רודמן צייץ בחשבון הטוויטר שלו: "זה נכון. אני בצפון קוריאה. מצפה לשבת עם קים ג'ונג און. אני אוהב את העם הצפון קוריאני".

רודמן, שידוע כאדם לא שגרתי, רצה למנף את מעמדו החדש כדי לכונן יחסים דיפלומטיים בין המדינות ובאותה תקופה, כשברק אובמה היה נשיא ארה"ב, רודמן אמר בריאיון לספורטס אילוסטרייטד: "המשימה שלי היא לשבור את הקרח בין מדינות עוינות. למה אני זה שצריך לעשות את זה?, אני לא יודע". אבל רודמן חזר מהנסיעה ודבר לא השתנה חוץ מכמה תמונות מוזרות ששטפו את העולם, שבהן הוא מופיע יחד עם הרודן המעריץ. 

לצד ההתחככות בכוכב הנערץ (קים סיפר על אהדתו הגדולה לשיקגו בולס, שם שיחק רודמן בשנות ה-90), קים המשיך לבצר את כוחו ולנטרל מתחרים. חיסולו של הדוד הייתה רק נקודת ההתחלה: בשנת 2017 קים ג'ונג נאם, אחיו למחצה של קים, חוסל בנמל התעופה הבינלאומי של מלזיה בקואלה לומפור. שתי צעירות - סיטי איסיה האינדונזית ודואן ת'י הואונג הווייטנאמית - תועדו והואשמו בחיסול האח. גם השיטה הייתה מפתיעה: השתיים מרחו על פניו, לעיני העוברים והשבים, רעל כימי שנחשב אסור על ידי האו"ם.

קים ג'ונג און ודונאלד טראמפ (צילום: reuters)
מדמיון למציאות. כשטראמפ וקים נפגשו | צילום: reuters

בשנת 2018 שוב התעוררה תקווה לשינוי. דווקא אחרי חילופי איומים ועלבונות ("איש הטילים הקטן"), נשיא ארצות הברית דאז דונלד טראמפ וקים קיימו פסגה "היסטורית" בסינגפור. הפגישה הנדירה התקיימה בעידוד הנשיא המתון של דרום קוריאה מון ג'ה אין, ובה קים התחייב לפעול לפירוק חצי האי הקוריאני מנשק גרעיני. בפגישה אחת בלבד המנהיג הצעיר והמסתורי הקסים את איש העסקים והריאליטי האמריקני שמבוגר ממנו ב-40 שנה. טראמפ התגאה בכך שיצר "קשר מיוחד" ואפילו "אהבה" עם מי שפעם לעג לו, וגם רודמן הגיע לסגירת המעגל.

עד לאותה התחממות מפתיעה ביחסים קים שוחח רק עם אנשים שפחדו ממנו בתוך המדינה, ועד אז פגישותיו המדיניות היו עם שי ג'ינפינג מסין בלבד. "האפקט היה מפתה", אמר סונג-יון לי, פרופסור ללימודי קוריאנים באוניברסיטת טאפטס על השינוי שחל בקים באותן שנים. "הדיקטטור האכזרי, המצחיק למראה, הפך את עצמו למי שמוביל רפורמה, נוטה לשלום, ואולי בעזרתו ניתן לפרק את פיונגיאנג מהגרעין".

קים ג'ונג און ודונאלד טראמפ (צילום: reuters)
מעלבונות לחיבה אישית - אבל בלי הסכם | צילום: reuters
קים ג'ונג און ודונאלד טראמפ (צילום: reuters)
הפסגה שריתקה את העולם | צילום: reuters

אבל מצב הרוח הטוב והאופטימיות לא המשיכו זמן רב: פסגת טראמפ-קים השנייה בהאנוי קרסה בגלל חוסר הרצון להקלות בסנקציות לעומת הוויתורים שפיונגיאנג הייתה מוכנה להם בתמורה. טראמפ טס במהירות מבירת וייטנאם וקים נסע 60 שעות ברכבת חזרה הביתה בידיים ריקות. פגישת המשך באזור המפורז המחלק את חצי האי הקוריאני אומנם סיפקה תמונות היסטוריות, כשטראמפ חצה את הגבול ודרך בצפון קוריאה – אבל המבוי הסתום לא נפרץ.

גורמים רשמיים ואנליסטים אומרים שקים מעולם לא התכוון לוותר על הארסנל הגרעיני שלו: הם טוענים שצפון קוריאה רודפת אחרי הארסנל הזה במשך עשרות שנים במחיר עצום במשאבים ובבידוד בין-לאומי ועדיין מפתחת עוד איומים: "הוא לא יכול להאכיל את האנשים, אבל הוא מסוגל לשמור על השרידות הפוליטית של המשטר שלו עם הנשק שלו", הסבירה סו קים, מומחית ליחסים בין-לאומיים בארגון המחקר RAND, "וזה יותר חשוב לקים".

משטר השושלת של צפון קוריאה בנוי על המפלגה שקוראת לעצמה מפלגת הפועלים השלטת. המשטר מבסס את תביעתו לשלטון בשם קץ הקולוניאליזם היפני לאחר מלחמת העולם השנייה וה"ניצחון" במלחמת קוריאה נגד ארצות הברית בין 1950 ל-1953. וכשארצות הברית בונה את המתיחות ארוכת השנים מול סין, לקים יש גם הזדמנות ללכת בעקבות סבו קים איל סונג.

קים ג'ונג און (צילום: reuters)
מבצר את כוחו ללא הפסקה. קים ג'ונג און | צילום: reuters

הקשרים בין פיונגיאנג לבייג'ינג - שנרקמו במלחמת קוריאה כאשר כוחותיהם נלחמו בדרום קוריאה ובקואליציית האו"ם בהנהגת ארה"ב עד לקיפאון - היו יחסי "אהבה-שנאה" דיפלומטיים. "שני הצדדים לא מעריצים זה את זה, אבל מכירים בכך שהשני הוא בן הברית הקרוב ביותר מבחינת אסטרטגיה, אידיאולוגיה, היסטוריה ושנאת ארה"ב - היריב המשותף", מסביר סו קים. לדבריו, הרודן הצעיר צריך רק להסתכל מעבר לגבול לסין כדי לראות כיצד הגדלת השגשוג לאורך שנים רבות יכולה לחזק את הפופולריות של ההנהגה במדינה חד-מפלגתית.

מאז שנשיא ארה"ב ג'ו ביידן נבחר ונכנס לתפקיד, קים ממשיך לסרב להפצרות לחזור למסלול הדיפלומטי. "צפון קוריאה תשמור על מעמדה בעימות עם ארה"ב ותציק לה עם אתגרים טקטיים", העריך קים ג'ין-הא, חוקר במכון קוריאה לאיחוד לאומי, בריאיון לסוכנות הידיעות AFP. "במקביל היא תוודא שהיא לא תעבור את הגבול ותגיע לדרדור מוחלט של היחסים".

רעב, בעיות נאמנות - והלהקה שמטרידה את הרודן

בתחילת החודש קים אמר שמערכת החינוך הצבאית במדינה חייבת להכפיל את המאמצים לחנך קצינים "שיישארו נאמנים לחלוטין" למפלגת השלטון במדינה. זה היה הצעד האחרון בסדרה של אירועים וקמפיינים ליחסי ציבור, שהתמקדו בהגברת הנאמנות הפוליטית. בנוסף, קים רצה לשפר את מצב הכלכלה, את אספקת החשמל ולהפחית את התלות באחות הגדולה שלא תמיד משתפת פעולה – סין. אך סוכנויות האו"ם אמרו כי צפון קוריאה ו-25 מיליון תושביה עדיין סובלים ממחסור במזון ובחשמל, מחסור שרק החריף עם הסנקציות שהקהילה הבין-לאומית הטילה על פיונגיאנג בגלל תוכנית הגרעין והטילים של צפון קוריאה, תוכנית שנמצאת במסלול מסוכן ולא עוצרת.

בזמן שצפון קוריאה רכשה פצצות וטילים, הכלכלה בהנהגת המדינה נוהלה בצורה לא נכונה במשך עשרות שנים, אפילו לפני הסנקציות - ואנשיה סובלים ממחסור כרוני וגם ממערכת בריאות חלשה ופגיעה. בשנה שעברה היא סגרה את גבולותיה לאחר שנגיף הקורונה פרץ בסין השכנה: המצור שקים הטיל על עצמו ועל עמו נותר במקומו, ולמרות שפיונגיאנג מתעקשת שעדיין לא ראתה מקרים של הקורונה – טענה שברחבי העולם מפקפקים בה מאוד - קים הודה בקשיים הנובעים מכך והזהיר את אנשיו להתכונן ל"מצב הגרוע ביותר אי פעם" .

הצבא הצפון קוריאני (צילום: ap)
"קים שומר על השרידות הפוליטית בעזרת הנשק". הצבא הצפון קוריאני | צילום: ap
קים ג'ונג און (צילום: reuters)
בשל הקורונה: קים הזהיר את אנשיו להתכונן ל"מצב הגרוע ביותר אי פעם" | צילום: reuters

בחודשים האחרונים נראה שהמנהיג הרודן של צפון קוריאה מודאג פחות מהאיום האמריקני ויותר מהתרבות שצומחת מעבר לגבול: קים יצא למלחמה נגד תרבות ה-K-POP וכל מה שמערבי בעיניו. כך למשל אזרח שקורא לבת זוגו "מותק" בצפון קוריאה הוא סוטה שיישלח למחנה "חינוך מחדש". דרום קוריאה, שמפגינה הצלחה כלכלית ותרבותית עצומה בשנים האחרונות (בין השאר עם הסדרה "משחקי הדיונון" והסרט "פרזיטים"), זוכה למתקפה. ההנהגה בצפון קוריאה כינתה את התרבות שמגיעה מהדרום "גיהנום עמוס קבצנים".

דרך תרבות ה-K-POP, שהגיעה למדינה המסוגרת באמצעות קלטות ותקליטורים שהוברחו, למדו הצעירים בצפון קוריאה כי בזמן שהם נאבקים למצוא אוכל ולעצור את הרעב, שכניהם בדרום עושים דיאטות כדי לרדת במשקל. ה"ניו יורק טיימס" טוען שהשפעתה הגוברת של להקת הבנים BTS למשל היא זו שהובילה את מנהיג המדינה הטוטליטרית להכריז על "מלחמת תרבות חדשה". דיווחים לא רשמיים טוענים לעונשים כבדים מאוד לצפון קוריאנים שנתפסו צופים בתוכן האסור.

ילד רעב בצפון קוריאה (צילום: reuters)
מיליונים סובלים ממחסור במזון ובחשמל. צפון קוריאה | צילום: reuters
ציורי תעמולה בצפון קוריאה
מנהיג צפון קוריאה הכריז על "מלחמת תרבות חדשה"

"מבחינה כלכלית, צפון קוריאה נמצאת בתחתית הסדר הבינלאומי", אמר פארק וון-גון, פרופסור ללימודי צפון קוריאה באוניברסיטת Ewha Womans בסיאול. "אבל עם הארסנל הגרעיני שלה, היא מסוגלת להפעיל את השפעתה בין שתי מעצמות עולמיות, ארצות הברית וסין. הייתי קורא לזה הצלחה ניכרת מצידה של פיונגיאנג", סיכם המומחה.

קים ג'ונג און וחיילי הצבא (צילום: reuters)
צפוי להישאר בתפקידו במשך עוד עשרות שנים. קים ג'ונג און וחיילי הצבא | צילום: reuters

עכשיו, לאחר 10 שנים בשלטון, קים ג'ונג און הוא אחד המנהיגים המנוסים בעולם. בזמן שמנהיגים אחרים מתחלפים, הוא נשאר על כיסאו - למרות השמועות על מצבו הרפואי שלא עוצרות לרגע. מומחים לענייני צפון קוריאה לא מצפים לשינוי עכשיו וסבורים שקים ימשיך להתריס נגד המערב עוד עשרות שנים, כשהוא נשען על הארסנל הגרעיני שלו וממשיך לפתח אותו. קים לא מודאג לגבי בחירות או מגבלות כהונה, גם הגיל בצד שלו - הוא רק בשנות ה-30 המאוחרות לחייו - והוא צפוי להישאר בתפקיד במשך עוד עשרות שנים, אם הבריאות תאפשר זאת. ברחבי העולם תוהים מה הצעד הבא של המנהיג, ואם יימצא האיש שיגרום לו שוב לחייך ולנטוש את האיומים. עשור אחרי מינויו צפון קוריאה עדיין מבודדת, רעבה ונחשלת.