"לפני כחודש נכנס אלינו לסוכנות בחור צעיר - מלווה בשני אנשים שנראים כמו שומרי ראש. הם המתינו בסבלנות שיגיע תורם לשיחה עם סוכן המכירות במגרש מכוניות. הוא חיפש רכב יוקרתי ודי נדיר, שעלותו קרובה למיליון שקלים. אחרי דין ודברים שבמהלכם הם נכנסו למשא ומתן מהיר, הוא קרא לאחד משומרי הראש, הסתודד עימו - וכעבור זמן מה הניח לי על השולחן 500 אלף שקלים. 'את השאר תקבל לאחר שהרכב יגיע למגרש', אמר ועזב את המגרש עם פמלייתו". כך שחזר סוכן מכירות בשיחה עם מגזין N12 מפגש שכבר לא ניתן להגדירו נדיר. לדבריו, לא מעט מהלקוחות מגיעים למגרש ומשלמים בכסף מזומן. "זה לא רק במגרש שלנו, אני אומר לך - לא מעט מהעסקאות מתבצעות בכסף מזומן. אותי לא מעניין מאיפה מגיע הכסף כמובן. ברור לי שהוא לא הרוויח את הכסף אחרי סטארט-אפ שנמכר לארה"ב. אני סוחר רכב ולא חוקר של רשות המיסים. אותי מעניין רק דבר אחד - אני רוצה להרוויח". הדברים שאומר סוכן המכירות הם לא דבר חריג. אנשים שיש להם כיסים עמוקים שמעוניינם לטשטש את מקור הכספים מבצעים עסקאות יקרות ערך במזומן על מנת לחמוק מתשלומי מס.

כשמזראטי, פרארי ומייבאך הן כבר לא נחלתן של העשירים מהאלפיון העליון, והמחזה של מכוניות יוקרה שחותכות אותך בכביש כבר לא כל כך נדיר, עם תוכניות מימון אטקרטיביות, עסקאות השכרה נוצצות, והצעות לליסינג תפעולי משתלמות, לא פלא שיותר ויותר ישראלים "משנים סטטוס" ועולים על הכביש עם רכבים בשווי מיליוני שקלים. אבל מה קורה כשאותם רכבים נוצצים הם בסך הכול עוד מסך עשן לעסקאות מפוקפקות, הלבנות הון בשווי מיליוני שקלים ועבירות מיסים חמורות ואפילו כיסוי לפעילות עבריינות אלימה? צללנו לעולמן האפל של מוכניות היוקרה.

רכבי יוקרה (צילום: דוברות המשטרה)
"אותי לא מעניין מאיפה מגיע הכסף, אני רוצה להרוויח" | צילום: דוברות המשטרה

 

"אם המטרה שלך היא לעשות מופע ראווה עם רכב היוקרה, הדרך המהירה לכך היא בשכירות או בליסיניג תפעולי, אומנם אתה נוסע ו'נראה' עם הרכב היוקרתי - אבל בפועל הוא לא שלך", אומר עו"ד אורי קינן, מומחה למשפט כלכלי וצווארון לבן, לא פעם הגוף החוקר מגיע לחשוד כדי לבצע תפיסה או חילוט לרכב, ואז החוקרים מגלים שהרכב לא שייך לו, והוא חוזר באופן אוטומטי לחברת ההשכרה או לחברת הליסינג". ומי האנשים שיסתבכו בעבירות כלכליות? "אנשים שמכירים את עבודת המשטרה ועבודת רשויות האכיפה, לא קונים היום רכבי יוקרה. איך הם בכל זאת נוסעים עליהם? חזרנו לליסינג ולהשכרת הרכבים". מי כן נופל כאן? "דווקא אנשים נורמטיביים, שעליהם יותר קל למצוא נכסים רשומים, שם יהיה יותר למשטרה לבצע חילוטים וסעדים".

"אם המטרה שלך היא לעשות מופע ראווה עם רכב היוקרה, הדרך המהירה לכך היא בשכירות או בליסיניג תפעולי, אומנם אתה נוסע ו'נראה' עם הרכב היוקרתי - אבל בפועל הוא לא שלך"

עו"ד קינן משתף אותנו באחד האירועים שבהם נקרא להעניק סיוע משפטי לאחרונה, "רשות המיסים הגיעה בחקירה סמויה לאחד הלקוחות שלי שנחשד בההעלמות מיסים והלבנות הון בסכומים של למעלה מ-100 מיליון שקלים. במסגרת החקירה הגיעו לביתו אנשי היחידה החוקרת, תתאר לעצמך את התמונה הבאה: רכבי גרר מרימים מהחנייה שלוש מכוניות יוקרה, המטרה שלי כעורך דין בתחום הכלכלי היא לשחרר את הרכבים". עו"ד קינן היה שם ברגעים הקשים שעברו על לקוחותיו: "זה לא רק הפגיעה בסמל סטטוס, זה עצם החדירה לנכס הפרטי שלך, מעבר לעבודה ששולם עליו הרבה כסף, זאת חדירה לפרטיות, זאת תחושה מאוד קשה ולעיתים המחזות בשטח הם ברוטליים וכואבים, הרגע שגוררים לך את הרכב מהחנייה לעיני כול".

רכבי יוקרה (צילום: דוברות המשטרה)
"החרמה וגרירת הרכב היא פגיעה ביוקרה" | צילום: דוברות המשטרה

לדבריו של עו"ד קינן היקף עבודתו בתחום העבירות הכלכליות זינק בשנים האחרונות: "העבודה זינקה באופן מפחיד, דווקא המהירות שהרשויות פועלות בפגיעה בקניין של אנשים. אני רואה עלייה דרמטית בפגיעה בקניין: זה מתחיל ברכבים, עובר לנכסים ומגיע לכסף רב שיושב בבנקים, העלייה במהירות הביצוע ובכוח שהמחוקק נותן לרשויות היא דרמטית. לשמחתי, יש התערבות של בתי המשפט בעבודת הרשויות, הכוח שהם מחזיקים ביד הוא כוח שבעיניי משתמשים בו באופן רב מדי, לעיתים במקרים שלא צריכים להשתמש".  

עו"ד אורי קינן
"עלייה דרמטית בפגיעה בקניין". עו"ד אורי קינן

"כשאתה רואה מי נוסע במכוניות האלה, עולות לא מעט שאלות"

המאבק המשטרתי בארגוני הפשיעה ובפשיעה החמורה מתמקד בחודשים האחרונים בפן הכלכלי, באמצעות אסטרטגיה שעיקרה לתת "מכה אנושה בבטן הרכה" של אותם ארגונים ויחידים במטרה להביא לקריסתם והתפוררותם ובכך לתרום למיגור הפשיעה. לשם כך חברו בשבועות האחרונים משרדי האכיפה השונים לפעילות משותפת וממוקדת תחת הכותרת "המסלול הבטוח" בניסיון לסמן יעדים למוטט אותם. "נמשיך להגביר את האכיפה בתחום הפשיעה הכלכלית, כחלק מהמאבק בפשיעה בחברה הערבית, במטרה לחשוף ולמוטט את התשתית הכלכלית של מחוללי הפשיעה הפוגעים בתחושת הביטחון של האזרחים", אמר למגזין N12 גורם בכיר במשטרה.

רכבי יוקרה (צילום: דוברות המשטרה)
"זה לא רק הפגיעה בסמל סטטוס, זה עצם החדירה לנכס הפרטי שלך" | צילום: דוברות המשטרה

"העבריינים שנוסעים ברכבי יוקרה הם מגוונים - מעבריין רחוב ועד לעבריין צווארון לבן", מסביר רב-פקד ישראל חזן, מפקד מפלג צפון לאכיפה כלכלית בלהב 433, "בפעילות שלנו בחברה הערבית בחודשים האחרונים זה די מעורב - אין רק עבריינים כלכלים, תמיד זה מעורב בעבירות מחוק העונשין כמו עבירות אלימות או עבירות אמל"ח. בסוף אתה רואה שכל הרכבים לא רשומים על שמו של העבריין, הוא כבר הבין שרשויות האכיפה יכולות די בקלות לאתר ולתפוס אותו דרך הרכב, ואז מה שהוא עושה זה לרשום את הרכב על שם קרובי משפחה או 'קופים' ו'אנשי קש', הרבה פעם הם גם נשארים רשומים על שם מגרשי הרכב, בזמן שהוא משאיר את החשבון 'פתוח' עם מגרש הרכב, הוא ממשיך לנסוע בהם כרגיל".

רב-פקד ישראל חזן, מפקד מפלג צפון לאכיפה כלכלית בלהב 433 (צילום: דניאל יחזקאל)
"העבריינים שנוסעים ברכבי יוקרה הם מגוונים - מעבריין רחוב ועד לעבריין צווארון לבן". רב-פקד ישראל חזן | צילום: דניאל יחזקאל

מאז שהוקמה היחידה לפני מספר חודשים היא הספיקה להשתתף במספר מכובד של מבצעים משולבים מוצלחים שבהם נעצרו עשרות חשודים והוחרמו מכוניות יוקרה. "במקרה שלנו, בציבור הערבי בולטת המוחצנות של הכסף - בין אם זה רכב מסוג ב.מ.וו X6, או ג'יפ מרצדס G class והיום אלה גם ה'טסלות' שנכנסו חזק. אתה רואה על הכביש מכוניות בשווי מליוני שקלים: זה מראה שאתה עשיר, זה מראה שאתה חזק - רכב זה 'סמל סטטוס'"' מסביר חזן, "כשאדם מגיע לכפר עם 'מייבאך' בשווי מיליון וחצי שקלים, הסביבה מיד מבינה שמדובר באדם בעל עוצמה עם כסף, מישהו משפיע ובעל אמצעים, אבל כשאתה רואה מי נוסע במכוניות האלה עולות לא מעט שאלות. בלא מעט מהמקרים אתה פוגש ברכבי היוקרה צעירים בני 19 ו-20, אם אתה בודק אותם במחשבי ביטוח לאומי, אתה רואה שהם לא עובדים בעבודה שמכניסה את הסכומים האלה, אם הם בכלל הם עובדים - ואתה מבין שיש כאן כסף שחור. או שמדובר בכסף שמקורו בעסקאות פליליות או בכסף אשר לא דווח עליו לרשות המיסים".

"כשאדם מגיע לכפר עם 'מייבאך' בשווי מיליון וחצי שקלים, הסביבה מיד מבינה שמדובר באדם בעל עוצמה עם כסף, מישהו משפיע ובעל אמצעים"

השיחה על אופיו של נהג הרכב החשוד הובילה את רב פקד חזן לשתף בפרטים מעניינים מהפעולה האחרונה של היחדיה, "החשוד המרכזי שלנו נהג על ג'יפ מרצדס G class יוקרתי שהיה רשום על שם אמא של איש מקצוע שאיתו הוא עבד. במהלך החקירה גילינו שאותו איש מקצוע היה שותף לעבירה של החשוד המרכזי, שהיה מלבין אצלו את הכסף". רב-פקד חזן שתף אותנו בתמונה המודיענית שמתקבלת לעיתים ברגע שנעצר לבדיקה אחד מאותם צעירים שנוסע ברכב היוקרה, "המודיעין המשטרתי שלנו מבוסס על מודיעין אנושי ומודיעין אלקטרוני, בנוסף אנחנו בקשר רציף עם הרשות לאיסור הלבנת הון ועם רשות המיסים ורשות שוק ההון ואחרות, כל אלה יחדיו מסייעים לנו לייצר 'פרופיל' לחשוד אם כמבצע ואם כמממן. כשאתה מתחיל לחפש את הכסף אתה מגלה שהעבירות הכי פופלריות הן חשבוניות פיקטביות, הונאות בתחום המטבעות הווירטואלים ועבירות הקשורות לתחום העבירות הכלכליות, עבירות שהסיכון בהן קטן יותר והרווח יהיה גדול יותר".

רכבי יוקרה (צילום: דוברות המשטרה)
"לרוב מדובר בדורות הצעירים שרואים את העבריינים, לומדים מהם ומחקים אותם" | צילום: דוברות המשטרה
חבילות שטרות של שקלים (אילוסטרציה: lisa-skvo, shutterstock)
"הוא הניח לי על השולחן 500 אלף שקלים". אילוסטרציה | אילוסטרציה: lisa-skvo, shutterstock

איך זה עובד בשטח? "לרוב אתה נחשף לראשונה לעבירה שמתבצעת באותו רגע, ואז אתה גם מגלה לעיתים אורח חיים עשיר וראוותני ולא לגיטימי: אין הכנסות, אין ירושות - אלה דברים שמעוררים חשד". רב פקד חזן הוסיף, "אם פעם ארגוני הפשיעה הקלאסיים היו נוסעים ברכבי יוקרה, היום הם הבינו שהם מושכים בצורה הזאת תשומת לב, ולכן אנשי אותם ארגונים החלו לנסוע עם רכבים שפחות מנקרים עיניים. בחברה הערבית לעומת זאת זה לא ככה, השאיפה של העבריין בחברה הערבית היא להחנות רכב מפואר ליד הבית, לרוב מדובר בדורות הצעירים שרואים את העבריינים, לומדים מהם ומחקים אותם".  

רכבי יוקרה (צילום: דוברות המשטרה)
"אתה מבין שמדובר כאן בכסף שחור" | צילום: דוברות המשטרה

מוחמד מג'אדלה, פרשן חדשות 12 מוסיף: "כשרואים עשרות כלי רכב מוחרמים שמעלים אותם על גרר, אתה רואה את השוק הזה – לא מאמינים שזה קורה, כי אותם גורמים מוכרים כמעט לכל החברה הערבית. רגע אחרי שמכניסים אותם גם לכלא, אתה קולט בטיקטוק וברשתות החברתיות אנשים שמתחילים ללעוג להם ולהגיד 'המשטרה כיסחה להם את הצורה'. שומעים גם אנשים שמתחילים להגיד דברים שלא שמענו קודם – "אף פעם לא משתלם לעסוק בחשבוניות פיקטיביות'. אחרי המעצר המתוקשר בכפר מנדא, שקיבל הרבה הדים בחברה הערבית, היה שיח חסר תקדים לרגע, הופצו סרטוני סאטירה שלעגו לאחד העצורים – 'הוא חוזר לנהוג בסובארו, הוא והחברים שלו חוזרים לעבוד בבנייה'".

"אבל החגיגה הזו לא נמשכת יותר מדי – כמה ימים אחרי כן כשהוא משוחרר מהכלא מקבלים אותו עם רכבי יוקרה אחרים, עם זיקוקים, עם זמרים שמשלמים להם עשרות אלפי שקלים רק כדי שיבואו וישירו חצי שעה, ובפועל האופוריה הזו – שהנה המשטרה עושה ועוצרת ומחרימה רכבים – נמשכת רק כמה ימים, ואחרי שהם משתחררים העסק חוזר לדפוק מחדש. לכן יש פה רגשות מעורבים – לרגע הייתה תובנה שהמשטרה עושה את מה שצריך לעשות ויש שינוי בשטח, אבל אחרי כמה ימים חושבים שוב שזה משתלם לגלגל את ההון העצום הזה בשביל שלושה-ארבעה ימי מעצר. לכן יש שני קולות מבחינה חברתית - אלו שמדברים על שינוי מגמה ואלו שאומרים שגם אם המשטרה עוצרת עבריינים, היא משחררת אותם במהרה".

מוחמד מג'אדלה (צילום: החדשות 12, החדשות12)
"המשוואה היא פשוטה מאוד – האם זה משתלם או לא?". פרשן חדשות 12 מוחמד מג'אדלה | צילום: החדשות 12, החדשות12

אחרי השחרור מהמעצר המתוקשר, יכול להיות שהמצב יסלים? "זה לא רחוק, להיפך – זה עושה אותם יותר נקמנים ומסוכנים. הם יידעו מתישהו מי גרם לזה שהם ייכנסו לכלא והם יבואו איתו חשבון. היה מקרה אחר במשולש שהחרימו תכשיטי יוקרה – יהלום, זהב – אבל ברמה הבסיסית זה לא הורס את התשתית של אותם ארגונים. אתה פוגע בהם קצת כלכלית אבל הם חוזרים לעבוד באותה התשתית או בתשתית אחרת".

"ברמה הבסיסית זה לא הורס את התשתית של אותם ארגונים. אתה פוגע בהם קצת כלכלית אבל הם חוזרים לעבוד באותה התשתית או באחת אחרת"

מג'אדלה מסביר: "בתחילת ה'גיוס' של אותו צעיר מבהירים לו מה הולך לקרות לו: 'תקשיב, אם אתה נעצר בגלל הפעילות שלך איתנו אתה נכנס לכלא לשנה-שנתיים. המשפחה שלך תקבל את המשכורת שלך, אנחנו נדאג להם לחיים טובים. כשתצא תקבל את הפיצוי שלך על כל דקה שהיית בפנים. המשוואה היא פשוטה מאוד – האם זה משתלם או לא? אם אתה צעיר חסר מעש שאין לך אופק ולא למדת תואר אקדמי ואתה בוחר במסלול הזה, אתה צריך לדעת מראש שאולי תמצא את עצמך אסור אבל אחרי זה תקבל כמה מיליונים טובים ופיצויים".

רכבי יוקרה (צילום: דוברות המשטרה)
"אין הכנסות, אין ירושות - אלה דברים שמעוררים חשד" | צילום: דוברות המשטרה

בן ה-20 יהיה מוכן לעשות הכל בשביל "דווארה" עם רכב יוקרה בשכונה

"אני מעל ל-20 שנה בתחום הפלילי - ולא זוכר זינוק כזה בפניות לסיוע משפטי בתחום העבירות הכלכליות וחילוט כמו שמתרחש בשטח בחודשים האחרונים", סיפר בשיחה עם מגזין N12 עו"ד שי טובים המתמחה בחברה הערבית, "אם בכל מחוז משטרתי היתה יחידה אחת שאמונה על פשיעה כלכלית, היום בגלל כמות המקרים והאירועים החריגים בכל מרחב ותחנה יש מומחה בתחום חילוט וסעד זמני. מבחינתי למשל, הטיפול בתיקים שקשורים לפשיעה כלכלית גדלו בצורה משמעותית, אם יש פלח שגדל זה העניין הכלכלי".

רכבי יוקרה (צילום: דוברות המשטרה)
היקף העבירות נאמד בכחצי מיליארד שקלים. החרמת רכב יוקרה | צילום: דוברות המשטרה
פשיטה על ארגון פשע בדרום (צילום: דוברות המשטרה)
פשיטה על ארגון פשע בדרום, ארכיון | צילום: דוברות המשטרה

לדבריו של עו"ד טובים, "הכפר לא מסתכל על התפיסה וההחרמה המשטרתית - אלא על רכב היוקרה. בעיניהם רכב היוקרה הוא מה שעושה אותך", יחד עם זאת עו"ד טובים טוען שמדובר לרוב בפלח מסויים באוכלוסייה הערבית שיעדיף את הנסיעה ברכבי היוקרה, "השכבה המשכילה באוכלסייה לא תחפש ותדרוש רכבי היוקרה - זה לא מעניין אותם. דווקא אלא שאין להם, כאלה שחשוב 'להיספר בחברה', יהיו מוכנים לעשות הכל בשביל רכב יוקרה. בדרך כלל מדובר בשכבה צרה, חבר'ה צעירים בשנות ה-20 לחייהם - וכדי שבן ה-20 יזכה לעשות 'דווארה' ברכב היוקרתי עליו הוא חלם, הוא יקבל אותו ממישהו שיש לו אינטרס, לעיתים בן ה-20 יהיה מוכן לעשות הכל בשביל 'דווארה' והמבין יבין". לדבריו של עו"ד טובים קיים חוט שני המחבר בין עולם הפשיעה לנסיעה ברכבי היוקרה: "יש קשר הדוק, קשר תרבותי, אלו מודלים חברתיים וקשר של הוכחה 'מי אתה', מעגל שמייצר את עצמו".

עו"ד שי טובים (צילום: חדשות)
יש קשר הדוק בין עולם הפשיעה לנסיעה ברכבי היוקרה. עו"ד שי טובים | צילום: חדשות

מעצרים בסביון והרצליה, עבירות בשווי כחצי מיליארד שקלים

בחודשים האחרונים נחשפים בפני הציבור הרחב אותם מבצעים משולבים של כוחות המשטרה ורשות המיסים, שם תוך פעילות מודיעינית חסויה מצליחים הכוחות לחשוף פעילות עבריינית מאורגנת ומתוחכמת שמגלגלת מאות אלפי שקלים וכוללת גם את רכבי יוקרה. לדוגמה, רק בחודש שעבר חשפו חוקרי היחידה המרכזית (ימ"ר) של מחוז המרכז במשטרה בשיתוף עם יחידת יהלום ברשות המיסים פעילות מחתרתית לכאורה של ארגון פשיעה גדול במרכז הארץ שבמשך תקופה ארוכה השתמש ברכבי יוקרה ששוויים נאמד בעשרות מיליונים. בפועל הרכבים היו בבעלות חברת ליסיניג שרשומה כחברה המנהלת צי רכבים וממוקמת בגלילות. מהחקירה עלה כי בעלי חברת הרכבים סייעו לאותם גורמי פשיעה להעלים כספים, ניהלו מעין 'בנק פיקטיבי' עבורם, ביצעו העברות והפקדות כספים וניהלו חשבונות לכאורה תוך העלמת הדיווחים מרשויות המס. ברשות המיסים מעריכים כי היקף העבירות נאמד בכחצי מיליארד שקלים.

חשד להלבנת הון בסך חצי מיליארד שקלים (צילום: דוברות המשטרה)
הוקפאו חשבונות בנק בשווי עשרות מיליוני שקלים. פשיטת המשטרה | צילום: דוברות המשטרה

במהלך הפעילות פשטו הכוחות על בתיהם של החשודים ושל בעלי חברת צי הרכב בסביון והרצליה ועצרו אותם לחקירה. כמו כן, נתפסו על ידי החוקרים עשרות כלי רכב במגרשי החברה, ובתוכם למעלה מעשרה רכבי יוקרה שנתפסו בבתיהם של גורמי פשיעה ומקורביהם בשפלה ובשרון. בפעילות אחרת פשטו חוקרי מפלג צפון לאכיפה כלכלית בלהב 433 יחד עם אגף חקירות מס הכנסה בחיפה על מגרש לכלי רכב יוקרתיים באזור ירכא. מדובר במגרש מהגדולים בצפון - ובעליו, ממשפחת מקומית מוכרת, עוכב לחקירה בחשד לעבירות מס והלבנת הון, קשר לפשע, קבלת דבר במרמה ועבירות על חוק רישוי שירותים בענף הרכב. במהלך הפשיטה בוצעו חיפושים בעסק ובבתים, נתפסו 17 רכבי יוקרה בשווי 10 מיליון שקל והוקפאו חשבונות בנק בשווי עשרות מיליוני שקלים. לפי החשד, בעלי המגרש פעלו בניגוד לחוק בתחום ייבוא ומכירה של כלי רכב יוקרתיים, בהיקף עבירות לכאורה שנאמד ביותר מ-30 מיליון שקל - הרכוש נתפס במסגרת הליך חילוט בליווי פרקליטות חיפה.

בחודש שעבר בכפר מנדא שבגליל המערבי נערכה פשיטה משולבת של היחידה לאכיפה כלכלית בלהב 433 יחד עם רשות המסים. במהלך הפעילות נתפסו נכסי נדל"ן ו-17 רכבי יוקרה בשווי עשרות מילוני שקלים בנוסף לכסף מזומן. מאז החלה הפעילות "מסלול בטוח" ביצעה המשטרה מאות מעצרים וחיפושים במתחמים שונים ותפסה עשורת אמצעי לחימה. זאת לצד הפעילות השגרתית שבה נתפסו מתחילת השנה מעל 35 אלף פריטי אמל"ח - ובהם יותר מ-2,200 רובים ויותר מ-750 אקדחים. במסגרת הפעילות המבצעית באכיפת הפשיעה הכלכלית נתפסו 50 כלי רכב - וחולטו כ-3 מיליון וחצי ש"ח. במסגרת הפעילות המבצעית הוגשו כבר 23 כתבי אישום ו-11 חשודים נעצרו עד תום ההליכים. כמו כן, נפתחו עשרות תיקי אלימות ובוצעו 19 הריסות של מבנים לא חוקיים.