כשהיה בכיתה ז', ש', שגדל עם עוד 4 אחים ובלי אבא, ביקש לעבור לפנימייה כדי לברוח מהמצוקה בבית. הצעד לא הועיל. לאחר חודש הוא נזרק מהפנימייה, ועד כיתה ח' הספיק לעבור בעוד 3 מסגרות אחרות. המצב המשיך להידרדר, ובאחד הריבים עם אימו היא הזמינה משטרה, ובהמשך גם נפתח לו תיק פלילי. ש' הגיע בסופו של דבר למוסד שנחשב להזדמנות אחרונה לפני הכלא. דווקא ברגע הזה הגיעה התפנית בחייו. וכיאה לשינוי מקצה לקצה, ש' מספר שהכול התחיל מבפנים: "שם הבנתי שהגיע הזמן להילחם על העתיד שלי".

המוסד שאליו הגיע ש' נקרא מעון "נווה חורש". הוא מקבל אליו בני נוער בשעת משבר לבני נוער, בגילאים 12 עד 18, המאופיינים עם בעיות התנהגות והסתגלות, רובם הסתבכו עם החוק. ש' שהה שם מספר חודשים. וכפי שהבטיח לעצמו, משם הוא התכוון רק לעלות - והצליח להתגייס לצה"ל, אבל זה לא נגמר בזה. הוא הגיע לטירונות בחוות השומר ונבחר לחייל מצטיין. "היה לי טוב בטירונות, הסתדרתי כי אני רגיל להיות מחוץ לבית, היו איתי חיילים ומפקדים טובים", הוא מספר.

"לא האמנתי שאני אזכה ואצליח להתקבל. כשנפתח לי תיק פלילי בגיל 13, לא האמנתי שאשרת, בטח לא ביחידה הטכנולוגיות והסודית ביותר בצה״ל"

ש', טירון מחוות השומר שהתקבל ל-81

לאחר הטירונות, ש' קיבל את ההזדמנות החד-פעמית. "סיפרתי למפקד חוות השומר שלמדתי עיבוד שבבי", הוא מספר. "אחרי שבוע קיבלתי הזדמנות לכתוב קורות חיים על מנת להגיע ל-81, בחיים לא שמעתי על היחידה הזו. אני מבין כעת, שמדובר ביחידה מטורפת שתורמת רבות לביטחון המדינה. אני לא מאמין שקיבלתי את ההזדמנות הזו".

חיילים שהתחילו בחוות השומר ועברו ליחידה מיוחדת (צילום: דובר צה"ל)
ההכשרה המיוחדת הניבה תוצאות | צילום: דובר צה"ל

"חשבנו על הרעיון ממש במקרה"

ש' זכה להיות חלק מפרויקט מיוחד, שכמו רוב הרעיונות הטובים, התחיל ממש במקרה. ראש ענף משאבי אנוש ביחידה 81 נפגש עם מפקד חוות השומר בקורס פו"ם במכללות – ושם חשבו לקחת חיילים מוכשרים מחוות השומר ולתת להם את ההזדמנות להגיע ליחידה הטכנולוגית 81.

"חשבנו על הרעיון ממש במקרה", מספר מפקד חוות השומר. "נפגשתי עם ראש ענף משאבי אנוש של יחידה 81, סא"ל ס', והבנו שיש פה הזדמנות משותפת לעשות טוב, גם לאנשים וגם ליחידה. האנשים שמגיעים אלינו לחוות השומר הם עם מוטיבציה אדירה ורק מחכים להזדמנות. הזדמנות לשנות את חייהם".

אלא שהרעיון לא נטול אתגרים וקשיים. סא"ל ס' מסביר: "רוב מוחלט של המגיעים ליחידה באים עם ניסיון רחב בתחום שבו הם עתידים לעסוק. במקרה זה, אנחנו מתחילים את ההכשרה כמעט מאפס. יש פה הזדמנות אדירה, לקחת חיילים עם מוטיבציה ויכולת שרק חסר להם מרכיב הידע".

הפרויקט הצליח: "לא האמנתי שאזכה"

וכך היה. יחידה 81 ביחד עם חוות השומר הקימו קורס ייחודי בחווה. מפקדים מהיחידה הובאו לקורס כדי להעביר את ההכשרה. מדובר בהכשרה של חודשיים בעולמות הייצור האלקטרוני, והיא מהמתקדמות שיש בצבא. המטרה: בתוך זמן קצר להביא את החיילים לעסוק בפיתוח רכיבים אלקטרונים במוצרים המסווגים ביותר שיש למדינת ישראל להציע.

חיילים שהתחילו בחוות השומר ועברו ליחידה מיוחדת (צילום: דובר צה"ל)
"בבית כולם היו בהלם שאני בקורס כזה יוקרתי" | צילום: דובר צה"ל

"חשבנו על הרעיון ממש במקרה. נפגשתי עם ראש ענף משאבי אנוש של יחידה 81 והבנו שיש פה הזדמנות. האנשים שמגיעים לחוות השומר רק מחכים להזדמנות לשנות את חייהם"

מפקד חוות השומר

הפרויקט התברר כהצלחה כבירה. יחד עם ש׳, סיימו לראשונה עוד 2 טירונים בוגרי חוות השומר את הקורס – והתקבלו לתפקידים טכנולוגיים ב-81. "למדתי שם המון מידע, באו אלינו אנשים ממגוון רחב של תחומים מ-81", מספר ש'. "בבית כולם היו בהלם שאני בקורס כזה יוקרתי. היום, אני יכול במבט לאחור להגיד, אני, ש׳ הצלחתי להגיע ליחידה המסווגת ביותר בצה״ל ועכשיו אני מקווה להצליח".

"המצב הכלכלי לאורך השנים היה קשה, אמא שלי עובדת במשק הבית ועוזרת לקשישים", מספר ש'. "לא האמנתי שאני אזכה ואצליח להתקבל. כשנפתח לי תיק פלילי בגיל 13, לא האמנתי שאשרת, בטח לא ביחידה הטכנולוגיות והסודית ביותר בצה"ל".

חיילים שהתחילו בחוות השומר ועברו ליחידה מיוחדת (צילום: דובר צה"ל)
"הם ייתנו מענה לאתגרים הגדולים ביותר של מדינת ישראל" | צילום: דובר צה"ל

"מיועדים להשתלב בתפקידי ליבה טכנולוגיים"

סא"ל ס' מסביר שההכשרה הייתה מהמתקדמות שיש: "ההכשרה הייתה מעמיקה במיוחד, אנחנו מלמדים אותם הכול על אלקטרוניקה. ביחידה הם יתעסקו במוצרים רגישים במיוחד, שמגיעים למבצעים המיוחדים והמסווגים ביותר של צה"ל. הבאנו את המפקדים הכי טובים שלנו, יצרנו הכשרה חדשה, הכול על מנת שהפרויקט הזה יצליח".

"הטירונים שהתקבלו מחוות השומר עתידים להגיע לתפקידים מרתקים, להתעסק בליבת הסוד של מדינת ישראל. לפתור תעלומות ולפתח מוצרים"

סא"ל ס', מפקד משאבי האנוש של 81

עוד מדגיש סא"ל ס' כי הקורס אינו עבור נראות ציבורית או רק לשם קידום החיילים שמרקע קשה, אלא שהחיילים שסיימו אותו ישתלבו ביחידה כאחרון החיילים שהתקבלו אליה בדרכים ה"רגילות". "הם עתידים להגיע לתפקידים מרתקים, להתעסק בליבת הסוד של מדינת ישראל. לפתור תעלומות ולפתח מוצרים", הוא אומר. סא"ל ש', ראש מחלקה טכנולוגית ביחידה שמובילה את התכנית, מוסיף: "החיילים מיועדים להשתלב בתפקידי ליבה טכנולוגיים ולהיות חלק מצוות העבודה שנותן מענה לאתגרים הגדולים ביותר של מדינת ישראל".

מפקד חוות השומר לא הסתיר את ההתרגשות שלו מהצלחת הפרויקט, ומכך שלא פחות מ-3 טירונים מרקע לא פשוט שבקושי התגייסו, הגיעו ליחידה מובחרת כל כך. "אני מתרגש שהצלחנו במשימה והוכחנו שזה אפשרי, להגיע מחוות השומר ל-81", הוא אומר. "השותפות שנרקמה כאן, היא מדהימה, החיילים זכו ללמוד מקצוע מהנחשקים בצבא ובאזרחות". 

הפיתוחים שמאחורי המבצעים הסודיים (צילום: דובר צה"ל)
העברת טקסט בטכנולוגייה ייחודית. הפיתוחים של 81 שהשתמש בהם אלי כהן | צילום: דובר צה"ל

לאורך השנים, לא פורסם הרבה על אותם "מוצרים" שמתייחס אליהם סא"ל ס'. לפני מספר חודשים, נחשפו במגזין N12 מספר אמצעים טכנולוגיים שממחישים ולו מעט מהעשייה של היחידה. אחד האמצעים, היה הציוד האלקטרוני שהשתמש בו אלי כהן בשנות ה-60. למשל, נחשפה טכנולוגיה המאפשרות להעביר טקסט בין סוכן בארץ למפעיל, כך שלא ניתן לזהות את קיום הכתיבה אלא באמצעי פענוח מיוחד. מכאן רק ניתן לדמיין, אילו מוצרים ופיתוחים מתעסקים בהם כעת בוגרי הקורס מחוות השומר.