השבועות האחרונים, מאז שהוקמה ממשלת בנט-לפיד, עומדים בין היתר בסימן סדקים שהולכים ונפערים בחזית האחידה שהוצגה בליכוד סביב מנהיגותו הבלתי מעורערת של יו"ר המפלגה נתניהו - וחלק מהמועמדים לרשת אותו בתפקיד מעזים להפנות כלפיו ביקורת שלא נשמעה בתקופתו הארוכה כראש הממשלה. הפעם מדובר בחיים ביבס, שמלבד היותו יו"ר מרכז השלטון המקומי וראש עיריית מודיעין-מכבים-רעות, הוא גם במשך שנים אחד האנשים הקרובים לו ביותר בפוליטיקה. ביבס עמד שלוש פעמים בראש המטה של נתניהו בבחירות לראשות הליכוד ואף קיבל ממנו הצעה לשריון ברשימה לכנסת. לכן, דווקא הביקורת יוצאת הדופן בחריפותה על נתניהו שביבס משמיע לראשונה בריאיון למגזין N12 - היא אולי המפתיעה ביותר עד כה.

הסיבה לכך שהליכוד לא הצליח להקים ממשלה, מסביר ביבס, נעוצה בהתנהלותו הפוליטית של נתניהו, שניסה לסגת מהסכם הרוטציה עם גנץ. "נעשו טעויות שגרמו לחוסר אמון של שותפים פוטנציאליים קואליציוניים ללכת עם נתניהו והוא שילם עליהן את המחיר. ככל שאתה אוהב או לא אוהב את ההסכם עם כחול לבן - חתמת עליו ואתה צריך לעמוד מאחוריו עד הקצה, לממש אותו ולא להפר אותו באמצע, כי אז כל מי שרוצה ללכת איתך עושה את החשבון שאולי אתה תרמה אותו בסוף".

גם על היחס שקיבל מנתניהו גדעון סער, לפני שפרש מהליכוד לטובת הקמת מפלגת "תקווה חדשה" – ביבס מותח ביקורת קשה. "בן אדם מתמודד ברשימת הליכוד וזוכה במקום החמישי. זה המקום שלו. בין אם אתה אוהב או לא אוהב אותו – תכבד את הבחירה". עוד אמר ביבס כי שר המשפטים הנוכחי זכה לתמיכה רחבה בליכוד שהייתה צריכה להותיר אותו בצמרת המפלגה: "עשרות אלפי מתפקדים בחרו בו כי הם רצו אותו למעלה. אם אתה מכבד אותו, בסופו של דבר הוא יעשה הכול להישאר".

חיים ביבס ובנימין נתניהו (צילום: פלאש/90 )
"צריך להבין למה אף אחד לא היה מוכן ללכת איתו", חיים ביבס ובנימין נתניהו | צילום: פלאש/90
חיים ביבס (צילום: פלאש/90 )
"נעשו טעויות שגרמו לחוסר אמון של שותפים פוטנציאליים קואליציוניים" ביבס על נתניהו | צילום: פלאש/90

מרבית החצים של המפלגות שנותרו באופוזיציה מופנים כלפי ראש הממשלה בנט, שמואשם על ידן בנטישת גוש הימין מטעמים אופורטוניסטיים. ביבס מצביע דווקא על נתניהו, שלא הכניס אותו לקואליציה האחרונה שהקים, כאשם במהלך. "כאשר חברי ימינה הלכו איתך בגוש חוסם - תשמור אותם בממשלה. כל זב חוטם קיבל שר בממשלה הקודמת, אז לא היה אפשר לתת שלושה שרים לימינה ולהגיד להם תישארו חלק מהגוש? ללא ספק בנימין נתניהו הוא שלוש-ארבע רמות מעל הפוליטיקה הישראלית, בכל דבר – ברמה הבין-לאומית, בתפיסה הכלכלית ובניסיון", טוען ביבס. "אבל עצם העובדה שהוא הגיע למצב שאנשים לא היו מוכנים אפילו בעבור חתימה שלו להגיע לכך שהם רוצים ללכת איתו – זה משהו שהוא צריך להסתכל עליו, להפנים ולהבין איך משנים אותו".

"כל אלה שעושים גלים ורעש ברחו"

ביבס מביע פסימיות באשר לסיכוי להפיל את ממשלת בנט-לפיד בקרוב, ומציע למפלגתו להיערך לתקופה של שנים באופוזיציה. "אני מעריך שהממשלה תצליח להעביר את התקציב בכנסת, ואז יהיה לה אורך נשימה לפחות עד יולי-אוגוסט 2023, אלא אם יהיה איזה אירוע ביטחוני יוצא דופן שיכול לערער את העסק. החוזק של הממשלה נובע מהחולשה שלה ומכך שהיא מורכבת ממפלגות קטנות שמחזיקות אחת את השנייה".

רשימת בכירי הליכוד שהצהירו על כוונתם להתמודד על ראשות המפלגה הולכת ומתארכת, וכוללת כבר בין היתר את ישראל כ"ץ, ניר ברקת, יולי אדלשטיין ומירי רגב. ביבס מצרף עצמו לרשימה, אך מבהיר כי זה לא יקרה כל עוד נתניהו בסביבה. "אני שומע כל מיני רצים חדשים שמכינים את עצמם ועושים הפקות", הוא מתייחס ברמז לכנס התומכים הגדול שארגן ברקת לפני כחודשיים. "כמי שמכיר את מתפקדי הליכוד יותר טוב מכמעט כל אחד אחר, אני אומר שכל אימת שנתניהו עומד בראשות המפלגה – אין אף אחד שיכול לנצח אותו, והוא לא כל כך מהר יפנה את מקומו. בכל קונסטלציה הוא יקבל לפחות 70% מהקולות. זו הסיבה שכאשר הוא רצה ללכת לפריימריז מידיים – כל אלה שעושים גלים ורעש ברחו, כי הם מבינים שנתניהו ינצח אותם ובגדול. אין לאף אחד מהם סיכוי וחבל להם על הזמן".

חיים ביבס (צילום: החדשות 12, החדשות12)
על הפריימריז בליכוד: "אלה שעושים גלים ורעש ברחו", חיים ביבס | צילום: החדשות 12, החדשות12

"חוץ מנתניהו אין שם אף אחד שיש לו יותר ניסיון ממני, וברגע שהוא לא נמצא – יתר המועמדים פחות או יותר באותו משקל"

הוא מבהיר כי על אף הביקורת, גם הוא ימשיך לתמוך בנתניהו כל עוד יתמודד. "אני חושב שהכוח האמיתי מגיע דווקא מזה שאני יודע להעמיד את הביקורת. כל אלה שמתנהגים כמו מלחכי פנכה, שרצים כל הזמן להגיד לו כמה הוא גדול, בסוף רק עושים נזק, כי זה לא מאיר לבן אדם את הזרקור על הדברים הלא טובים".

חיים ביבס ומירי רגב (צילום: תומר נויברג, פלאש/90 )
על דבריה של רגב: "מי שמכוון לתפקיד רה"מ לא יכול לרוץ על הטיקט של העדתיות", ביבס | צילום: תומר נויברג, פלאש/90

ביבס בן ה-51 מכהן מאז 2008 כראש עיריית מודיעין-מכבים-רעות. לאחר שבבחירות ב-2013 ניצח בלא פחות מ-88%, יריביו הפוליטיים בעיר הבינו את הרמז ואף אחד מהם לא הציג מולו מועמדות בבחירות האחרונות. גם במרכז השלטון המקומי הוא נחשב כיו"ר דומיננטי ומכהן בתפקיד כבר קדנציה שנייה. למרות שאין לו ניסיון בפוליטיקה הארצית, לביבס אין רגשי נחיתות ביחס ליתר המתמודדים המסתמנים על הנהגת המפלגה, גם מול אלה שכיהנו כבר כשרים בכירים. "חוץ מנתניהו אין שם אף אחד שיש לו יותר ניסיון ממני, וברגע שהוא לא נמצא – יתר המועמדים פחות או יותר באותו משקל".

חיים ביבס (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
"חוץ מנתניהו אין בליכוד אף אחד שיש לו יותר ניסיון ממני", חיים ביבס | צילום: מרים אלסטר, פלאש/90

על רקע דבריה של מירי רגב על ה"מהפכה המזרחית" שהיא מתכננת בליכוד וביקורתה על בחירתם של הליכודניקים ב"מנהיגים עם DNA לבן", מבהיר ביבס - בן לעולים ממרוקו - כי לו אין שום כוונה לייחס משמעות לפרט הביוגרפי הזה. "אני חושב שמי שמכוון לתפקיד ראש ממשלת ישראל לא יכול לרוץ על הטיקט של העדתיות. ראש הממשלה צריך להיבחר על סמך הכישורים, האידיאולוגיה שלו והכיוון שאליו הוא שואף להנהיג את המדינה ולא על בסיס עדה או מגדר. לא בוחרים ראש ממשלה רק בשביל לסמן וי על מזרחי בתפקיד הזה. גדלתי בבית שבו חינכו שאין הבדל ביני לבין אף אחד אחר ובשום תפקיד שהגעתי אליו לא נבחרתי כי התבכיינתי. תפיסת העולם של אלה שכל הזמן עסוקים בקיפוח לא מביאה אותם לשום מקום".

"ראש הממשלה צריך להיבחר על סמך כישורים ולא עדה או מגדר. תפיסת העולם של אלה שכל הזמן עסוקים בקיפוח לא מביאה אותם לשום מקום"

"בלעדינו לא יוכלו להוציא לפועל שום דבר"

בשנה וחצי האחרונות ביבס זכה לבולטות רבה על רקע מגפת הקורונה, כשהוא מוביל מאבק להעביר סמכויות ואחריות מהממשלה לשלטון המקומי, בטענה כי אין מי שיודע לנהל את שגרת החיים המתאימה לצד הנגיף יותר טוב מאשר הרשויות עצמן. הוא שב ומבקש כי הממשלה תתמקד רק ברגולציה ותשאיר את האופרציה לראשי הרשויות, שמכירים טוב מכולם את השטח.

בעוד שבחודשים הראשונים לאחר התפרצות הנגיף בישראל, בעיקר בזמן הממשלה הקודמת, הוא לא מצא אוזן קשבת לאג'נדה הזאת, בממשלה החדשה הוא חש שיש לו שותפים נוחים בהרבה. "הממשלה הקודמת הייתה מטבע הדברים הרבה יותר שמרנית, גם בנושא הקורונה. הייתי צריך להיאבק בשר החינוך ובעיקר במשרד הבריאות כדי לקיים לימודים, ובסוף תמיד הייתי מגיע לראש הממשלה שהיה צריך לפתור את הסוגיה. אם זה היה תלוי במשרד הבריאות, התלמידים לא היו מגיעים בכלל בשנה הקודמת לבית הספר, ואם זה היה תלוי במשרד החינוך – הם היו נשארים עם הזום עוד הרבה זמן".

חיים ביבס (צילום: עיריית מודיעין)
על הרעיון לדחיית שנת הלימודים: "תפיסת עולם שהיא קצת מנותקת", חיים ביבס | צילום: עיריית מודיעין
חיים ביבס (צילום: חורחה נובומינסקי)
"רק שני גופים מסוגלים - השלטון המקומי ופיקוד העורף", חיים ביבס עם פיקוד העורף | צילום: חורחה נובומינסקי

הסגנון כעת, אומר ביבס, שונה לחלוטין. "היום מצד שני יש ממשלה שמנסה כמה שיותר להעביר סמכויות לשלטון המקומי ומערבת אותו יותר בתהליכים – לא באמצעות הנחתה. הפעם אנחנו נמצאים בסרט אחר לגמרי, שבו אנחנו שותפים מלאים לבניית המתווים ולתהליכים עצמם. אנחנו מבינים שיש רק שני גופים במדינת ישראל שמסוגלים לעשות את האופרציה הזאת באמת – השלטון המקומי והצבא עם פיקוד העורף. כל השאר יכולים עד מחר לבלבל במוח, אבל בסוף אם אנחנו לא נמצאים שם - הם לא יוכלו להוציא לפועל שום דבר".

"אם זה היה תלוי במשרד הבריאות, התלמידים לא היו מגיעים בכלל בשנה הקודמת לבית הספר, ואם זה היה תלוי במשרד החינוך – הם היו נשארים עם הזום עוד הרבה זמן"

נושא החינוך הוא הדבר המהותי ביותר שביבס מצביע עליו כסוגיה שדורשת שינוי ביחס להתנהלות בשלושת הגלים הקודמים של התפרצות הנגיף. זה גם הנושא שיעמוד במוקד הוועידה הלאומית לחינוך של מרכז השלטון המקומי ומפעל הפיס: הוועידה תתקיים ביום שלישי הקרוב, 24 באוגוסט, בבנייני האומה בירושלים  בהשתתפות ראש הממשלה נפתלי בנט ושרת החינוך יפעת שאשא ביטון.

"לשלוח את הילדים הביתה - מכת מוות"

חוץ מהוועידה, גם פתיחת השנה (המשוערת) מתקרבת. לאחר תקופה ארוכה של לימודים דרך הזום – ביבס מתעקש שהפעם יש לאפשר למידה פיזית כמה שיותר רציפה. על אף העלייה החדה בתחלואה, ולמרות שרובו של החודש הראשון ללימודים ממילא כולל חופשות חגים, הוא לא מוכן לשמוע על אפשרות לדחיית הלימודים מ-1 בספטמבר. "להחליט שרק התלמידים צריכים להיענש ולהישאר בבית? אם אין סגר במדינה - לא צריך להיות סגר לילדים. רוב הדרישה לא לפתוח ב-1 בספטמבר בגלל החגים מגיעה בעיקר מהיישובים שבהם חי המעמד הבינוני-גבוה והגבוה. יש הורים שרק עכשיו חזרו מחל"תים לעבודה, ולשלוח אותם בחזרה לשבת בבית עם הילדים לשמונה ימים – זו כמעט מכת מוות. זו תפיסת עולם שהיא קצת מנותקת, שהעשיר לא רואה את העני".

ביבס ומרכז השלטון המקומי שותפים לגיבוש המתווים לפתיחת שנת הלימודים, שמשתנים חדשות לבקרים. האחרון שבהם קובע שרק שכבות שבהן פחות מ-70% מהתלמידים מחוסנים ביישובים אדומים – ילמדו מהבית. במודיעין-מכבים-רעות, מתגאה ביבס, שיעור ההתחסנות בקרב בני הנוער עומד על לא פחות מ-92%. "זו בדיוק האוכלוסייה שנפגעה הכי הרבה מהקורונה בשנה וחצי האחרונות ורוב הזמן הזה הייתה בבית" הוא מסביר. "שכנענו אותם ללכת להתחסן כדי שהם יוכלו להגיע לבית הספר ולתנועות הנוער כרגיל. תפיסת העולם צריכה להיות דיפרנציאלית, כל עיר בפני עצמה. התחסנת – תלמד בבית הספר. לא התחסנת – תלמד בזום".

חיים ביבס (צילום: עיריית מודיעין)
"החיסונים צריכים להיעשות בבתי הספר", חיים ביבס | צילום: עיריית מודיעין

ואם כבר חיסונים, אז במחלוקת סביב קיומם בבתי הספר בשעות הלימודים – יש לביבס עמדה נחרצת, והיא לא כזאת ששרת החינוך יפעת שאשא ביטון תשמח לשמוע. "כולנו מבינים שהדבר היחיד שיכול לבלום את המגפה הם החיסונים. הם צריכים להיעשות בבית הספר - לא לפני או אחרי הלימודים ולא במקום נידח בגינה או מאחורי העץ. צריך לזכור שבתי הספר העל יסודיים שייכים לרשות המקומית, לא למשרד החינוך. ראש עיר שרוצה יוכל להקים עמדת חיסונים בתוך בית הספר. אין שום סיבה בעולם שזה יהיה נתון להחלטה של מאן דהוא שלא מחובר לשטח או לבתי הספר".

חיים ביבס (צילום: חורחה נובומינסקי)
"בשום תפקיד שהגעתי אליו לא נבחרתי כי התבכיינתי", חיים ביבס | צילום: חורחה נובומינסקי
חיים ביבס (צילום: עיריית מודיעין)
"אם אתה רוצה לצמוח, תישאר בבית הפוליטי שבו גדלת", ביבס על לוי-אבקסיס | צילום: עיריית מודיעין

ביבס נולד וגדל בבית שאן, נצר לשושלת המלוכה המקומית של משפחת לוי. הוא אחיינו מצד אימו של סגן ראש הממשלה לשעבר דוד לוי ובן-דודם של ראש העירייה ז'קי לוי וחברת הכנסת אורלי לוי-אבקסיס, שלגבי התנהלותה הפוליטית בשנים האחרונות הוא מביע הסתייגויות. "בתפיסת עולמי, אם אתה רוצה לצמוח בדרך שאתה מאמין בה, אתה צריך להישאר בסביבה של הבית הפוליטי שבו גדלת, בין אם אתה למעלה או למטה, ולא לחצות את הקו לצד השני", הוא אומר. "ברמה האישית אני מרוצה שהיא חזרה לליכוד".

לשלל הטייטלים הנכבדים שבהם מחזיקים בני המשפחה השונים הצטרף לאחרונה אחד נוסף – מדליסט אולימפי. טוהר בוטבול, זוכה מדליית הארד במסגרת התחרות הקבוצתית בג'ודו באולימפיאדת טוקיו, הוא בן דוד מדרגה שנייה של ביבס, והשמחה גדולה. "זה היה נחמד מאוד, מחמם את הלב וגם קצת מרגש לראות אותו מגיע למעמד הזה. ללא ספק זה הסב גאווה למשפחה וכמובן גם גאווה לאומית".