הרוחות סערו בימים האחרונים לאחר שה-FDA החליט לא לאשר באופן גורף את מבצע ה"בוסטר" לכל אזרחי ארה"ב, בזמן שבישראל המבצע כבר מתנהל בקצב גבוה: יותר מ-3 מיליון כבר קיבלו מנת חיסון שלישית. חשוב לומר: החלטת ה-FDA - לאשר בשלב זה את החיסון השלישי לבני 65 ומעלה, לעובדי בריאות, ולצעירים אחרים שבקבוצת סיכון - תואמת את המסקנות מישראל לגבי דעיכת החיסון והצורך במנה שלישית.

 

ב-FDA הולכים בדרך שבה ישראל כבר צועדת מתחילת אוגוסט. גם בישראל התחילו לחסן מגיל 60 ומעלה. לאחר שהתברר שהחיסון בטוח, הרחיבו את המבצע לגיל 50 ומעלה ואחר כך לצעירים יותר. ההמלצה של ה-FDA לחסן עובדי בריאות וצעירים אחרים בקבוצת הסיכון תביא לחיסון של צעירים רבים, ואז גם לארה"ב יהיו נתוני בטיחות משלהם. סביר להניח שבדומה לכאן, גם ב-FDA יראו שהחיסון בטוח גם עבור צעירים וזה יעזור להם בקבלת ההחלטה להרחיב את מבצע החיסונים.

נוסף על כך, צריך לזכור שקיים הבדל משמעותי נוסף - היכן נמצאת כל מדינה מבחינת התחלואה וקצב ההתפשטות. כשבישראל החליטו להרחיב את החיסון לצעירים מקדם ההדבקה היה סביב 1.3, גבוה יותר מבארה"ב היום. פרופ' עופר לוי שחבר בוועדה המייעצת ל-FDA היה נגד הרחבת מתן הבוסטר לכלל האוכלוסייה בארה"ב, אך אמר לחדשות 12 שהוא תומך בכך בישראל ברמות התחלואה הגבוהות שישנן כאן. בארה"ב התחילו לחסן כשלושה חודשים אחרי ישראל, ולכן הדעיכה אצל היותר צעירים בינתיים פחות ניכרת ונמדדת שם. סביר להניח שגם שם זה יקרה, ואז יגבר הסיכוי שימליצו גם לאמריקנים הצעירים יותר על מנת חיסון שלישית. 

 

סיקור נרחב:

מתחמי בדיקות פיקוד העורף - הרשימה

הנחיות התו הירוק: כל מה שצריך לדעת

מ-1 באוקטובר רק מחוסנים בחיסון 3 יהיו זכאים לתו ירוק

הלחץ של המדינה להתחסן גובר: היכן עובר הגבול?

משרד הבריאות מזהיר: "הבדיקות הסרולוגיות יוצרות תמריץ לצעירים להידבק"

פייזר בהודעה רשמית: "החיסון שלנו יעיל ובטוח לבני 11-5"

למרות המלצת ה-FDA: בג"ץ לא צפוי למנוע את הגבלת התו הירוק למחוסנים במנה השלישית

אחרי הקשחת התו הירוק: ההגבלות הבאות שמתכננים להטיל על מי שלא יתחסן

ממדוכאי חיסון בלבד לכל האוכלוסייה - בחודש וחצי: כך אושר הבוסטר בישראל

בישראל מגנים על ההחלטה לחסן צעירים במנה שלישית: "הבוסטר היה נחוץ, לא מיהרנו"

ברור שבעולם אוטופי מדינות מחכות למידע נוסף ממקומות אחרים לפני קבלת החלטות כבדות משקל כמו המלצה על בוסטר לכלל האוכלוסייה, אך ישראל הייתה ועודנה במצב ייחודי - גם בשל תחילת ההתחסנות בשלב מוקדם וגם בשל מצב התחלואה בעת תחילת מבצע ה"בוסטר". לדעתי ההחלטות שהתקבלו הן נכונות ומוכיחות את עצמן: החיסון השלישי הוכח כבטיחותי, הוא הציל חיים - ובאופן ודאי מנע את הסגר. המצב הנוכחי תואם את התרחישים האופטימיים יותר (עוד על כך בהמשך), וזוהי הוכחה נוספת להשפעת החיסונים ולאפקט של מבצע ה"בוסטר". 

בשורה התחתונה, מי שהתחסן לפני 6-5 חודשים מוגן היום הרבה פחות, ולכן מומלץ שיתחסן במנה השלישית. גם ב-FDA, שם שמעו את הסקירה הישראלית, מודעים לכך: ההחלטה להמתין עם מתן מנת החיסון השלישית באופן גורף בארה"ב לא סותרת את המידע על דעיכת אפקט החיסון. ולידיעת 800 אלף הישראלים מעל גיל 12 שעוד לא התחסנו: בלי קשר לבוסטר, מי שמקשיב להמלצות ה-FDA - חשוב שיזכור שהם גם ממליצים לכולם להתחסן בשתי מנות.

נושא הלא-מחוסנים בישראל קיבל לאחרונה תפנית נוספת. אחרי שבועות רבים בהם מספר המחוסנים בקרב החולים קשה היה גדול יותר, המגמה התהפכה ובתקופה זו אנו עדים להרבה יותר לא מחוסנים לעומת מחוסנים שמאושפזים בבתי החולים במצב קשה, וזאת למרות חלקם הקטן יחסית באוכלוסייה. כ-70% מכלל החולים קשה החדשים אינם מחוסנים, וכ-83% מהצעירים שמאושפזים במצב קשה אינם מחוסנים.  

על פי הנתונים, יש כ-230-220 חולים במצב קשה שחוסנו באופן מלא. מכיוון שגודלם של המחוסנים באוכלוסייה הוא פי 7 בהשוואה ללא מחוסנים, סביר להניח שאם הלא מחוסנים היו מתחסנים, היינו עדים לכ-260 חולים קשה בבתי החולים (לעומת 723 כיום). מדובר בפער בין מצב תחלואה נשלט לבין עומס גדול ושחיקה בבתי החולים שלה אנחנו עדים היום. ניתן להעריך שאם כל האוכלוסייה המבוגרת הייתה מתחסנת בשתי מנות או בבוסטר, אז גל התחלואה הנוכחי (של זן דלתא) היה מאחורינו, בעיקר מבחינת החולים קשה. 

בימים אלה, כשרוב החגים מאחורינו וגם פתיחת שנת הלימודים כבר התרחשה (אם כי מספר ימי הלימוד עד עתה היה קטן) ניתן כעת להעמיד את המודלים במבחן המציאות. התרחישים לקראת "אירועי ספטמבר", שהצגנו בקבינט הקורונה לפני חודש, ניסו להעריך את התפשטות התחלואה בתקופה של פתיחת שנת הלימודים וההתקהלויות בחגים. הצגנו שני תרחישים.

הראשון, המקל יותר, הניח שאירועי ספטמבר לא יעלו את מקדם ההדבקה מעבר לערכו לפני ספטמבר (התרחיש שבקו הירוק). התרחיש השני הניח שאירועי ספטמבר יעלו את המקדם בצורה משמעותית ב-0.2. כעת, חודש אחרי כן, ניתן לראות בבירור שישראל נמצאת בשלב זה במצב דומה לזה שבתרחיש המקל. כשהצגנו, היו שטענו שאפילו התרחיש המחמיר (הקו הכחול) - שחזה שיא עם מעל 1,300 קשים בבתי החולים, כפול מהיום - הוא אופטימי מדי, מתוך הנחה שהחגים והלימודים יביאו לעלייה חדה יותר.

אותו זינוק אומנם לא התממש, אבל האם ניתן לומר בבירור מה מצבנו כרגע ולאן אנחנו צועדים? יש קושי להעריך בתקופת החגים את תמונת המצב. בשבוע האחרון, במדד הכי אמין של חולים קשים חדשים, הייתה עליה של 8%. מנגד, מספר המאומתים היומי ואחוז החיוביים יציב ואף יורד. מקדם ההדבקה נע סביב 1: העקומה לא רוסקה אבל העלייה נבלמה. השורה התחתונה שעולה באופן חד משמעי מהנתונים היא שהחיסונים מאוד יעילים, שרוב החולים קשה הם לא מחוסנים - ושחיסון עוד אנשים בבוסטר יביא לדעיכת התחלואה. כמו בעבר, גם היום, כל התקדמות בחיסון ה-800 אלף שיכולים להתחסן ולא עשו זאת תקדם את דעיכת המגפה והגל הנוכחי.

על סמך הנתונים הללו, אני סבור שההחלטות לגבי הגבלת התו הירוק בעוד כשבוע הן נכונות. ברור שהחיסון יעיל, כפי שהמצב מתבטא בחולים קשה, וככל שיתחסנו יותר ויותר ישראלים - מי בבוסטר ומי במנות הראשונות - נוסיף ונראה את הירידה הולכת ומתעצמת. ההתעקשות על התו הירוק המחמיר, רק לאלו שהתחסנו או החלימו בחצי השנה האחרונה, היא נכונה, כי ניתן להבין בבירור שאנשים שהחלימו או התחסנו בעבר מוגנים הרבה פחות. חיסון כמה שיותר מהאוכלוסייה הוא המהלך שיוריד את התחלואה ושם ישראל צריכה להשקיע את מירב המאמצים.

פרופ' ערן סגל, המחלקה למדעי המחשב, מכון ויצמן