בכל בוקר נכנס פרופסור יורם פלטי בן ה-83 לבניין אחד בחיפה ועורך סיבוב בין הסטארט-אפים שלו. "אנחנו רואים כאן מערכת דיאגנוסטית של מחלות לב ושל מחלות ריאה", הוא מציג בגאווה, "כאן יש מערכת CT שמשתמשת באולטרה סאונד, במקום קרינה מייננת שמזיקה מאוד". פלטי, ובידו קופסת פלסטיק, מסביר: "זה מודל עובד של ריאה מלאכותית שתושתל בעתיד - זה יותר יעיל מריאה של בן אדם. מי שיקבל אותה ואפילו את השריר המתוגבר שלנו מהחברה השנייה הוא יהיה בן אדם ביוני".

"ליורם יש את היכולת, שלא לומר את האובססיה, להסתכל על כל בעיה כאילו שזו פעם ראשונה שהסתכלו עליה", מספר אסף דנציגר, מנכ"ל החברה נובוקיור שאותה ייסד פלטי. "יורם אוהב לשכב ולחשוב, אפילו עם עיניים סגורות", מתארת אשתו שלומית, "אני לא יודעת אם הוא ישן או חושב. אני מסתכלת בטלפון או קוראת עיתון לידו אבל הוא לא מדבר ולא כלום. זה ברור – הוא חושב".

פרופסור פלטי ייסד שורת חברות שבהן כל ההמצאות והפיתוחים הם שלו, אך היהלום שבכתר זו חברת נובוקיור, שמייצרת מכשיר לטיפול חשמלי בסרטן: נשמע מופרך – אבל זה עובד. לפני כשנתיים התגלה במוחו של אדי פלג גידול סרטני, הוא עבר ניתוח, הקרנות וכימותרפיה אבל סרטן מהסוג הזה נוטה לחזור. מנהל היחידה הנוירואונקולוגית לגידולי מוח משיבא, ד"ר ליאור צח, המליץ לו על הטיפול החשמלי שמספקת נובוקיור.

מדובר במכשיר מרובע שפלג נושא עימו בתרמיל גב כל הזמן, המכשיר מחובר בכבל ארוך עד לראשו שם דבוקות באופן קבוע אלקטרודות. המראה החייזרי מרתיע בהתחלה, אבל 3,600 חולי סרטן ברחבי העולם מחוברים למכשיר זהה שמגדיל פי 3 את סיכוייהם לשרוד. "היות וזה מכשיר חדש, אין איזושהי התוויה מתי להוריד אותו", אומר פלג. "אני גם לא רואה סיבה להפסיק להשתמש בו כל עוד הוא עובד. אני פוחד מהרגע שבו אני אצטרך להוריד אותו".

פרופסור יורם פלטי (צילום: חדשות 12)
פרופסור יורם פלטי | צילום: חדשות 12
אדי פלג כשעליו המכשיר לטיפול בסרטן  (צילום: חדשות 12)
אדי פלג כשעליו המכשיר לטיפול בסרטן | צילום: חדשות 12

"מה שאנחנו עושים הוא שימוש בשדות חשמליים מתחלפים", מסביר ד"ר אורי ויינברג, מדען ראשי בחברה. "זאת, כדי להוביל אותם לתוך תאים מתחלקים ולהשפיע על 'אברונים' בתוך התא שאחראים על תהליך החלוקה, להפר את האיזון שלהם ולהוביל למוות תאי". הוא הוסיף כי תאים בריאים לא נפגעים כתוצאה מהתהליך: "יש תדר ספציפי מסוים שהוא התדר האופטימלי כדי לגרום למוות תאי של תא סרטני".

"אמרו 'זה טרלול, אתה לא מבין שום דבר'"

יורם פלטי היה פרופסור לפיזיולוגיה וביופיזיקה בטכניון, אבל את המכשיר החשמלי לריפוי סרטן פיתח כשיצא לגמלאות. "מצד אחד, אני יודע שמבחינת זיכרון וכו' הכושר שלי ירד", השיב פלטי לשאלה כיצד הגיע לתגלית בגיל יחסית מאוחר, "מצד שני, בעיות שנתקלתי בהן וניסיתי לפתור לפני 30 שנה ולא הצלחתי – היום אני מצליח לפתור אותן. האם זה הניסיון? האם זה השינויים בנוירונים במערכת העצבים? אני לא יכול להגיד, אבל זאת עובדה".

הדגמה לפעולת המכשיר לטיפול חשמלי בסרטן (צילום: חדשות 12)
הדגמה לפעולת המכשיר לטיפול חשמלי בסרטן | צילום: חדשות 12

"שיטת טיפול חדשה שנשמעת מוזר לרוב האנשים שמתעסקים בתחום הזה מראה תוצאות שלא הושגו ב-20 שנים האחרונות בשום תחום", ציין פרופ' צביקה רם מבית החולים איכילוב. רם, המשמש כמנהל המערך הנוירוכירורגי בבית החולים, היה הראשון בארץ שהכניס את החולים שלו לניסוי קליני במכשיר, למרות שכשהטיפול הוצג לו לראשונה הוא זרק את מי שהציג אותו מכל המדרגות. 

"היום בגיל 83 אני מצליח לפתור בעיות שלפני 30 שנה לא הצלחתי. האם זה הניסיון? אני לא יכול להגיד - אבל זאת עובדה"

פרופסור יורם פלטי

"אונקולוגיה מורכבת מלהרוס דברים", תיאר פרופ' רם, "זה או שאתה עושה ניתוחים וכורת ומוציא כל מיני דברים או נותן כימותרפיה ומרעילים את האנשים או עושה הקרנות שגורמות בעצמן לנזק. ופתאום באים עם איזה משהו וודואיסטי של חשמל ששמים על הקרקפת של החולים והורג את תאי הגידול – והחולים חיים הרבה יותר מאשר חולים שלא קיבלו את הטיפול הזה".

"הדבר הזה הפך לסטנדרט טיפולי בכל העולם", הוסיף פרופ' רם, "חברה קטנה במקור מישראל עשתה את המהפכה הרפואית הגדולה ביותר בעולם בשנים האחרונות, עם טכנולוגיה שלא הייתה קיימת עד לפני מספר שנים".

"פתאום באים עם איזה משהו וודואיסטי של חשמל ששמים על הקרקפת של החולים והורג את תאי הגידול – והחולים חיים הרבה יותר מאשר חולים שלא קיבלו את הטיפול הזה"

הפיתוח התחיל במרתף של פלטי, והיום נובוקיור מעסיקה 1,200 עובדים בעולם כשמרכז הפיתוח נשאר בחיפה, וכל הייצור נעשה במפעל א.ל. אלקטרוניקה ביהוד. "כל השנים ייצרנו רכיבים לתעשייה הביטחונית", אומר אהרון לוי, בעל המפעל. "יום אחד פרופ' פלטי הגיע עם טיפול לא הגיוני לסרטן. התחברתי, זה עשה לי גאוות יחידה, והצטרפתי כמשקיע כשנובוקיור הייתה עדיין סטארט-אפ".

אסף דנציגר, המנכ"ל של נובוקיור, הוא במקרה דיסלקט גמור. "בסוף כיתה ד' למדתי לקרוא", סיפר. "איך איש כמו יורם פלטי שכל החיים חשב אחרת וכולם רוב הזמן אמרו לו שהוא טועה הצליח להוכיח לכולם שבעצם הוא טועה פחות", הציע דנציגר כפתיח לכתבה.

חלוקת תאים סרטניים בהשפעת אלקטרודות חשמליים (צילום: חדשות 12)
חלוקת תאים סרטניים בהשפעת אלקטרודות חשמליים | צילום: חדשות 12

"בגדול, לא האמינו לי שזה עובד", מספר פלטי מחויך. "בין השאר כיוון שזה מחוץ למה שחושבים וגם כי היו הרבה שרלטנים ומתחזים שניסו בעזרת שדות חשמליים כאלה ואחרים לרפא את כל המחלות שבעולם. הירחונים הרפואיים לא רצו לפרסם את זה".

דנציגר מתאר את הדרך הקשה שעבר פרופסור פלטי בדרך להצלחה. "ביחד היינו בפגישות שאמרו לו בפנים: 'הגלורי שלך כבר מאחוריך', 'אתה לא מבין בזה שום דבר', 'זה ממש טרלול אחד גדול', פעם הייתה לנו שיחה עם Memorial Sloan Kettering בניו יורק. בית חולים נחשב עאלק לסרטן, מרכז גדול ומאוד מכובד. דיברנו על הגליובלסטומה (גידול סרטני בראש) ואמרו שזה הגידול הכי גרוע, 'אסור לכם לטפל בו, לא תצליחו וגם אם תצליחו לא תוכיחו שזה באמת עבד'. שטפו אותנו ובעיקר אותו במשך שעה".

אסף דנציגר, מנכ"ל נובוקיור (צילום: חדשות 12)
אסף דנציגר, מנכ"ל נובוקיור | צילום: חדשות 12

"אני זוכר כשיצאנו, אני נעלבתי גם בשבילו שזה איש יותר מבוגר, לא מדברים ככה", ממשיך דנציגר. "הוא (פלטי) הסתכל עליי ואמר: 'נראה לי שזה הגידול שאנחנו צריכים'. הוא איש מעצבן בעיקר כי הוא צודק. הוא נעים ומקסים אבל כל דבר אתה מדבר איתו עליו הוא רוצה לעשות אחרת".

המפעל לייצור המכשיר לטיפול חשמלי בסרטן של נובוקיור (צילום: חדשות 12)
שווי החברה זינק. ייצור המכשיר החדשני במפעל א.ל. אלקטרוניקה ביהוד | צילום: חדשות 12

שווי החברה זינק: "עוד לא התרגלנו"

פלטי מספר כיצד גייס את העובדת הראשונה לחברה, רוזה: "שלפתי אותה מתפקיד בהנדסה ביו-רפואית בטכניון. הצלחתי לשכנע אותה עם חיוכים יפים שתבוא לעבוד איתנו ומאז היא כאן. כבר יותר מ-20 שנה". "אין הרגשה כמו לראות מטופל שנתנו לו חצי שנה (שנותרו לו לחיות) ופתאום עם הטיפול הוא יוצא מהמחלה", אומרת רוזה. "אני מכירה אישית אנשים שטיפלתי בהם ויצאו מזה לגמרי. היו כאלה שהחזיקו מעמד שנים והיו כאלה שזה לא השפיע עליהם". 

רוזה שיתפה שהיא עצמה חלתה לאחרונה בסרטן המלנומה וכי היא מקווה לקבל טיפול מרפא באמצעות הפיתוחים בנובוקיור. "אין טיפול סטנדרטי לזה, רק תומך. אחרי שנקבל את כל האישורים והמלצות הרופאים אני אכנס לטיפול ניסיוני בנובוקיור. אני מאוד אופטימית".

רוזה, העובדת הראשונה בנובוקיור (צילום: חדשות 12)
רוזה, העובדת הראשונה בנובוקיור | צילום: חדשות 12

בעקבות ההצלחה בסרטן מוח, נערכים ניסויים בסרטן לבלב, כבד, קיבה ושחלות. הניסוי בסרטן ריאות קוצר על ידי הוועדה המייעצת ל-FDA בנימוק שאינו הוגן כלפי קבוצת הביקורת. כלומר, התוצאות טובות מדי. ההודעה הקפיצה את הערך של נובוקיור בנאסד"ק ל-20 מיליארד דולר.

ההצלחה של נובוקיור הפכה את פרופ' פלטי ואשתו לעשירים. "לא היה שינוי מהותי חוץ מזה שאני אומר לה שלא תקמץ", הוא מספר, "אבל זה הכול". אשתו הוסיפה: "עוד לא התרגלנו כל כך. אפשר להתפרע, להזמין אוכל ממסעדה כשרוצים. כל התקופה של הקורונה, כל שבוע לפחות פעם בשבוע הזמנתי אוכל". הימים של הזקן הגאון עמוסים מאוד, הוא עובד בסטארט-אפ עד 19:00 בערב. יש אנשים שחולמים להפסיק לעבוד כדי ליהנות מהחיים. הגמלאי פלטי לא מפסיק לעבוד כדי להציל חיים.