מיקי זוהר הוא כבר פוליטיקאי משופשף. יושב ראש הקואליציה בן ה-41 הוא בהחלט כבר לא אותו חבר כנסת צעיר שהצהיר בגאווה "לא מעניין אותי אף אחד – נטו מיקי זוהר". אך בדבריו של מי שנחשב לאחד ממקורביו של ראש הממשלה נתניהו, אפשר באופן מפתיע למצוא פה ושם גם עמדות שאולי לא ינעמו לאוזני יו"ר מפלגתו הנצחי. למשל – המדיניות הרצויה לדעתו מול עזה ודעתו העקרונית לגבי הגבלת כהונה של ראש ממשלה. כמובן שהדברים נאמרים בזהירות, שכן כפי שזוהר מקפיד להבהיר: "אני, בניגוד לאחרים, משאיר את הכביסה המלוכלכת בבית", אבל בראיון מקיף ל-N12 ניתן להבחין שמי שהיה יו"ר הקואליציה המסור של נתניהו, הוא לא רק עושה דברו.

זוהר נחשב לאחד הבולטים והמשמעותיים שבחברי סיעת הליכוד וכנראה שזו הסיבה שדווקא הוא זכה בתקופה מסוימת להפגנות מול ביתו, בדומה לנתניהו. במהלך ההפגנות בקריית גת בחודש אוקטובר האחרון, פעילי "קריים מיניסטר" צעקו וקיללו את זוהר בזמן שבני משפחתו שהו בבית. בנו הקטן, דניאל בן ה-6, הושפע מאוד מהקריאות ששמע נגד אביו. "הוא בא אליי ושאל אותי 'אבא, אני יודע שבכל פעם שאתה מבטיח לי משהו אתה תמיד מקיים, אז למה הם קוראים לך שקרן וגנב ופושע?'", מספר זוהר.

"במשך כמה לילות ברצף הוא היה שואל אותי ואת אשתי לפני שהוא הולך לישון 'מחר עוד פעם יבואו לצעוק עלינו ליד הבית?' ואז היינו אומרים לו 'לא, אל תדאג, תירגע. הם באו היום, הם לא יבואו גם מחר'. באיזשהו שלב התחלנו לחשוב על כל מיני שיטות כדי לאזן את זה, אז כשהיו מגיעים מנגד מפגינים בעדנו, היינו מבקשים מהם לשים מוזיקה משמחת, מוציאים אליהם את דניאל ואומרים לו 'תראה, הנה אנשים שמחים וצוחקים, זה לא כמו שאתה חושב'. היינו מנסים לצרוב לו תודעה אחרת שלא תהיה כזו מלחיצה ומרתיעה".

המשקעים שההפגנות הותירו בזוהר הובילו אותו להיות מהראשונים שגינו בחריפות את ההפגנות מול ביתו של זאב אלקין מ"תקווה חדשה", על אף שהמשתתפים בהן היו תומכי נתניהו. לאחר שהמפגינים תקפו את אשתו של אלקין מילולית – זוהר כתב: "המשפחה מחוץ לתחום".

גם כשנתניהו מנסה להכניס לתקשורת כתבות נגד אשתו של בנט?

"אני עומד על דעתי - משפחה חייבת להישאר מחוץ לתחום הפוליטי".

"היריבים הפוליטיים נאטמו כלפיי"

זוהר נכנס לכנסת לפני כשש שנים, לאחר שנבחר במקום ה-22 ברשימת הליכוד לבחירות 2015. מהר מאוד הוא יצר לעצמו תדמית של פוליטיקאי אגרסיבי ובוטה. בראיון למגזין N12 לפני כשבעה חודשים הוא נימק זאת בכך שגדל ללא אבא מגיל 5 - נסיבות חיים מצערות שחישלו אותו ולימדו אותו "לפתח מרפקים". היום הוא מכה על חטא וטוען שהתבגר.

"אני שונה לגמרי ממה שהתקשורת או חלק מפעילי השמאל מנסים לצייר. ניסו לדמות אותי לאדם שכל הזמן אוהב לריב ולהתווכח עם כולם, ולאט לאט מבינים שהדבר הזה רחוק מהמציאות. גם כל הניסיונות שהיו להציג אותי כאדם לא חכם התבהרו לכולם כהערכה לא נכונה. ככל שהזמן עובר אנשים מתחילים להבין שהם טעו בהרבה מאוד דברים לגבי".

מיקי זוהר (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
"אני מראה את מיקי האמיתי, לא את מיקי שהיה מגיע לכל אולפן טלוויזיה כמו ליום קרב" | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

איך אתה מסביר את זה שבן אדם עם תואר שני במשפטים, איש עסקים מצליח ומטאור פוליטי זכה לתדמית של אדם טיפש?

"בדרך כלל מספיק שייקחו שתיים-שלוש אמירות לא טובות של פוליטיקאי כדי שיהפכו אותן למה שמייצג אותו. סביר מאוד שנבחר ציבור צעיר, שנכנס לכנסת בגיל 35, שבא ממועצת עיריית קריית גת ולא הכיר את העולם של הפוליטיקה והתקשורת הישראלית - יעשה טעויות, יתבטא באופן שלא כדאי ויהיה פחות מתון ממה שצריך. בעבר ניסיתי לבלוט ולעורר שיח, רציתי שישמעו אותי, ולפעמים זה חצה את גבול הטעם הטוב. אנשים מתבגרים, מחכימים ומתחילים להבין איפה הם נמצאים. מה שרואים היום זה לא מיקי שמנסה להרשים מישהו או לעשות רעש". 

מה הוביל לשינוי?

"הסתכלתי ברשתות חברתיות וראיתי שהיריבים הפוליטיים שלי נאטמו כלפיי. הם הגיעו לנקודה שהם לא היו מוכנים להקשיב למה שיש לי לומר, אלא פסלו אותי מראש. זה הטריד אותי מאוד ולכן החלטתי לשנות את השיח, להעביר את המסר לציבור בדרך אחרת - יותר ממלכתית ומכבדת. זה עושה לי טוב, אני מקבל אינספור תגובות של אנשים שאומרים לי 'תמשיך בדרך הזאת'. אני עונה שאני בסך הכול מראה את מיקי האמיתי, לא את מיקי שהיה מגיע לכל אולפן טלוויזיה כמו ליום קרב".

אך מיקי האמיתי הוא עדיין פוליטיקאי, שלא מוכן לוותר בקלות על מקומו. קל לשכוח שהוא נמצא בירכתי רשימת הליכוד לכנסת, במקום ה-25 בסך הכול, מתוך 29 חברי הסיעה. אך מי שלא שוכח זאת לרגע הוא זוהר עצמו, שחושש שיידחק לסביבות המקום ה-30 אם תתממש הצעתו של נתניהו להעניק לאנשי ימינה שריונים ברשימת הליכוד – ולכן מתנה את תמיכתו בה בקיום פריימריז לפני הבחירות הבאות, כפי שכבר אושר במנגנוני המפלגה.

למרות שמדובר באחד הפיתויים המרכזיים שנתניהו מציב בפני בנט ושקד בניסיונו לסכל הקמת ממשלת שינוי – זוהר לא ממהר לברך על כך. "ללא פריימריז זה לא יהיה הוגן לשריין אנשים. אם רוצים לעשות שריונים וגם לערוך פריימריז - צריך לזכור שיש לזה משמעות מאוד גדולה. זה לא דבר פשוט מבחינת חברי הכנסת, בטח החדשים, ולכן האירוע הזה צריך באמת להישקל היטב בטרם מתקבלת החלטה".

עם זאת, זוהר, בניגוד לרוב ההערכות, מאמין שאחד מהגושים יצליח להקים ממשלה, כך שלא יהיו בחירות חמישיות. את התקווה לגייס "עריקים" מ"תקווה חדשה" הוא כבר איבד. "הסיכוי להשיג חברי כנסת מסיעת 'תקווה חדשה' שיסכימו לעזוב אותה ולעבור לממשלת ימין אינו גבוה. זו האמת וצריך להגיד אותה.

מיקי זוהר (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
"משפחה חייבת להישאר מחוץ לתחום הפוליטי". זוהר | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

"הדרך היחידה להקים קואליציית ימין תהיה אם כל סיעת 'תקווה חדשה', על ששת החברים שלה, תצטרף, וזה יכול לקרות רק אם גדעון סער יעמוד בפני שתי אפשרויות בלבד – האחת בחירות חמישיות והשנייה קואליציית ימין. לדעתי אם סער יעמוד בפני הדילמה הזו – הסיכוי שהוא יכריע לטובת ממשלת ימין הוא לא קטן. אבל למה סער לא נמצא כרגע בסיטואציה הזאת? משום שבנט משאיר פתח לממשלת שינוי. כשהוא אומר שלא יהיו בחירות חמישיות, הוא בעצם אומר לסער שאם הוא ימשיך להתבצר בהתנגדותו להצטרף לממשלת ימין בראשות נתניהו – יכול להיות שתוקם ממשלת שינוי".

אחד המהלכים שגוש השינוי קידם השבוע עוד בטרם עלה בידו להקים ממשלה הוא הצעת החוק להגבלת כהונה של ראש ממשלה, שכבר זכתה לקיצור הליכים בדמות פטור מחובת הנחה בדיון שהתקיים השבוע בוועדה המסדרת של הכנסת. המושא הרלוונטי ביותר של ההצעה הוא כמובן ראש הממשלה הנוכחי, שמחזיק בתפקיד מזה יותר מ-15 שנים, מהן כ-12 שנים ברציפות. זוהר, באופן מפתיע, לא מתנגד להצעה באופן עקרוני.

"אני לא פוסל את הרעיון של הגבלת קדנציה. צריך לחשוב האם ההגבלה צריכה להיות לשתי קדנציות של שמונה שנים או עשר שנים במצטבר. אם החוק לא היה חל על נתניהו, הייתי שוקל לתמוך בו, אבל נתניהו לא ערוך לדבר כזה. אתה לא יכול לבוא ולהגיד לו 'תשמע, אתה כבר מחר בבוקר לא יכול להיות ראש הממשלה'".

הצעת החוק של זוהר תציל את נתניהו? (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
"לא פוסל הגבלת קדנציה - אם החוק לא היה חל על נתניהו הייתי שוקל לתמוך בו". זוהר ונתניהו | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

"צריך שתושבי הרצועה יחיו בכבוד ובנחת"

לתוך שיא הקלחת הפוליטית יצטרפו בשבוע הבא בחירות נוספות, כאלה שמתקיימות אחת לשבע שנים, לנשיאות המדינה. סיעת הליכוד לא הצהירה הפעם במי היא תומכת מבין שני המועמדים – יצחק הרצוג או מרים פרץ, על אף שהראשון מהווה עבורה יריב פוליטי ותיק והשנייה קרובה בעמדותיה למחנה הלאומי.   

למה לא הודעתם על תמיכה במרים פרץ?

"אין ספק שבעמדות ובדעות שלה מרים פרץ יותר קרובה לעמדות הליכוד, אבל ההחלטה של המפלגה הייתה לא להביע עמדה משום שלא הבאנו מועמד מטעמנו. אני מכבד את ההחלטה, ומשום שאני משמש בפועל כיו"ר הסיעה אני לא יכול לומר באופן פומבי במי אני תומך".

זוהר, שכל חייו גר בדרום, נבחר לכנסת לראשונה כנציג מחוז הנגב ברשימת הליכוד, ומאז רואה את עצמו בין היתר כשליחם של תושבי האזור במשכן. מבצע "שומר החומות" שהסתיים בשבוע שעבר מפיח בו תקווה שהמצב הביטחוני בדרום ישתנה, והעמדות שהוא מציג בסוגיה מתונות יותר ממה שאפשר היה לצפות, ואף כוללות שבחים ליו"ר הרשות הפלסטינית. "אבו מאזן עושה מה שהוא יכול כדי למנוע יציאה של פיגועים, משום שכרגע המצב ביהודה ושומרון הוא כזה שאנשים יכולים לחיות, להתקדם ולהתפרנס. אולי אנחנו צריכים לפעול בעבור זה גם בעזה, כדי שתושבי הרצועה יוכלו לחיות בכבוד ובנחת, ולא ירצו לעסוק דווקא בטרור בעידוד החמאס".

למה נתניהו לא קיים את הבטחתו מ-2009 למוטט את שלטון החמאס?

"אפשר לעשות את זה רק על ידי כניסה קרקעית. את ההחלטה הזו נתניהו לא ממהר לקבל, משום שיש לה מחיר משמעותי ואני חושב שבעניין הזה הוא נוהג בהרבה מאוד אחריות. הדרך שבה נקט צה"ל, בתמיכת הדרג המדיני, של פגיעה אנושה בחמאס, שמחזירה אותו כמה שנים אחורה, הייתה נכונה וטובה ויכול להיות שתהיה גם מועילה, אבל בתנאי שאנחנו נציב משוואה חדשה בפני החמאס, שאם הם יירו רקטה אחת, לא משנה לאיפה, או אפילו יפריחו בלון תבערה - התגובה תהיה חריפה מאוד ולא מידתית".

מיקי זוהר (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
"אם נצליח להרכיב ממשלה - אני מעריך שיהיה לי מקום סביב השולחן" | צילום: מרים אלסטר, פלאש/90

עם הקמת הממשלה הנוכחית, זוהר מונה לתפקיד יו"ר הקואליציה, כשבאמתחתו הבטחה מנתניהו שכשתמושש הרוטציה עם גנץ, הוא יצטרף אליה כשר. כעת, זוהר מקווה שאם תוקם בכל זאת ממשלה בראשות נתניהו – הוא יזכה לכהן לראשונה כשר. "אם וכאשר בעזרת השם נצליח להרכיב ממשלה בראשות נתניהו, אני מעריך שיהיה לי מקום סביב השולחן בתפקיד חשוב ומשפיע. אבל לעסוק עכשיו בחלוקת תפקידים בעיניי זה יומרני ואפילו פתטי, כי אין לנו עוד ממשלה", הוא מסייג.