הוא מגן על היועמ"ש מנדלבליט אל מול התקפות אנשי נתניהו, תומך בכהונה של שר משפטים מהרשימה המשותפת, נלחם ביחד עם תושבי אום אל-פחם מול עיריית עפולה, טוען שבדיקות היהדות שנעשות לעולי ברית המועצות לשעבר מוגזמות, מותח ביקורת על המשטרה שלא אוכפת מספיק את תקנות הקורונה במגזר החרדי וכתב טור מרגש בשבחה של יעל גרמן עם פרישתה מהחיים הפוליטיים. לא מדובר בחבר כנסת ממרצ, אלא למרבה ההפתעה – דווקא מש"ס.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

חבר הכנסת משה ארבל, בן 36 בסך הכל, מספר 7 ברשימת המפלגה החרדית-ספרדית, הולך ומסתמן כ"עוף המוזר" של הפוליטיקה הישראלית. עם גישה הומניסטית ופלורליסטית, ארבל כבר נמצא על הכוונת של גורמים קיצוניים, ואף זכה בעיתון חרדי לכותרת ראשית עם הביטוי המצמרר "דין מוסר". כשנשאל על ההבדלים בינו לבין יתר חברי המפלגה הוא עונה: "אין ספק שאנחנו באופן טבעי בני אדם שונים, עם דעות שונות ותפיסות עולם קצת שונות, אבל כל אחד וסגנונו. אין שוני מהותי ובגדול רב המאחד על המפריד".

עד לאחרונה היה ארבל חבר כנסת די אלמוני, אך עימות קולני עם השר דוד אמסלם בזמן נאומו במליאה לפני כשבועיים מיקד אליו את תשומת הלב. היה זה כשאמסלם השתלח פעם נוספת ביועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט מעל הדוכן בעקבות הגשת כתבי האישום נגד ראש הממשלה נתניהו, וכינה אותו "בושה וכלימה". אז, במפתיע, דווקא מספסלי ש"ס - מפלגה שנוהגת להתייצב לימינו של נתניהו במאבקו המשפטי - נשמע קול מחאה.

ארבל, שכנו של מנדלבליט בפתח תקווה, צעק מספסלי המליאה לעברו של אמסלם: "זו בושה וחרפה. מספיק עם ההכפשה של הבן אדם הזה. זה עובר כל גבול. אני מכיר אותו, הוא אדם הגון. מספיק עם הבדיחה הזו".

מדוע נזעקת להגנתו של מנדלבליט?

"מדובר באלוף בצה"ל שתרם את מרבית שנותיו למען המדינה. אנחנו לא נדע, ואני אומר את זה בוודאות מוחלטת, את תרומתו המכרעת כפרקליט צבאי ראשי וכמה הידע הנרחב שלו במשפט בין-לאומי הציל את מדינת ישראל. אנחנו חייבים לו הרבה מאוד. הוא בן אדם הגון ואני מאוד מעריך אותו".

הייתה עוד מתקפה של אמסלם שקוממה אותך, זו שכונתה "נאום המניאק".

"אני לא מרשה לילדים שלי לומר בבית את המילה הזו שנאמרה פעם אחר פעם וזכתה גם לנאום מכונן. זו העלבת עובד ציבור ושיח מאוד מכפיש ברמה האישית. יש דרך להביע ביקורת, יש דרך לא להסכים. אנחנו לא יכולים לאפשר שיח כזה, בטח לא בתוך הכנסת. זה פוצע אותנו כחברה".

העימות עם אמסלם במליאה אומנם הציב עליו זרקור, אך מי שעוקב אחר פעילותו והתבטאויותיו של ארבל מאז שנבחר לכנסת לפני כשנה וחצי לא צריך להיות מופתע. בריאיון שהתקיים עמו לפני כשנה הימם ארבל את השומעים כשהציע את לא פחות מאשר ח"כ יוסף ג'בארין מהרשימה המשותפת לתפקיד שר המשפטים. "כמומחה בין-לאומי למשפט חוקתי, ח"כ ג'בארין מהרשימה המשותפת יכול לפאר את ישראל בתפקיד, הוא ראוי והגון", הסביר אז ארבל ועורר עליו את חמתם של גורמים בימין.

על אף הביקורת, ארבל אינו חוזר בו מאמירתו, וטוען כי "כל מדינה חפצת חיים שרוצה לפסול אדם על בסיס אתני היא לא דמוקרטיה. לא יעלה על הדעת שאדם ייפסל רק בשל היותו ערבי".

וזו בהחלט לא הפעם היחידה שבה מצא ארבל גשרים לשיתוף פעולה עם הרשימה המשותפת, מפלגה שנחשבת לכמעט מוקצית בקרב רוב חברי הכנסת מהימין. ארבל התייצב לימינו של מרכז עדאלה לזכויות המיעוט הערבי בישראל, שעתר לבית המשפט נגד החלטת עיריית עפולה לסגור את הפארק העירוני בפני מי שאינם תושבי העיר במהלך החופש הגדול – מהלך שכוון בעיקר נגד תושבי אום אל-פחם הסמוכה.

נוסף על כך, בעקבות ציוץ של ח"כ סמי אבו-שחאדה מהרשימה המשותפת, ביקש ארבל את התערבותה של המשנה ליועמ"ש, עו"ד דינה זילבר, לאחר שמשפחה ערבית גורשה מפארק המשפחה בכרמיאל, בטענה כי הוא לשימוש תושבי העיר בלבד.

מה היה באירוע הזה שהביא אותך לפעולה?

"סגירת פארק בפני ילד בגלל מוצא או גזע זו חרפה שכיהודים אסור לנו להכיל. רק לפני פחות מ-80 שנה חווינו תופעות כאלה במקומות אחרים. אסור לנו בכלל לאפשר לתופעות האלה להישמע. ילד הוא ילד וחייבים לתת לכל ילד את ההזדמנות שלו ואת הכבוד שלו, בפרט בשטח ציבורי. ההשלכה של דבר כזה הוא שתקרת הזכוכית של ילד בן מיעוטים הופכת פתאום לתקרת בטון".

עוד עמדה מפתיעה, שלא מיישרת קו עם העמדות המפלגתיות, מציג ארבל סביב הטענות בדבר בדיקות שמקיימת רשות האוכלוסין וההגירה לבחינת יהדותם של עולי ברית המועצות, שנחשפה בתחקיר עיתונאי. מדובר בתופעה שמצטרפת למגמה הולכת וגוברת בשנים האחרונות, שבה גורמים בממסד הדתי ובגופים ציבוריים נוספים מערערים על יהדותם של עולים מברית המועצות לשעבר ומתקנים רישום של ילדי העולים מיהודים לחסרי דת, אלא אם יוכיחו ההורים את יהדותם בעזרת סדרה של בדיקות פולשניות.

על אף שהאחראי על רשות האוכלוסין וההגירה הוא שר הפנים אריה דרעי, יו"ר מפלגתו של ארבל - הח"כ הצעיר, שהיה גם ראש המטה של דרעי בעבר, דווקא בירך על הדיון שהתקיים בנושא בוועדת הפנים של הכנסת. "בשיחות שהתקיימו בינינו, היו חברים מהבית הזה שניסו למנוע את קיום הדיון ואני אמרתי בצורה מאוד ברורה שהדיון הזה חייב להתקיים", אמר ארבל. "אם אנחנו חפצי חיים, אסור לנו לטאטא דברים מתחת לשטיח. התחקיר הזה הוא חשוב ודרמטי ואני סבור שתהליכים כאלה חייבים להתגלות. האם שרים חרדים הנהיגו מדיניות אחרת מפלה ושונה? אם כן, הנושא הזה חייב לבוא ליד ביטוי פה בכנסת".

ארבל משתף בסיפור ששמע מפי הרב של שכונת רמת אלחנן בבני ברק, יצחק זילברשטיין, על זוג עולים מברית המועצות לשעבר, עריריים וללא ילדים. "בהלוויה של בעלה המנוח, האישה הספידה אותו ואמרה 'בוריס, במשך 42 שנים ברוסיה לא היו לנו ילדים, ואתה תעלה עכשיו לבית דין של מעלה ואולי תחשוש שידונו אותך על זה - אז אל תחשוש. לא הבאנו ילדים במשך כל השנים שהיינו ברוסיה כי לא היה לנו מקווה באזור וכשהגעתי לארץ כבר הייתי מבוגרת מדי. עשינו את זה לשם שמים'. אנשי החברה קדישא, שהיו היחידים שהשתתפו בהלוויה, מחו דמעה".

מאיפה נובע החיבור שלך לעולים מברית המועצות?

"מדובר על יהדות מפוארת. אנחנו עפר ואפר תחת כפות רגליהם של האנשים האלה, שעמדו בעוז, בגבורה ובמסירות נפש מול משטר שדיכא את חופש הפולחן והדת שלהם, וצריכים להכיר בזה. הם בשר מבשרנו. צריכים למצוא פתרונות וחייבים לטפל בסוגיה המורכבת הזו במאור פנים. יש יהדות מקרבת ומחבקת. לצערי הרב, בגלל תקופה כל כך ארוכה של מערכת בחירות אחר מערכת בחירות, לכל הקמפיינרים היה אינטרס לייצר הבדלים ולחדד שנאה ופילוג. אבל אפשר להצליח גם בצורה אחרת, ואנחנו רואים את זה היום בארה"ב".

מהלך מפתיע נוסף של ארבל היה המאמר שבו שיבח את אישיותה של יעל גרמן, השרה לשעבר מ"יש עתיד", שכיהנה לפני כן כראש עיריית הרצליה מטעם מרצ, ונחשבת לסדין אדום בקרב רבים במגזר החרדי. "כמו כולם הופתעתי והצטערתי לשמוע כי בשל נסיבות רפואיות ח"כ יעל גרמן, שרת הבריאות לשעבר, החליטה לפרוש מהכנסת ה-23", כתב. "תפילתי כי יעל תמשיך בעשייה ציבורית מתוך בריאות ואריכות ימים".

דיברתם מאז שפורסם המאמר שלך?

"כבר באותו היום היא התקשרה מאוד נרגשת מהמחווה הזו, וכמובן שגם אחר כך עמדנו בקשר והתקשרתי לנחם כאשר בעלה נפטר וגם לשאול לשלומה. אני באמת מאחל לה בריאות טובה ואריכות ימים. היא אשת ציבור שעשתה את המקסימום על פי דרכה ואמונתה".

כאמור, חלק מפעולותיו ועמדותיו של ח"כ ארבל היו חריגות בנוף החרדי, אולם הדבר שהקים עליו יותר מכל חלקים נכבדים מהקהילה היה קריאתו למשטרה לטפל ביתר נחישות בהפרות הקורונה במגזר.

הדברים הבאים, שנאמרו גם הם בוועדת הפנים של הכנסת, כבר חצו כל גבול מבחינת הקהילות החרדיות הקיצוניות: "הייתי במאה שערים, וקיבלתי מידע מהימן שבמרחק של כמאה מטר מתקיימת שמחת בית השואבה. פניתי אל מפקד המשטרה במקום ואמרתי לו 'זה קרוב ממש. בוא נציל חיים, תוציא אותם ותסגור את המקום'. התברר שיש הסכמה שבשתיקה של המשטרה עם קהילות מסוימות. זו משטרה שמשקרת. קנס אחד ניתן על תפילה שלא על פי התקנות בירושלים. מה זה אם לא דיל? אני מתחנן למשטרה - תאכפו את החוק גם על האוכלוסייה החרדית".

קראו לך "מויסר" בעיתונים. זה לא מרתיע אותך?

"נמתחת עליי הרבה מאוד ביקורת פנים מגזרית. זכיתי בעיתון העדה החרדית לכותרת ראשית שבה נכתב שחל עליי דין מוסר. דיווח לי את זה קצין הכנסת. הקולות הקיצוניים מכל הכיוונים יישמעו בקול רם אבל אנחנו צריכים בסוף להשתדל להשמיע גם את הקולות של האנשים שהתעייפו מהשנאה. אפשר להשמיע קולות של חיבורים ושל ממלכתיות, שהיא לא מילה גסה".

לסיום, האם אתה רואה את עצמך מחליף את דרעי בראשות ש"ס ביום מן הימים?

"חס ושלום. זה לא משתלם. ראיתי את העול האמיתי שיש לו על הכתפיים והמחיר האישי שהוא כבד מאוד. זו מערכת לחצים אדירה שצריך להיות עם עצבי ברזל כדי לעמוד בה. אני אומר ביושר שאני יודע שאני לא מסוגל. השאיפה האישית שלי היא להעביר את המפתחות של הלשכה בכנסת לזה שיבוא אחריי עם מדינה טובה יותר ממה שאני קיבלתי".