מערכת הבריאות ובמיוחד מערכת בריאות הנפש עומדות בפני אתגרים ענקיים בטיפול עם השלכות המלחמה. כל זאת תחת מגבלות תקציביות וטלטלה עזה. במערכת עדיין מנסים להבין כיצד מתמודדים עם מי שחווה פוסט-טראומה בעקבות אירועי 7 באוקטובר - ובין היתר לברר כיצד לזהות אדם כזה, משימה מורכבת גם בימי שגרה.

מוצר שפיתחו עובדי מיקרוסופט ישראל מחקר ופיתוח מבקש להקל את תהליך הזיהוי של נפגעי פוסט-טראומה ולשפר את מצבם. מהנדסי קבוצת הבריאות ביחידת המחקר והפיתוח של החברה בארץ פיתחו צ'אטבוט ייעודי שנועד לבצע אבחון ראשוני של פוסט-טראומה (PTSD – הפרעת דחק פוסט־טראומטית או "הלמת"). הצ'אטבוט דומה להפליא לצ'אטבוטים חכמים בסגנון ChatGPT ומשתמש ביכולות הבנה וניתוח שפה מבוססי בינה מלאכותית (AI) כדי לתקשר עם המשתמש.

מטרת הצ'אטבוט היא לחסוך חלק מעבודת הצוות הרפואי, ולהגיע לאוכלוסיה רחבה ככל האפשר כדי לבצע זיהוי פוטנציאלי ראשוני של נפגעי פוסט-טראומה. הפיתוח מתבסס על פרוטוקולים רשמיים של הערכה ראשונית של PTSD שמקורם בצבא האמריקאי ונמצאים בשימוש בכל העולם. כיום מתקשים ארגוני בריאות בביצוע אוטומציה של תהליכי הזיהוי בשל הצורך בניתוח מדויק של ועידוד המאובחנים להיפתח ולשתף.

איך זה עובד?

השימוש בבוט כולל מילוי שאלון רפואי מקוון ובו מספר שאלות קצרות, והוא מבוסס על פרוטוקול סטנדרטי המשמש בעולם בריאות הנפש. בניגוד לטכניקות קודמות שנוסו לביצוע אוטומציה של תהליך האבחון, השימוש בצ'אטבוט מאפשר לנבדק לענות על השאלות בפורמט של שיחה חופשית ולא דרך מילוי שאלון מרובה תשובות (שאלון אמריקאי). לטענת המפתחים, שיטה זו של שיחה חופשית נמצאה יעילה יותר באיתור נפגעי פוסט-טראומה פוטנציאלים.

לאחר שהמטופל או המטופלת השיבו על השאלות, הבוט משתמש בהן כדי לחשב מדד שמצביע על אמת הסיכון שלהם לסבול מפוסט-טראומה. על בסיס מדד זה גורם הטיפול המקצועי יוכל להפנות את הנבדק להמשך טיפול, בהתאם למצבו.

להקל בעומס על אנשי המקצוע

"הפתרון החדש שהובלנו מאפשר לבתי חולים, קופות חולים וארגוני סיוע להאיץ את תהליך האבחון ולהעריך במהירות בקרב מספרים גדולים של אנשים את אלה שיש להם סיכוי גבוה לסבול מפוסט-טראומה", מסרה הדס ביטרן, ראש קבוצת הבריאות במיקרוסופט ישראל מחקר ופיתוח. "הפתרון מקל על העומס המוטל על אנשי המקצוע במערכת הבריאות ומאפשר להם להקדיש יותר זמן לקבל החלטות מורכבות שמצריכות את מומחיותם לטיפול באנשים הסובלים מפוסט-טראומה".

הדס ביטרן, ראש קבוצת הבריאות במיקרוסופט ישראל מחקר ופיתוח (צילום: מיקרוסופט)
הדס ביטרן, ראש קבוצת הבריאות במיקרוסופט ישראל מחקר ופיתוח | צילום: מיקרוסופט

יו"ר המועצה הלאומית לפוסט-טראומה ומנהל בית החולים מעלה כרמל פרופ' איל פרוכטר אמר כי "האירועים המחרידים שהתרחשו ב-7 באוקטובר צילקו חלק נכבד מהאוכלוסייה הישראלית, גם בהיבט הפיזי וגם בהיבט הנפשי. כלי אבחון מהיר, כמו זה שפותח על ידי קבוצת הבריאות של מיקרוסופט ישראל מחקר ופיתוח, יוכל לסייע רבות במיקוד אוכלוסיות היעד ובהתאמת המענה הטיפולי הנכון למי שזקוק לו.

"מערכת בריאות הנפש חסרה בצורה משמעותית בעיקר באנשי מקצוע - הן לאבחון והן לטיפול. לפיכך, כל כלי עזר - שימצא מתוקף ויעיל - יכול לסייע רבות גם לזיהוי אוכלוסיית היעד לטיפול, גם להתאמה הנכונה בין הטיפולים השונים לאבחנה. שכן, לאחר טראומה יכולות לעלות מגוון בעיות נפשיות ולא רק פוסט-טראומה", הוסיף פרופ' פרוכטר. "בעידן הנוכחי, בו דברים רבים מתחילים להיעשות מרחוק ומאגרי המידע גדלו בצורה משמעותית, עולה גם הצורך בשילוב טכנולוגיות במערכת הבריאות. כלים מן הסוג הזה עשויים לסייע למטפלות ולמטפלים להתמקד בעבודתם - טיפול - ואת המשימות הבירוקרטיות להשאיר לטכנולוגיה".

אייל פרוכטר (צילום: איוון אלכסייביץ)
יו"ר המועצה הלאומית לפוסט טראומה פרופ' איל פרוכטר | צילום: איוון אלכסייביץ

במיקרוסופט אומרים כי גופי בריאות יכולים לבחור להשתמש בבוט כמוצר בפני עצמו או כחלק מחבילת שירותים הסיוע בבינה מלאכותית קופיילוט בתחום הבריאות.