אזרחים ישראלים מודאגים דיווחו היום על שיחות חשודות שקיבלו ממספרים בלתי מזוהים בחו"ל. ביום חמישי האחרון הוציא מערך הסייבר אזהרה מפני התופעה, אך לא מדובר בפעם הראשונה שזה קורה - בתחילת המלחמה, היה זה גל של שיחות וידיאו בוואטסאפ שהצליח ליצור בהלה רבה. בשני המקרים ישראלים מקבלים שיחה ממספר בלתי מזוהה מחו"ל, בין אם בשיחת טלפון רגילה ובין אם בוואטסאפ, כאשר הקידומת יכולה להיות ממגוון רחב של מדינות ובמקרים מסוימים, גם מאיראן.

כך לדוגמה טלי שקיבלה שיחה ממספר שמתחיל בקידומת 98 המזוהה עם איראן. טלי ענתה לשיחה, אך היא נותקה כעבור רגע. בפרטי איש הקשר ממנו בוצעה השיחה, מופיעה תמונה של אישה עוטה כיסוי ראש. "אני עובדת במקצוע עם הרבה ספקים אז אני לא שומרת כל אחד בזיכרון. עניתי ומיד ניתקו, זה נשמע לי חשוד ובדיקה קצרה בגוגל של הקידומת העלתה שמדובר במישהו מאיראן", אמרה טלי. גם ניצן קיבל שיחה חשודה באמצע יום העבודה: "שאלתי חברים מה הקידומת הזאת אומרת, והם אמרו לי שזה מאיראן. נבהלתי, זה מפחיד".

בקהילת הפייסבוק בטוחים אונליין Think Safe Cyber עלו תלונות נוספות בנושא: "למה לדעתכם מתקשרים אליי מאיראן?", כתבה גולשת וצירפה צילום מסך המתעד 2 שיחות נכנסות משני מספרים שונים, לשניהם הקידומת 98.

כמו כן, ישראלים רבים קיבלו שיחות גם ממספרים מקידומות שונות כמו קניה (+254), ג'יבוטי (‎+253) ואינדונזיה (‎+62). בעבר הגיעו שיחות גם מתימן ומדינות נוספות. 

בכל המקרים הללו לא ידוע על נזק שהשיחות הללו גרמו למי שענה להן, אבל מה שבטוח זה שמדובר במטרד. מערך הסייבר הלאומי מבהיר כי הופעה של קידומת איראן במספר לא בהכרח אומרת שהשיחה מגיעה משם, ושמשתמשים פרטיים יכולים לבקש מספקית הסלולר שלהם לחסום מספרים ממדינות מסוימות.

האירוע הזה מצטרף לאזהרה נוספת שהוציא מערך הסייבר הלאומי הבוקר, על כך שקבוצה איראנית מפעילה קמפיין פישינג נרחב כנגד גופי ממשל ושלטון מקומי בישראל. הקמפיין כולל מיילים שנשלחים לישראלים ומתחזים לכאלה שנשלחו על ידי גופים מוכרים ולגיטימיים, אך כוללים קישור המפנה להתקנת תוכנה שמאפשרת שליטה מרחוק על המחשב הנתקף. במערך הסייבר הלאומי מבקשים מהציבור לגלות עירנות ולהימנע מלחיצה על קישורים חשודים. 

כעת כמו בעבר, לא לגמרי ברור מי עומד מאחורי השיחות הללו ומה מטרתו, והאם יש לכך קשר ישיר מלחמה - אם כי העובדה שהתופעה הזו הפכה לנפוצה יותר ויותר מאז אירועי 7 באוקטובר עשויה להצביע על קשר אפשרי ועל כך שייתכן שגורם עוין שמטרתו ליצור בהלה עומד מאחורי השיחות הללו.

אז מה אפשר לעשות כדי להימנע מלקבל הודעות ושיחות כאלה?

  1. דווחו וחסמו: קודם כל לחצו על כפתור הדיווח לוואטסאפ. בנוסף תחסמו את אותם מספרים, אומנם ייתכן ותקבלו עוד שיחות והודעות ממספרים אחרים, אבל תמנעו מאותם אנשים להשתמש במספר שחסמתם. 
  2. חסמו שיחות נכנסות ממספרים לא מוכרים: רובנו לא נאלצנו להשתמש בפיצ'ר הזה בוואטסאפ, כי שיחות ספאם הן לא פופולריות במיוחד, אבל במקרים כאלה ניתן לחסום שיחות ממספרים לא מוכרים. כנסו להגדרות > פרטיות > שיחות > בחרו השתקת שיחות ממספרים לא מוכרים.
  3. הסתירו את המספר שלכם בטלגרם: אם אתם פעילים גם בטלגרם, ייתכן שאנשים שאתם לא רוצים שואבים משם את המספר שלכם ומשתמשים בו כדי להטריד אתכם. לכי להגדרות הטלגרם > פרטיות ובטיחות > מספר טלפון > הסתר מספר.
  4. דווחו: התקשרו למערך הסייבר בטלפון 119.