היום (חמישי) הותר לפרסום כי בחודשים האחרונים גורמי ביטחון איראניים פעלו לגיוס והפעלת אזרחים ישראלים, לטובת ביצוע משימות ביטחוניות, תוך הצגת מצג שווא בפניהם כי מדובר בפניה תמימה.

הפנייה לאזרחים הישראלים בוצעה באמצעות פלטפורמות חברתיות וכן באמצעות אתרים המציעים עבודות מזדמנות בתשלום, לרבות בטלגרם, בוואטסאפ, בפייסבוק, באינסטגרם ובטוויטר. הפניות בוצעו בשפות שונות, בין היתר - עברית, ערבית ואנגלית, תוך שאותם גורמים משתמשים במגוון מצגי שווא מול אותם ישראלים לטובת ביסוס קשר ראשוני מולם - מתווכי דירות, גורמים המתעניינים בשיווק ומכירת רחפנים, שירותי שליחויות ואף היכרויות ברשת.

בהתאם למצגי השווא השונים, התבקשו האזרחים הישראלים לבצע "משימות" שונות בעבור תמורה כספית - שנחזות ככאלה שאינן נוגעות לכאורה להיבטים ביטחוניים, אבל כאלה שבהחלט יש בהן לשרת את האיראנים ולהעשיר את המודיעין שברשותם - ביצוע צילומים, בירור כתובות ועוד. חלק מהאזרחים הישראלים שקיבלו פניות חשודות כאלה, נמנעו מלהיענות להן ואף התריעו עליהן בפני גורמי ביטחון בישראל.

מדובר בשיטת פעולה מוכרת של גופי הביטחון האיראניים - מעין פלטפורמה לגיוס אזרחים ישראלים, לטובת ביצוע משימות תמימות לכאורה, להן מוטיב מודיעיני שעל בסיסו יוכלו לפעול לקידום מתווי פגיעה באזרחים ישראלים. מאז תחילת המלחמה, ניכר כי מאמצי פעילות גורמי הביטחון האיראניים התעצמו מאוד, תוך שעולה באופן רחב שימוש במרחב הדיגיטלי למטרות הפחדה, העברת מסרים או קידום פעילות טרור במסווה. מטרתה של איראן היא לסייע לחמאס במלחמתו ולפגוע בחוסן הלאומי והמאמץ המלחמתי של ישראל, תוך העמקת השסעים החברתיים.

איך תזהו פרופילים חריגים (צילום: שב"כ)
כללים שפרסם השב"כ להתנהגות מונעת ברשת | צילום: שב"כ

בין היתר, זוהו פלטפורמות המתחזות לישראליות, העושות שימוש מניפולטיבי בסוגיית החטופים ואף מנסות לפעול מול משפחות חטופים ומשפחות שכולות. במסגרת המאמצים לאיתור ניסיונות אלה וסיכולם, ובעקבות חשיפת חדשות 12, השב"כ ניטר ברשתות החברתיות פרופילים פיקטיביים רבים בהם עשו שימוש גורמי הביטחון האיראניים - נאסף מידע רב אודות זהות אותם הגורמים העומדים מאחורי הפעלת הפרופילים, ובוצעו מהלכים בהתאם.

מיזם "פייק ריפורטר", שביצע את התחקיר בשיתוף עם חדשות 12, מסר: "אנו שבים ומתריעים כבר תקופה ארוכה מהגבולות הפרוצים ברשת; הפרסומים האחרונים מוכיחים כי ברשת כבר מזמן נפרצו הגדרות וכי האויבים התמקמו בינינו. אנחנו מברכים על סיכול הפעילות של הסוכנים האיראנים, אך למרות מאמצי שב"כ - המדינה לא עושה מספיק כדי להגן על הציבור בגבולות הווירטואליים. מלבד הסרת הרשתות, הגיע הזמן לקדם תכנית לאומית למאבק בתופעה, שתכלול גם חינוך לאוריינות מידע ודיגיטל, ואסדרה של פעילות הרשתות החברתיות בישראל".

מהשב"כ נמסר: "שירות הביטחון הכללי רואה בחומרה רבה מעורבות של אזרחים ישראלים בפעילות ביטחונית בישראל המוכוונת על ידי איראן ושלוחותיה ויוסיף לבצע כל העת, בשיתוף פעולה עם גופי הביטחון הנוספים, מהלכים אקטיביים לניטור וסיכול כל פעילות המסכנת את ביטחון מדינת ישראל ואזרחיה על מנת להביא לחשיפה ופגיעה במאמצי האיראנים לממש פעילות טרור בתחומי ישראל ויפעל למיצוי הדין עם הגורמים המעורבים".