נסיך הקריפטו ומי שאחראי לאחד מסיפורי ההונאה הגדולים בהיסטוריה, סם בנקמן-פריד נידון אתמול ל-25 שנות מאסר בפועל. בנקמן-פריד, שנוגע גם בכינויו SBF, כבר הורשע בכל הסעיפים שיוחסו לו בעקבות אחריותו בקריסת בורסת הקריפטו FTX שייסד וניהל ואובדן 10 מיליארד דולר בכספי לקוחות. גזר הדין מסמן שלב נוסף ומשמעותי בנפילתו של מי שרק לפני שלוש שנים הוביל חברה בשווי של יותר מ-32 מיליארד דולר.

עבור SBF זה היה יכול היה להיות חמור יותר: לפי הסעיפים שבהם הוא הורשע החוק היבש התיר להטיל עליו עד מקסימום של 110 שנים בכלא. התביעה הסתפקה בבקשת עונש של 40 ל-50 שנים בכלא, ואילו עורכי דינו ביקשו עונש מקל של 5-6.5 שנות מאסר.

ברקע גזר הדין התנהל ויכוח מעניין סביב הפיצוי ללקוחות FTX שהכספים שהשקיעו במסגרת בורסת הקריפטו עדיין לא הושבו להם. טענת ההגנה לעונש מקל התבססה בין היתר על כך שהנאמן שמונה לחברה שניהלה את בורסת הקריפטו הצליח לאתר מספיק נכסים שבבעלותה כדי להעניק ללקוחות פיצוי כמעט מלא: 100 סנט על הדולר, כפי שהדבר כונה בתקשורת האמריקאית. אלא שרבים מהלקוחות לשעבר של FTX עדיין לא היו מרוצים.

FTX Arena (צילום: הלוגו של FTX מתנוסס על היכל הספורט שלו נתנה חסות בתקופת הזוהר של החברה, AP)
לוגו FTX מתנוסס על האצטדיון שלו העניקה חסות בתקופת הזוהר שלה | צילום: הלוגו של FTX מתנוסס על היכל הספורט שלו נתנה חסות בתקופת הזוהר של החברה, AP

הטענה שהשמיעו הלקוחות היא שלאור הזינוק בשווי מטבעות הקריפטו, ובמיוחד בשבועות האחרונים, הפיצוי שמגיע להם גבוה יותר. לטענתם, אין להעניק להם את הפיצוי לפי שווי הביטקוין ויתר מטבעות הקריפטו שבהם השקיעו כפי שהיה בעת קריסת FTX בנובמבר 2022 - אלא לפי שוויים הנוכחי כיום: זינוק של יותר מ-300%.

בעת קריסת FTX ועל רקע הדיווחים על ההונאה הגדולה צנח אז שער הביטקוין לסביב 20 אלף דולר ורבים האמינו כי הוא לא יתאושש. אלא שמאז המטבע חזר לעלות ובחודשים האחרונים אף זינק על רקע אירוע טכני והאישור שנתנה רשות ני"ע האמריקאית (ה-SEC) למשקיעים מוסדיים לשווק ללקוחותיהם תעודות סל הקשורות לביטקוין ובכך הגדילו משמעותית את מספר המשקיעים בו.

אישיות מסוכנת או פילנתרופ אלטרואיסט?

על רקע זה טענה ההגנה שפשעיו של בנקמן-פריד היו נטולי קורבנות רבים, מאחר וההגנה מבטיחה כי ביכולתו של להשיב ללקוחות את רוב כספם. ההגנה העלתה עוד כמה טענות מקוריות, למשל שבנקמן-פריד הוא פילנתרופ והכסף שצבר כלל לא היה מיועד לתועלתו האישית אלא לתועלת החברה כולה. במשך שנים היה בנקמן-פריד היה דובר הבולט ביותר בתנועת האלטוראיזם האפקטיבי, שדגלה בתרומה אינטנסיבית למטרות שיכולות להציל כמה שיותר בני אדם.

לחיזוק טענה זו טענו סנגוריו של בנקמן-פריד שהוא נמצא על הספקטרום האוטיסטי, ושדברים שגורמים להנאה אצל בני אדם אחרים אינם גורמים להנאה פרטית שלו, כך שההון האישי האדיר שצבר היה מיועד ללכת אך ורק לתרומות. טענה מעניינת אחרת של ההגנה היתה שמאחר ו-SBF לא יודעת לקרוא קודים חברתיים הוא עלול להפוך לטרף קל בידי האסירים האחרים בכלא.

ביטקוין (צילום: 123RF‏)
ביטקוין (אילוסטרציה) | צילום: 123RF‏

התביעה צבעה את בנקמן-פריד בצבעים אחרים לחלוטין. לפי המסמכים שהגישה, בנקמן-פריד הוא אישיות מסוכנת שהונתה את ציבור המשקיעים שלו ואת הלקוחות שלו. ללא קשר לתרומותיו, הוא לא היה גלוי עם לקוחותיו לגבי השימוש בכסף. התביעה טענה והדגימה כיצד שבנקמן-פריד השתמש בחברה כקופה אישית, מעל בכספי הלקוחות והשתמש בהם גם לשימוש החברה עצמה וגם עבור נכסים אישיים במקומות כמו הבהמאס.

עוד לפני הרשעתו בנובמבר האחרון הוכנס SBF לבית הסוהר לאחר שהפר את תנאי מעצר הבית שלו: בין היתר הוא ניסה ליצור קשר עם עדים במשפטו והדליף את יומנה האישי של חברתו לשעבר ושותפתו העסקית ששימשה עדת תביעה נגדו. מאז כניסתו לכלא דיווחו עדי ראייה כי הוא ירד במשקל באופן חריג על רקע שמירתו על תפריט טבעוני. לפי דיווחים הוא נראה עייף וחלוש.