בעלי האייפון יכולים מעכשיו להנות מאלפי משחקי מחשב קלאסיים הודות לשינוי בכללים של אפל לגבי חנות האפליקציות. אחרי שבמשך שנים אפל חסמה את חנות האפליקציות שלה בפני אמולטורים - תוכנות שמאפשרות לדמות מערכות הפעלה ותוכנות אחרות - ענקית המחשוב שינתה את הגישה שלה.

האפליקציה הראשונה שמנצלת את השינוי הזה היא דלתא (Delta - Game Emulator), שזמינה כעת להתקנה מהאפסטור הרשמית של אפל, כולל אצלנו בישראל: לחצו כאן לעמוד האפליקציה באפסטור. המשמעות היא שמשתמשי האייפון שיתקינו את האפליקציה יוכלו להוריד ולהריץ באמצעותה אלפי משחקים קלאסיים של נינטנדו מקונסולות העבר שלה, החל מקונסולות ניידות כמו גמבוי ו-DS ועד קונסולות משחקים קלאסיות כמו ה-NES, נינטנדו 64 והגיימקיוב.

דלתא מסוגלת לחקות כל אחת מהמערכות האלו ומדמה את הכפתורים של בקרי המשחק שלהן על מסך האייפון. היא גם תומכת בבקרים של קונסולות האקסבוקס והפלייסטיישן של הדור הנוכחי, ומאפשרת לחבר אותם אל האייפון דרך חיבור בלוטות'. אפשרות נוספת ומעניינת היא לשדר את המשחקים ממסך המכשיר ישר למסך הטלוויזיה, בתנאי שהיא תומכת בפרוטוקול AirPlay של אפל, שזמין היום ברבות מהטלוויזיות החכמות בשוק. התוצאה היא שהאייפון הופך לקונסולת משחקים קלאסיים שמאפשרת לשחק ישירות בטלוויזיה.

דלתא אמולטור מדמה משחק NES (צילום: אתר דלתא אמולטור)
דלתא אמולטור מדמה משחק NES | צילום: אתר דלתא אמולטור

עד כמה זה באמת מלהיב? ימים ספורים לאחר הכנסתה לאפסטור, דלתא היא האפליקציה החינמית הפופולריות ביותר באפסטור האמריקאית ומדורגת במקום השלישי בחנות הישראלית.

כמובן שיש גם קאץ'. חובבי נינטנדו ומשוגעים לדבר מכינים כבר שנים קבצים ייעודיים שבעזרתם אפשר להנות מהמשחקים הקלאסיים של החברה על אמולטורים, שעד כה היו זמינים רק לאייפונים פרוצים (Jailbreak). מדובר בקובצי התקנה בשם ROM, שדלתא יודעת להריץ היטב - אלא שהקבצים האלו מפרים את זכויות היוצרים של נינטנדו והשימוש בהם לא חוקי, גם אם יש בבעלותכם עותק מקורי וחוקי של המשחק. יש כותרים שאפשר לרכוש ולהוריד באופן חוקי ולשחק בהם בדלתא, אבל יש מספר מאד מצומצם שלהם. אז קחו את זה בחשבון.

איפה מוצאים משחקים?

אפשר למצוא קובצי ROM בשורה של אתרים, אבל כדאי לוודא היטב שמדובר באתרים אמינים ולא מפוקפקים שיכניסו למכשיר שלכם רוגלות ונוזקות. חיפשנו עבורכם כמה אתרים שדווחו כאמינים, אבל ההורדה מהם היא על אחריותכם בלבד: האתרים Late Games ו-Homebrew Hub כוללים קובצי ROM של משחקים קלאסיים כמו סופר מריו וסופר מריו 64, גולן איי, משחקי זלדה הראשונים, מטרואיד, טטריס, סדרת משחקי פוקימון הראשונה ואפילו סטריט פייטר 2.

איך מפעילים את המשחקים?

כדי להנות מהמשחקים צריך להוריד את קובצי ה-ROM לאייפון ולשמור אותם בתיקיית ה-Files במכשיר. לאחר מכן יש לכיהנס לאפליקציה של דלתא באייפון, ללחוץ על כפתור ה-"+", להגיע ממנה לתיקיית ה-Files ולסמן בקבצים. האפליקציה כבר תעביר את הקבצים ותשמור אותם כך שתוכלו להפעיל את המשחקים בעתיד בקלות. דלתא גם תאפשר לשמור את את נקודת ההתקדמות במשחק ולחזור אליה בהמשך.

למה זה קורה?

לא נפתור אתכם בלי כמה מילים על מה גרם לשינוי הטקטוני הזה באפל שאחרי שנים של סירוב עיקש פתאום מכניסה אמולטורים לאפסטור. אפל כמובן לא אמרה שום דבר רשמי, אבל לפי הערכות ברקע השינוי עומד ההוראה שהנחית הרגולטור האירופי על החברה שחייב אותה לאפשר חנויות אפליקציות מתחרות על גבי האייפון.

חנויות האפליקציות האלו, שראשונה מהן צפויה להגיע לציבור בחודש הקרוב, צפויות להציע למשתמשים סוגי אפליקציות שאפל עד כה מנעה מהם. אמולטורים הם רק סוג אחד של אפליקציות כאלו. ייתכן שבחודשים הקרובים בעלי האייפון ייראו סוגים חדשים של אפליקציות שעד כה נמנעו מהם.

דלתא אמולטור מדמה משחק SNES (צילום: אתר דלתא אמולטור)
דלתא אמולטור מדמה משחק SNES | צילום: אתר דלתא אמולטור