"איך העברת את היום שלך", שואלת בתמימות ליאה אנדרסון את החייל שהיא מתכתבת איתו. אלא שליאה היא לא אדם אמיתי, היא חשבון מתחזה שלפי דובר צה"ל הוא חלק מרשת של חשבונות סושיאל מתחזים - "אווטרים" לפי צה"ל - שהופעלו בידי מדינות התומכות בחמאס במטרה להוציא מידע מחיילי צה"ל.

לפי הודעת דובר צה"ל, בימים האחרונים מערך ביטחון המידע סיכל תשתית של אווטרים שפעלה ברשתות החברתיות במטרה להוציא מידע על כוחות ופעילות צה"ל ולספק אותו לחמאס. הרשת הכילה כעשרות פרופילים ברשתות החברתיות, בדגש על האינסטגרם והיקף הנתקפים הפוטנציאליים - מאות עד אלפי חיילי צה"ל בסדיר ובמילואים.

לפי צה"ל, הדמויות מחזיקות תמונות אותנטיות ומנהלות סוג של קשר רומנטי במגוון דרכים של שיחות, כולל התכתבויות, הקלטות קוליות ושיחות וידאו - מה שנראה כמו רמה חדשה של תחכום לעומת ניסיונות קודמים. לכל חשבון מזויף הוקמה מערכת תומכת של חשבונות מזויפים שנועדו לחזק את אמינותם ברשת: "הורים", "אחים", ו"חברים".

שיחות ברשת בין פרופילים מזוייפים לפרופילים של חייל (עיבוד: דובר צה"ל)
התכתבות עם הפרופיל המתחזה של חמאס אחוה חאייפר | עיבוד: דובר צה"ל

ראש מערך ביטחון המידע, אל"ם ג׳ מסר: "אנו מזהים מגמת ניסיונות של האויב לאסוף מודיעין על משרתי צה"ל, שעלולה להטות את הכף על המשך הלחימה. מערך ביטחון המידע פועל בשגרה והן בלחימה לאתר באופן שיטתי תשתיות שיטוי ולסכל אותן. אל מול רשת הפיתוי המסוכנת, ניצבים אמצעי ניטור טכנולוגיים חכמים של המערך. בו בעת, פוטנציאל הנזק של תשתיות שיטוי דומות גבוה ועל כן נדרשת ממשרתי צה"ל ערנות מרבית בנושא".

הפרופילים לדוגמה שצה"ל שחרר התכתבויות שלהן נושאים שמות כמו אחוה חייפר, אמיליה בראון, ליאה אנדרסון, מאיה בוהמן, אולגה אור ושירה סיימון. הטעויות בעברית והעילגות בשפה תורצו על ידי מפעילי הפרופילים בכך שמדובר בעולות חדשות, לרוב ממדינות כמו אנגליה או איטליה. אחד הפרופילים אף טען כי הוא שייך לקצינה ביחידת 8200 של חיל המודיעין.

שיחות ברשת בין פרופילים מזוייפים לפרופילים של חייל (עיבוד: דובר צה"ל)
התכתבות עם הפרופיל המתחזה של חמאס ליאה אנדרסון | עיבוד: דובר צה"ל

באחת הדוגמאות להתכתבות כזו הופיעה בחורה צעירה ששלחה לחייל עמו שוחחה סרטון קצר שלה אומרת "אין מילים" בעברית, במטרה להוכיח את אמינותה. בשיחות אחרות הפרופיל המזויף אומר "איזה כובעים יפים יש לכם" בתגובה לתמונות שלו, והחייל עונה "זו כומתה". בהמשך מפעיל הפרופיל המזויף שואל את החייל "איפה אתה עכשיו" ו"מתי תכנס לעזה?".

בהתכתבות אחרת, כותב מפעיל הפרופיל המזויף לחייל: "אתה יכול לצלם קצת מהמצב? אני חושבת שאם אמי תראה שהחיילים מוכנים ורוצים להלחם אולי היא תרגע קצת", בניסיון שקוף לקבל תיעוד של הכוחות בשטח. התכתבויות אחרות בדוגמאות שהעביר צה"ל כוללת שאלות ובקשות כמו "עם איזה חזית אתם רוצים להילחם", "מה השם של בסיס שלך", "כמה בסיסך רחוק מהבית" ו"כשאתה שם תשלח הודעה ותמונה שלך חיים".

שיחות ברשת בין פרופילים מזוייפים לפרופילים של חייל (עיבוד: דובר צה"ל)
התכתבות עם הפרופיל המתחזה של חמאס שירה סיימון | עיבוד: דובר צה"ל

מצה"ל נמסר כי בנוסף לסיכול המבצעי מתקיים ערוץ הפללה וחסימה של האווטרים בערוץ המדינתי.

זו לא הפעם הראשונה שבה חמאס משתמש ברשת של פרופילים מזויפים בניסיון להוציא מידע מודיעיני מחיילים. כבר שנים שבצה"ל נלחמים ברשת פרופילים מזויפים, כולל ברשתות חברתיות כמו פייסבוק ואינסטגרם, שמטרתם לגלות מידע מחיילים או להתקין רוגלות בטלפונים של חיילים.

כבר ב-2018 חשפו בצה"ל רשת של פרופילים שהתמקדה באינסטגרם וכללה תמונות של בחורות צעירות עם שמות ישראליים ששלחו הודעות פרטיות לחיילים. בצה"ל אף פתחו במבצע בשם "לב שבור" שבו הוסבר לחיילים להישמר מפני נידוב מידע לפרופילים לא מוכרים ברשת. הקמפיין כלל שלטים שהוצבו בבסיסים והרצאות לחיילים במטרה להסביר להם על החשיבות של ביטחון שדה ברשתות חברתיות.

שיחות ברשת בין פרופילים מזוייפים לפרופילים של חייל (עיבוד: דובר צה"ל)
התכתבות עם הפרופיל המתחזה של חמאס אולגה אור | עיבוד: דובר צה"ל

שיחות ברשת בין פרופילים מזוייפים לפרופילים של חייל (עיבוד: דובר צה"ל)
התכתבות עם הפרופיל המתחזה של חמאס אמיליה בראון | עיבוד: דובר צה"ל
שיחות ברשת בין פרופילים מזוייפים לפרופילים של חייל (עיבוד: דובר צה"ל)
התכתבות עם הפרופיל המתחזה של חמאס מאיה בוהמן | עיבוד: דובר צה"ל
_OBJ_OBJ_OBJ

_OBJ