כבר כמה שנים שפורום מיכל סלה מקדם פתרונות טכנולוגיים שנועדו להגן על נשים מפני אלימות מגדרית. מדי שנה, העמותה מקיימת האקתון סביב יום ההולדת של מיכל ז"ל, שנרצחה על ידי בן זוגה אלירן מלול באוקטובר 2019. בהאקתון של השנה שעבר השתתפו 223 איש, שפיתחו את המיזמים המתחרים ב-46 צוותים, מחציתם הובלו על ידי שורדות אלימות במשפחה.

בחודש פברואר האחרון, החליט השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר להפסיק מימון של תוכניות הגנה לכ-300 נשים, בתקציב זעום של חצי מיליון שקלים. ההחלטה, נומקה בטענה שהכסף הולך בעיקר לעמותה ולאנשיה - אך בקרב העמותה השיבו שאין אמת בטענות ומדובר בניסיון ליצור רושם שגוי ומטעה.

כעת העמותה חוברת למערך הסייבר הלאומי, שמפרסם היום את "חומת האש" - סדרת המלצות לצמצום מעקב ושליטה דיגיטלית. מדובר במדריך שכתוב בשפה פשוטה ויומיומית, וכולל עצות שימושיות למי שחוששים שבן זוגם מנסה לעקוב או לחדור לפרטיותם באמצעים דיגיטליים. במדריך מסבירים כיצד לאבטח את הסמארטפון והאפליקציות המותקנות בו, לרבות הוואטסאפ, וכן את המחשב האישי.

מיכל סלה ז"ל (צילום: באדיבות לילי בן עמי)
מיכל סלה ז"ל | צילום: באדיבות לילי בן עמי

על פי פורום מיכל סלה, אחד מחמשת תמרורי האזהרה בזוגיות הוא אובססיביות שלעיתים מתבטאת באלימות טכנולוגית. התנהגויות כאלה כוללות חיטוט בנייד, הקלטת שיחות, ריגול אחר המיקום הפיזי באמצעות אפליקציה, קריאה ומחיקה של הודעות, מעקב אחר היסטוריית הגלישה, ניטור שיחות בטלפון הנייד ועוד. ארגז הכלים מחולק לנושאים, מפרט דרכי התמודדות בנושא ומסביר כיצד להסיר תוכנות ריגול מהטלפון, למנוע גניבת זהות ופריצה לחשבונות, למנוע ריגול אחר שיחות והודעות, לנטרל מעקב אחר מיקום ועוד. 

"המאבק נגד אלימות כלפי נשים הוא מאבק של כולנו. דווקא עכשיו, כשהנושא של ביטחון בתוך הבית הפך לרלוונטי יותר מתמיד, שיתוף הפעולה עם מערך הסייבר משתלב בדרך ובחזון העמותה לגיוס מיטב המוחות לבניית פתרונות טכנולוגים וחדשניים במטרה לנצח את האלימות בתוך הבית", מסרה לילי בן עמי, מנכ"לית עמותת פורום מיכל סלה ואחותה של מיכל ז"ל.

לילי בן עמי, אחותה של מיכל סלה ז"ל (צילום: ניר קידר)
צילום: ניר קידר

אלה העצות הבולטות שמופיעות במדריך:

  1. לוודא שלא הותקנו רוגלות בסמארטפון - במערך הסייבר ובפורום מיכל סלה ממליצים למי שחושדת שהותקנה רוגלה בטלפון הנייד שלה לפרמט את המכשיר או לרכוש מכשיר חדש, וכן לא למסור אותו לשום גורם.
  2. למנוע גניבת זהות ופריצה - כולל הגדרה של אמצעי ביומטרי לפתיחת הסמארטפון (כמו זיהוי פנים או טביעת אצבע), הגדרת אימות דו-שלבי והחלפת סיסמאות על בסיס קבוע.
  3. למנוע ריגול אחר שיחות - הגופים ממליצים לוודא כי קו הטלפון רשום על שמך בלבד וכן להוסיף קוד אישי להזדהות בעת פנייה לספק הסלולר.
  4. למנוע התקנה של אפליקציות זדוניות - זאת על ידי הורדה של אפליקציות אך ורק מהחנויות של גוגל ואפל וכן עדכון מערכת הפעלה של הסמארטפון.
  5. למנוע מעקב אחר מיקום פיזי - באמצעות כיבוי שירותי מיקום.
  6. למנוע מעקב אחר הודעות - לדוגמה, באמצעות ניתוק אפליקציית הודעות במחשב (וואטסאפ ווב).

למדריך המלא