השבוע דן הפודקאסט בשיבושי ה-GPS שהגיעו גם לאזור המרכז בשבוע שעבר, כשכולנו פתאום מצאנו את עצמנו ממוקמים בנפל התעופה רפיק אל חרירי בביירות. השיבושים הללו הוכיחו לנו כמה שאנחנו תלויים ב-GPS, וזו הזדמנות לדבר על זירת הסייבר וכמובן איך ה-AI קשור גם לעניין הזה.

איך נולדה בכלל טכנולוגיית ה-GPS? בשנת 1983 יצאה טיסה מניו יורק לסיאול והתקרבה בטעות לשטח הטריטוריאלי של ברית המועצות. המטוס סטה ממסלולו, ובתגובה הוזנק אליו מטוס קרב מסוג סוחוי 15 והפיל אותו. 266 הנוסעים שהיו על המטוס נהרגו. בתגובה, הנשיא רייגן החליט לפתוח את מערכת הניווט שפותחה עבור הצבא לכל מי שמעוניין להשתמש בה.

יש שני סוגים עיקריים של שיבושי GPS, הראשון נקרא שיבוש של חסימה, או GPS Jamming. בתהליך זה משדרים אותות חזקים שלא נותנים למכשירים לקלוט את אותות הלווין, ולעיתים אנחנו רואים על המסך הודעה בנוסח "אין אות לוויין". כמו כן, זה יכול לקרות גם במנהרה ובסיטואציות נוספות. השיבוש השני, והוא שאנחנו חווים כעת ובגללו אנחנו פתאום "מבקרים" בביירות או קהיר, נקרא GPS Spoofing, ובו בעצם מרמים את ה-GPS לגבי המיקום שלנו. מכשירים אחרים, בדרך כלל של צבאות או מדינות משדרים שידורים אחרים, המכשיר קולט אותם ו"מדמיין" שאנחנו נמצאים בנקודה אחרת.

waze וייז (צילום: Mohd Syis Zulkipli, שאטרסטוק)
waze וייז | צילום: Mohd Syis Zulkipli, שאטרסטוק

לרוב הטילים המודרניים יש מערכת GPS כדי לשפר את הדיוק שלהם, ובדיוק כמו שהאייפון שלנו קולט יעד, כך גם כלים כמו טילי שיוט או כלי טיס בלתי מאוישים. עם זאת, חשוב לזכור שמערכת ה-GPS האמריקאית היא לא היחידה, וישנה מערכת מפורסמת נוספת מתוצרת סין, שהיא יותר מתקדמת ומדויקת מהמערכת האמריקאית. אם לכל טלפון שיוצא מסין יש את המערכת הזאת, בהחלט ייתכן שהסינים יודעים בכל רגע נתון היכן אנחנו נמצאים. ישנה מערכת נוספת, רוסית, שהוכיחה את עצמה במלחמת רוסיה-אוקראינה, וייתכן בהחלט שנשק שיוצר באיראן עושה שימוש במערכת GPS רוסית או סינית. גם להודים יש מערכת משל עצמם, וגם לאיחוד האירופי וליפן, שם המערכת מכסה את המדינה בלבד.

בכל הקשור ללוחמת סייבר, כמות המתקפות על ישראל התגברה מאז ה-7 באוקטובר, כולל על תשתיות כמו מים, בתי חולים ורמזורים. האיראנים מתחבאים מאחורי ארגון שנקרא "אנונימוס", שלא קיים באמת. במסגרת המתקפות, היו גם שיחות שקיבלו ישראלים רבים מאיראן וגם פוסטים שיצאו מטעמם של חשבונות איראניים וזכו למעמד ולתפוצה רחבה, לפעמים גם על ידי חברי כנסת ושרים ששיתפו את התוכן. 

חזית הסייבר הבאה היא גם חזית ה-AI - וגם במסגרתה כבר נעשו צעדים. כלי ה-AI שהולכים ומשתפרים יכולים בסוף לחזור ולפגוע בדמוקרטיות. שימוש אחד יכול להיות כדי לכתוב תוכנות פריצה, והסכנה הגדולה היא שכל אחד יכול לעשות זאת בקלות. לצד זאת, יש גם כלי AI שמשמשים להגנה, כמו Copilot Security. הבינה המלאכותית כאמור עובדת לשני הכיוונים, ואם כל אחד יכול לייצר מתקפה, גם הרבה יותר אנשים יכולים לייצר הגנה באמצעות הכלים הללו.

לצפייה בפרק המלא באפליקציית 12+ לחצו כאן

>> בזמן שעבדתם, פרק 173 - נותרה מאחור במרוץ ה-AI: הבעיה הגדולה של אמזון