יותר מ-50% מחברות ההיי-טק הישראליות הצעירות (שלבים מוקדמים) מחזיקות במזומנים שיספיקו להן לתקופה של פחות מחצי שנה, כך עולה מסקר שערכה רשות החדשנות על ענף ההיי-טק במלחמה. בנוסף, 56% מהחברות צופות שלא יצליחו לבצע סבב גיוס הון נוסף.

"בגלל האירועים הפוליטיים": שפל של כעשור בעסקאות
"יש פה אזעקה, כמה דקות נמשיך": ההיי-טק משדר חוסן
גייסה 400 מיליון לפני שנה - כעת היא נסגרת
"יש חברות שתוך כמה חודשים עלולות להיסגר"

"מהסקר ומשיחות ומפגשים שערכנו בשבועות האחרונים עם כל השחקנים בענף - משקיעים, יזמים וחברות כאחד - אנו מבינים את קשיי המימון ואת אתגר הגיוס להמשך הדרך של חברות השלבים המוקדמים (early stage)", מסר מנכ"ל רשות החדשנות דרור בין.

לפי הסקר, חברות הסטארט-אפ מעריכות כי שלושת האתגרים הבולטים הם השגת מימון, גיוס לקוחות ואי-הוודאות המקומית. עבור חברות השלבים המוקדמים מציאת מימון היא האתגר הבולט והמוביל ביותר.

מהסקר עולה כי לרוב החברות נשאר הון מספק לפעילות - מה שמכונה בענף runway - רק לחצי השנה הקרובה. למעשה, 28% המחברות מעידות כי נשאר להן הון לפעילות לשלושה חודשים בלבד. שיעור דומה של חברות מעידות כי יש להן מספיק הון לחצי שנה.

משרד הייטק (צילום: marvin meyer, unsplash)
משרד היי-טק (אילוסטרציה). האמון בקרב החברות ביכולת לגייס הון נוסף נמוכה | צילום: marvin meyer, unsplash

על רקע זה מעריכות 71% מהחברות כי יידרשו לגיוס הון נוסף תוך פחות משלושה חודשים. 59% מהחברות כבר נמצאות בשלבי גיוס הון. אלא שהאמון בקרב החברות ביכולת הגיוס נמוכה: 56% מהחברות מעריכות בסבירות גבוהה עד גבוהה מאוד כי לא יצליחו לבצע גיוס הון נוסף. שיעור דומה (55%) מעריכות שלא יצליחו לגייס גם סבב גישור.

שליש מהחברות הצעירות מעריכות בסבירות גבוהה עד גבוהה מאוד כי סבב גיוס ההון הבא שלהן יבוצע בשווי נמוך יותר מזה שבו בוצע הגיוס הקודם - מה שמכונה בענף down round.

ברשות החדשנות מזכירים כי בחודש הראשון לפרוץ המלחמה היא פתחה ערוץ מהיר בהיקף כולל של 400 מיליון שקל שנועד להאריך את אורך הנשימה של חברות הסטארט-אפ.

החברות מעריכות שיצמחו - אבל יותר בחו"ל

למרות האתגרים הרבים שעומדים בפני חברות ההיי-טק, ובייחוד אלו הנמצאות בשלבים מוקדמים, קרוב לשני שליש (64%) השיבו שהתרחיש הסביר ביותר לפעילותן בשנה הבאה הוא המשך צמיחה. רק 12% מהחברות השיבו שהתרחיש הסביר הוא סגירה או מכירה בהפסד.

משרד, הייטק, אילוסטרציה (צילום: Israel Andrade, unsplash)
משרד היי-טק (אילוסטרציה). רק 12% מעריכות שיסגרו או ימכרו בהמשך ב-2024 | צילום: Israel Andrade, unsplash

האופטימיות באה לביטוי גם בצפי להמשך גיוסי כוח אדם - אך מסמן ציפייה לגדול יותר בחו"ל מבישראל. על פי תחזיות החברות, מספר המועסקים בישראל בחברות ההיי-טק בשלבים המוקדמים יעלה בכ-9% בשנה הקרובה. רוב הגידול מתרכז בחברות קטנות של פחות מ-100 עובדים, בעוד שחברות גדולות צפויות דווקא לצמצם את מצבת כוח האדם בישראל בשיעור של כ-3%.

במקביל, החברות מעריכות שמספר המועסקים בחברות ישראליות בחו"ל יגדל בכ-13% בממוצע בשנה הקרובה. חברות המעסיקות מעל 100 עובדים צופות שמספר המועסקים שלהן בחו"ל יעלה בכ-28%.

הסקר בוצע ב-14.11-11.12 ודגם 500 חברות היי-טק שביצעו גיוס הון בסבב B לכל היותר בארבע השנים האחרונות או שהוקמו בתקופה זו. לפי הרשות, 88% מהמשיבים היו ממייסדי החברות.