על רקע המצוקה המעמיקה של ענף ההיי-טק הישראלי, שורה של יוזמות מחפשות דרכים לסייע לסטארט-אפים בתחילת דרכם לעבור התקופה המאתגרת. דוגמה ליוזמה כזו היא Iron Startup ששואפת לחבר בין סטארט-אפים צעירים וגורמי מערכת הביטחון. בימים האחרונים בחרו מנהלי היוזמה שבעה סטארט-אפים ביטחוניים ואזרחיים שלטענתם נותנים מענה לצורכי השעה ויקודמו לקליטה מהירה במערכת הביטחון.

רשות החדשנות: "יש חברות שתוך כמה חודשים עלולות להיסגר"
הקרן שמחלקת צ'קים זריזים לסטארט אפים שנפגעו מהלחימה
הלחץ עבד - ומנכ"ל ועידת ההייטק שתקף את ישראל התפטר

לדברי מנהלי התוכנית, החברות שנכללות בה מקבלים סיוע ששוויו נאמד במיליוני שקלים וכולל יעוץ עסקי וטכנולוגי, תהליכי אופטימיזציה ומקסימיליזציה של הצלחה, הכוונה וקישור מהיר לגורמי הביטחון, סיוע משפטי וחיבור לקרנות. במסגרת התוכנית נבחרו הסטארט-אפים שיערכו סדרת מפגשים עסקיים עם השותפים לפרויקט, על מנת ליישם את הרעיונות ולהוציאם לדרך ישירות מול לקוחות פוטנציאליים מהקהילה הביטחונית והאזרחית. לטענת מובילי התוכנית הפ מנהלים קשר רציף עם גופי ביטחון ותעשייה רלוונטיים.

עם החברות שנבחרו להשתתף ביוזמה מנות Robotican, שמפתחת רחפנים המסוגלים להתמודד עם איום הרחפנים העוינים; חברת Relyon המפתחת עוזרת קולית המטפלת בבעיות אבטחה וחירום; וחברת Digital Combat Academy, שמפתחת סימולציות קרב.

הרחפן נגד רחפנים של Robotican (צילום: יחצ Robotican)
הרחפן נגד רחפנים של Robotican | צילום: יחצ Robotican

משתתפים נוספים הם הסטארט-אפ Xplorisk הנועד לעזור בניהול סיכונים של מטבעות קריפטו; חברת Ddome המפתחת פתרון המשתמש במצלמות טלפונים יומיומיות בשביל לאתר רחפנים; ו-ShiftZ שהוא מיזם להשפעה על פעולות האויב ותומכיהם בעולם באמצעות משפיענים ורשתות חברתיות.

יוזם התכנית הוא אליאהב עמרם, רס"ן (במיל'), בעברו קצין מבצעים וקצין חדשנות ויוצא שב״כ, וכיום מייסד שותף ב-TLV Vali, הפועלת להאצת פתרונות טכנולוגיים באמצעות ולידציה בעולמות הביטחוניים. מלבד גופי הביטחון והתעשייה שעמם מתקיים קשר רציף, השותפים לתוכנית הם עורכי הדין ליאור אורן (שותף, מחלקה מסחרית ומחלקת מיזוגים ורכישות) ורועי קנר (שותף, ראש מחלקת ההייטק) ממשרד ארדינסט, בן נתן, טולידאנו ושות'.

מובילי תוכנית Iron Startups (צילום: יחצ)
מובילי תוכנית Iron Startup | צילום: יחצ

"בחרנו בסטארט־אפים המציגים מוכנות גבוהה להציע פתרון טכנולוגי זמין כמענה לאתגרי השעה. כבר בימים אלו נמצאות החברות במהלכן של פגישות ייעוץ בתחום הטכנולוגי, עסקי ומשפטי, על מנת לסייע בידיהן להביא את הפתרונות לכדי יישום בטווח הזמן המיידי בשוק הצבאי והאזרחי. עומדים לפנינו עוד ימים ארוכים של לחימה ולקהילת היזמים הטכנולוגים חלק מהותי בעשייה", אמר עו"ד אורן.

לדברי עמרם, "מדובר בתוכנית ייחודית, שהקמנו במטרה לפתח במהירות פתרונות טכנולוגים שיענו לאתגרי המלחמה. המיקוד הוא בפיתוח מהיר של פתרונות לכוחות הביטחון תוך כדי שימת דגש על תיקוף/ולידציה רוחבית ומהירה של המיזמים מול כוחות הביטחון המגוונים עמם אנחנו בקשר. תוך שבועיים פתרונות שזה עתה חשבו עליהם מגיעים כבר לשטח, לבחינת התכנות מבצעית מול הגורמים השונים. חברנו לגורמים ביטחוניים על מנת לקצר תהליכים וכמובן לקרנות משקיעים, כאלו המתמחים בעולמות הביטחוניים, כדי לתת מעטפת שלמה ומהירה ליזמים".