בזמן שישראל נלחמת, גורמים זרים מנסים לגרום לפילוג וקיטוב בתוך החברה הישראלית. אמש (חמישי) חשפנו ב"המהדורה המרכזית" כיצד מדינה זרה, באמצעות רשת משתמשים פיקטיבית ברשתות החברתיות, מנסה ליצור קרע בתוכנו, בחסות הלחימה.

המסרים הללו מופצים בקבוצה בטלגרם בשם "דמעות מלחמה" שחברים בה, נכון לעכשיו, כאלפיים איש. לפי התחקיר שפרסמנו, שבוצע בשיתוף עם המיזם "פייק ריפורטר", ערוץ הטלגרם הוקם יום אחרי מתקפת הטרור של 7 באוקטובר ומפרסם מאז תמונות של נרצחים, נעדרים וחטופים.

התערבות זרה בזמן מלחמה
הקבוצה שהוקמה אחרי תחילת המלחמה ומונה כבר אלפי חברים

המפעילים בקבוצה מנסים לדלות פרטים מהמשתמשים בקבוצה, כשהמטרה היא להפעיל אותם גם מחוץ לרשתות - מייל, טלפון, ואיך הם יכולים לעזור לפעילות הקבוצה.

לפני קצת יותר משבוע, בוצע ניסיון ראשון לפעולה מחוץ לרשת: ניצול ציני של כאב משפחות החטופים, כשהפרופילים המזויפים קראו לצאת להפגנה כשהם מפרסמים מודעה. לכאורה זו הפגנת תמיכה ליד בית משפחת אחת החטופות, אך לפי בדיקתנו לא מטה החטופים עמד מאחורי ההפגנה וגם לא המשפחה של לירי אלבג: הם סיפרו לנו שהם אפילו הזמינו משטרה לביתם כדי למנוע התקהלות.

שלשום (רביעי), בשעה שכל המדינה חיכתה לפרטים על עסקת השבויים המסתמנת, החלו בערוץ הטלגרם להפיץ רשימה שקרית של שמות החטופים שעתידים להשתחרר. עשרים דקות אחר כך כבר עולות בערוץ תמונות של השלטים נגד ראש הממשלה נתניהו שנתלו ברחובות, ועליהם אפשר לראות את הלוגו של קבוצת הטלגרם.

התערבות זרה בזמן מלחמה
לא בוחלים גם בהפצה שקרית של שמות החטופים

פנינו לפייסבוק, ובתגובה הם הסירו כמה פרופילים מזויפים שפעלו באינסטגרם. לפי מידע שהגיע אלינו, גורמי הביטחון בישראל בודקים את הנושא. גם מערך הסייבר הישראלי הזהיר מפני הקבוצה הזו, שעדיין פעילה בטלגרם.

על פי התחקיר, הרשת מופעלת על ידי גורמים עוינים מחו"ל, פורטת על נימי הרגש והכאב של הישראלים כדי להפיץ מסרים מפלגים ומקטבים בזמן מלחמה. פעולה מסוג זו כבר ראינו ברשתות זרות שנחשפו בעבר. גם אם אתם נתקלתם בפרופילים חשודים - שתפו אותנו ונפעל להסירם.

מנכ״ל פייק ריפורטר, אחיה שץ, הסביר: "בתקופת המלחמה אנחנו מזהים עלייה במוטיבציה של הגורמים העוינים והזרים להעמיק את הקיטוב בתוך החברה הישראלית. הם מזהים סוגיות שנויות במחלוקת, ודואגים ללבות את המחלוקות בחברה. מבחינתם לא משנה אם מדובר בתמיכה בנתניהו או התנגדות לנתניהו, תמיכה בחיסונים או התנגדות להשבת החטופים - מטרתם לפרק את החברה הישראלית מבפנים, והציבור צריך להיות ער לכך ולסייע בדיווחים על התופעה. זאת לצד פעולות משמעותיות מצד הרשתות החברתיות עצמן, וכמובן, צעדים של ממשלת ישראל לקידום חקיקה נלווית שתגן על אזרחי ישראל שמופקרים ברשת".