המלחמה בעזה הפכה לכר פורה של פייק ניוז ונסיונות לתמרן את דעת הקהל. במקביל לנסיונות להטות את הקהל העולמי, נחשפות לאחרונה עוד ועוד נסיונות לתמרן גם את אזרחי ישראל באמצעות קבוצות פייסבוק וערוצי טלגרם שמשמשות להפצת מידע שקרי בנסיון לסכסך בין הציבור בארץ. לטענת ארגון פייק ריפורטר, אנשיו חשפו קבוצת פייסבוק מסוג זה בשם "סוכנות ידיעות תל אביב", והדגימו את השיטה שבה היא וקבוצות דומות לה פועלות.

לפי פייק ריפורטר, הקבוצה הוקמה ב-22 באוקטובר, מספר שבועות לאחר אירועי השבת השחורה. תחילה נקראה הקבוצה "תמיכה במורדים" אך במהרה שונה שמה ל"סוכנות ידיעות תל אביב" במטרה להקנות לה ארשת של רשת חדשות עצמאית, כפי שעושות קבוצות מזויפות עושות רבות. הפרופילים של מפעילי העמוד היו מזויפים והשתמשו בתמונות שנלקחו ממאגרי תמונות באינטרנט.

ב-27 בספטמבר הקבוצה חוותה עלייה דרמטית בתנועת הגולשים, וזינקה מלייק בודד בימים הקודמים ל-4,000 לייקים. לפי פייק ריפורטר, כמעט כל הלייקים שקיבלו הפרסומים בקבוצה הגיעו מפרופילים מזויפים ולא ישראלים. הזינוק בלייקים גרם לאלגוריתם קידום התוכן של פייסבוק להגביר את החשיפה של התכנים שמפורסמים ב"ידיעות תל אביב" לקהלים חדשים, והיא מתחילה לתפוס תאוצה.

לפי פייק ריפורטר, חלק מהתכנים שפורסמו ב"סוכנות ידיעות תל אביב" הועתקו ממקורות אחרים. תכנים נוספים שנכתבו בידי הקבוצה כללו עברית עילגת דוגמת קריאות בסגנון "למטה עם נתניהו" - תרגום קלוקל לעברית של "Down with Netanyahu".

הפרופילים המזויפים והזרים ששימשו את הקבוצה (צילום: צילום מסך מתוך טוויטר)
הפרופילים הזרים והמזויפים ששימשו את קבוצת "סוכנות ידיעות תל אביב" | צילום: צילום מסך מתוך טוויטר

מרבית התכנים בקבוצה עסקו במחאת משפחות החטופים ובמחאה שהחלה נגד הממשלה בעקבות טבח 7 באוקטובר. חלק מהמגיבים בקבוצה כתבו דברים כמו "הוא הביא את ישראל למלחמות ולעוינות. הוא רוצה לרסק את העם שלנו".

רק קצה הקרחון

אחרי שפייק ריפורטר החלו לחקור את "ידיעות תל אביב" היא הוסרה מפייסבוק אך קבוצות דומות לה עדיין פעילות. קבוצה נוספת מסוג זה שנחקרה בידי הארגון היא "דמעות מלחמה", שכללה 2,000 חברים וגם היא הפיצה קמפיין שנועד להסית את דעת הקהל בישראל.

על פי התחקיר ההוא, קבוצת "דמעות מלחמה" מופעלת בידי גורמים עוינים זרים במטרה לפרוט על נימי הרגש והכאב של ישראלים ולהפיץ מסרים מפלגים ומקטבים בזמן מלחמה. מדובר במתכונת פעולה שכבר נצפתה ברשתות השפעה זרות שנחשפו בעבר, שהמפורסמת בהן היא הניסיון הרוסי להשפיע על בחירות 2016 לנשיאות ארה"ב.

בדיון שהתקיים בתחילת החודש בוועדת החוקה של הכנסת בנושא הפצת פייק ניוז ותכנים מסיתים בידי סוכנים זרים הוזכרו קבוצות נוספות שפועלות בצד הימני של המפה הפוליטי. בין היתר הציגה בדיון ד"ר תהילה אלטשולר שוורץ מהמכון הישראלי לדמוקרטיה קבוצות וואטסאפ ופייסבוק הנושאות שמות כמו "עדכוני הר חברון", "ניוז חדשות הגבעות" ו"מבזקי אריה יהודה". לדברי אלטשולר שוורץ, מפיצי התכנים בקבוצת "מבזקי אריה יהודה" היו בעיקר תומכי עוצמה יהודית שככל הנראה לא ידעו שמדובר בקבוצה בניהול איראני.

בקבוצות אלו הופצו בין היתר שמועות לא מבוססות שנועדו לשלהב את הקהל. בין השאר, דווח בקבוצות כי מחבלים שנתפסו ב-7 באוקטובר מקבלים טיפול בבתי חולים ישראלים - מה שהוביל קבוצה של מתפרעים להתפרץ לבתי חולים ולהתעמת עם צוות האבטחה ואפילו עם הצוותים הרפואיים. בנוסף הופצו תמונות של אזרחי ישראל בטענה שקרית שהם מחבלי חמאס.