חסידי הביטקוין יכולים לחייך שוב: אחרי חורף הקריפטו הגדול שהוריד את מחירי המטבעות הקריפטוגרפים בעשרות ומאות אחוזים, בחודשים האחרונים הביקטוין, מטבע הקריפטו הראשון והמפורסם מכולם, מראה סימני התחזקות משמעותיים. ביום רביעי הביטקוין טיפס ל-63 אלף דולר למטבע קריפטו, שיא שכמותו לא נראה מאז נובמבר 2021. עדיין לא שיא כל הזמנים, שעמד על 68 אלף דולר, אך לא רחוק משם. השיא שכן נשבר הוא במסחר המטבע: השבוע ראה את שיא המסחר במטבע עצמו, מה שמראה על הביקוש האדיר במטבעות קריפטו.

מאז השיא, ירד מחירו של הביטקוין חזרה ל-62 אלף, ועדיין מומחים רבים רואים את העליה האסטרונומית של המטבע וחושבים שיתכן ואנחנו לפני שיא חדש, שישים סוף לשמועות שהביטקוין, ביחד עם כל שוק מטבעות הקריפטו, נס ליחו.

"ישנם שלושה אירועים שקרו בו זמנית והביאו לעליה הזאת במחיר הביטקוין", מסביר פרופ' אילן אלון, דיקן דיקן ביה"ס לכלכלה במכללה למינהל ומומחה בכלכלת הקריפטו. "קודם כל, אנחנו עומדים בפני אירוע חציון: זה אירוע שמתרחש כל ארבע שנים ובמסגרתו מספר הביטקוינים החדש שמונפק נחתך בחצי. זה אומר שההיצע של המטבעות יורד, וכמו תמיד בכלכלה כשההיצע יורד זה מעלה מחירים אם יש ביקוש. זו לא הפעם הראשונה שיש אירוע כזה, ולרוב כשהוא קורה מחירי הביטקוין עולים.

״דבר שני שהתרחש לאחרונה הוא שרשות ני"ע האמריקאית (ה-SEC) אישרה לגופים מוסדיים להשקיע בביטקוין", מוסיף אלון. האישור שהעניקה הרשות מאפשר לגופים גדולים כמו חברות הביטוח וקרנות הפנסיה להשקיע בביטקוין לא באופן ישיר, אלא באמצעות תעודות סל שירכשו ביטקוין. כלומר, כל אותם משקיעים יוכלו לחשוף את החוסכים שלהם לביטקוין, וזה לדברי אלון אומר ש"השוק של הביטקוין גדל".

אילן אלון (צילום: המכללה למנהל)
פרופ' אלון אילן | צילום: המכללה למנהל

מאז ניתן האישור של ה-SEC - בחוסר חשק גדול ולאחר הפסד בתביעה שהוגשה נגדו בנושא - מספר גופי מוסדיים גדולים החלו להציע לציבור מוצרים הכוללים השקעות בביטקוין. התהליך הזה עשוי להעמיד את השוק בפני התרחבות משמעותית ולהביא אנשים להשקיע בביטקוין גם בצורה פסיבית דרך הביטוח וקרנות הפנסיה שלהם.

"סיבה שלישית שאני חושב שמשפיעה פה היא שיותר ויותר אנשים רואים בביטקויין בתעודת ביטוח", אומר אלון. "בעולם שבו שווקים עולים ויורדים, הביטקויין הוא פתאום נכס. קל להעביר אותו ממקום למקום, זה לא זהב, זה לא נדל"ן. אם אני אדם שגר בוונצואלה ורוצה להגר, אם אני אשתמש במזומן הוא לא יהיה שווה הרבה מאוד. אני לא יכול לקחת איתי נכסים אחרים, בעוד ביטקוין הוא נכס שהוא מצד אחד שלי ובשליטתי, ומצד שני קל מאוד לקחת אותו איתך".

האמירה שהביטקוין מהווה תעודת ביטוח היא אחת הטענות הגדולות של חסידי מטבעות הקריפטו. חורף הקריפטו שהחל ב-2022 עם קריסת כמה מהמטבעות המובילים בתחום ומחיקת מוסדות קריפטו גדולים וחשובים כמו FTX, צלזיוס הישראלית והחקירות שנפתחו נגד בינאנס - כל אלו מצביעים על כך שכלל לא בטוח שמטבעות הקריפטו עמידים יותר מהמטבעות בשווקים המסורתיים. מטבעות קריפטו רבים קרסו או נמחקו כליל, מה שלא ניתן להגיד לגבי רוב המטבעות הרשמיים.