בשורה בדרך לריפוי אלצהיימר. אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
בשורה בדרך לריפוי אלצהיימר. אילוסטרציה | צילום: רויטרס

מהפכה בטיפול במחלת האלצהיימר: מדענים קנדים הצליחו לראשונה להביא לנסיגת מחלת האלצהיימר בקרב חולים. במסגרת המחקר שנערך באוניברסיטת טורונטו, הונחו אלקטרודות חשמליות ישירות על אזורים במוח של מבוגרים לוקים במחלה - והאפקט שנוצר הביא לשיפור במצבם של כמה מהחולים.

במהלך המחקר נלקחו שישה מטופלים החולים באלצהיימר בשלבים מוקדמים של המחלה. בשניים מהחולים שהשתתפו בניסוי, מרכז הזיכרון של המוח לא רק שלא פחת בעקבות הטיפול, אלא גדל. הטכניקה המכונה "גירוי מוחי עמוק" התבצעה בעבר לטיפול בעשרות אלפי חולי פרקינסון, כמו גם במקרים חריגים של תסמונת טורט ובדיכאון קליני.

ההליך מתבצע תחת הרדמה מקומית. סריקת MRI מזהה את היעד בתוך המוח. ראשו של המטופל מוחזק בתנוחה קבועה, בזמן זה חלק מזערי של המוח חשוף ואלקטרודות דקות ממוקמות בסמוך אליו על מנת ליצור את אפקט הגירוי החשמלי.

הממצאים הפתיעו את החוקרים

פרופסור אנדראס לוזאנו, החוקר הראשי, אמר "הציפייה הראשונית היתה שההיפוקאמפוס, החלק במוח שאחראי בין היתר על תהליכי למידה וזיכרון, יתכווץ ב-5% בממוצע לשנה במטופלים הסובלים מאלצהיימר". התוצאה שהתקבלה הפתיעה את החוקרים - לאחר 12 חודשים במטופל אחד התקיימה עלייה של חמישה אחוזים בתפקוד, במטופל נוסף נרשמה עלייה מדהימה של 8%.

"עד כמה משמעותית עלייה של 8%? ענקית. מעולם לא נרשמה עלייה של ההיפוקאמפוס בחולי אלצהיימר בשום נסיבות. זה ממצא מדהים", אמר פרופסור לוזאנו, האחראי על המחקר לרשת BBC. "זאת הפעם הראשונה שגירוי מוח בבני אדם הראה עלייה באזורים כלשהם במוח, במקרה אחד, המטופל נמצא במצב טוב יותר מהמצב בו היה כשהחל את הטיפול, אז ניתן לומר כי האלצהיימר שלו נסוג", הוסיף.

"ניתן יהיה להוריד את מספר החולים בחצי"

ד"ר מארי ג'אנסן, ממרכז המחקר לאלצהיימר בבריטניה התייחסה גם היא לממצאי המחקר: "אם נוכל להפוך את תהליך ההצטמקות, ולעכב את התפתחות המחלה בשלביה הראשונים למשך חמש שנים, ניתן יהיה לקצץ בחצי את מספר האנשים המושפעים מהמחלה".

בשלב זה עוד מוקדם לקבוע אם טיפול זה אכן יעיל באופן גורף, ושלא מדובר במקרה חד פעמי ונדיר. לשם כך החוקרים מתכוונים לערוך ניסויים בקנה מידה רחב יותר בשנים הקרובות. פרופסור לוזאנו הסתייג מעט ואמר: "צריך לקחת את הממצאים בזהירות, מדובר בשלבים הראשונים ביותר ובמספר פציינטים קטן המעורבים בניסוי". מדובר כאמור בשלב מאוד מוקדם אך הניסוי מעניק תקווה רבה לאנשים החולים במחלה חשוכת המרפא.

 רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק