תיעוד מיוחד של אחד המקומות החסויים בישראל: מצלמות "אולפן שישי" יצאו לבקר בכור הגרעיני של ישראל בנחל שורק, בו מתבצע מחקר ופיתוח למטרות אזרחיות.

זו הפעם הראשונה שמאפשרים למצלמות להיכנס למרכז למחקר גרעיני בנחל שורק, שנעטף שנים רבות במעטה כבד של סודיות. פעמים מעטות מאוד נפתחו השערים האלו למצלמות התקשורת, ועם כל הנכונות עדיין ברור כי רב הנסתר על הגלוי.

המעבדות עוסקות באופן מוצהר בעיקר ברפואה, אבל גם בפיתוח אמצעים ויכולות צבאיות. מדובר בקבוצה לא גדולה של מדענים צעירים שמדברים של שליחות וציונות בלי למצמץ. הליבה של המרכז היא כמובן הכור. עם זאת, מדובר במתקן גרעיני זעיר במונחים עולמיים.

"כאן נדע אם אירן עורכת ניסוי גרעיני"

הכור הגרעיני בנחל סורק (צילום: חדשות 2)
נחל סורק | צילום: חדשות 2

"אנחנו עוקבים אחרי כל הפעילות התת-קרקעית בעולם במטרה לאבחן את הפיצוץ הגרעיני הבא", מספרת מדענית בכור. "אם למשל צפון קוריאה בוחרת לערוך ניסוי גרעיני, אנחנו מקבלים כאן סיגנלים ויודעים על זה מיד". כשמתעקשים ומקשים על החוקרת בשאלה מדוע כל זה חשוב, הרי ממילא המידע יתפרסם בעיתונות, היא עונה: "יש מדינות שלא יפרסמו ואנחנו רוצים לדעת אם הן עושות ניסויים ומפרות את האמנה הבינלאומית". "אם אירן תעשה ניסוי גרעיני, אני מקווה שנדע על כך", היא מוסיפה.

אבל זה רק קצה הקרחון. "אנחנו מפתחים כאן חיישנים ייחודיים שמסוגלים לזהות באופן מיידי חומרי נפץ", מסביר חוקר אחר. "אתה פשוט מטפטף חומר כימי ייחודי על החומר החשוד", הוא מסביר בפשטות. האתגר הבא שלהם הוא לזהות את החומר גם מבלי צורך לגעת בו. "כמו שעושים באלקטרו פיזיקה עם לייזרים", רומזים המדענים הצעירים.

"אין דור המשך של חוקרים"

אבל הסיפור האמיתי כאן הוא ההון האנושי. "מכשירים יש בכל מקום, אבל מה שמיוחד אצלנו זה האנשים", מסביר מנהל המרכז. "אך העתיד לא ורוד. נושא ההנדסה הגרעינית הוא משהו שהצעירים הישראלים פשוט לא מוכנים ללמוד", הוא מוסיף. "הפקולטה בטכניון נסגרה, ובאוניברסיטאות האחרות זה גם כן הכיוון", הוא מסביר.

חלק מהדברים שמפתחים במקום יותר מידי מסובכים מכדי שיהיה ניתן לפשוט אותם בכמה שורות. אולם, חוקרים מכל העולם יגיעו לכנס מיוחד סביב אחד המאיצים שפותח במקום.

"מה שהופך את העסק כאן לכל כך מעניין הוא בראש ובראשונה התרומה למדינה", מסביר חוקר במקום. "מעבר לזה שמדובר בחזית המדע, מתעסקים פה בדברים שבאמת מרגישים כמו ציונות". אך כשמנסים לסחוט ממדענים תשובה לשאלה איפה נמצא הנושא הצבאי בסדר העדיפויות מקבלים תשובות לא ברורות. "הצבאי נמצא באחת מסדרי העדיפויות ואפשר רק לשער אם הוא גבוה או נמוך", הם עונים.

השבוע חגג הכור 50 שנים להיווסדו, וצריך לזכור שכל המחקר במקום קם במקור סביבו ומתוצריו. "במקום הזה מיצרים גם את החומרים הרדיואקטיביים שאנו פוגשים בבתי החולים", מסבירים במקום. "ואם ביום מן הימים יחליטו להקים כורים גרעיניים בישראל להפקת חשמל, כאן נצבר כל הידע", הם מוסיפים.

אז מה שנתפס בעינינו כשיא המסתורין מפיק, כך מסתבר, לא מעט טוב רפואי ומדעי.

 רוצים לקבל עוד עדכונים שוטפים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק