אחרי ארבע הכרזות על זוכי הנובל לשנה הנוכחית, הכריזה הוודעה הבוחרת בטקס חגיגי באוסלו, בירת נורבגיה, על שלוש הזוכות בפרס נובל לשלום היוקרתי ל-2011: נשיאת ליבריה, אלן סירלאף ג'ונסון בת 72, שהייתה האישה הראשונה שנבחרה להנהיג מדינה אפריקנית בהליך דמוקרטי.

זוכה נוספת היא ליימה גבוואיי, גם היא מליבריה, על פעילותה זכויות אדם ולמען שוויון לנשים בארצה. הזוכה האחרונה היא טוואקול קרמן, פעילה חברתית מוכרת בתימן וחברה במפלגה האיסלאמית במדינה

אלן סירלאף ג'ונסון (צילום: AP)
אלן סירלאף ג'ונסון | צילום: AP

קרמן, רק בת 32 ואם לשלושה, עומדת בראש תנועה הפועלת למען חופש העיתונות בתימן. נוסף על כך, היא נחשבת לאחת ממובילי המחאה נגד הנשיא עלי עבדאללה סאלח, ומלווה את הפגנות הענק בקריאה להדחתו מאז ינואר האחרון. בתגובה ראשונה על זכייתה אמרה קרמן כי "הפרס ניתן למפגינים נגד הנשיא סאלח - ולמחאה בתימן".

חברי ועדת הפרס ביקשו השנה להתמקד בהעברת מסר של קידום זכויות האדם ושוויון לנשים - במיוחד במדינות העולם השלישי. נוסף על כך, נראה כי בכך ימנעו חברי הוועדה את שיגורם של חצי הביקורת לעברם - כפי שהיה בשנים האחרונות, אחרי שפרס הנובל לשלום הוענק לנשיא ארצות הברית, ברק אובמה, ולפעיל זכויות אדם סיני שפעל נגד השלטון.

טוואקול קרמן. "הפרס - למפגינים בתימן" (צילום: AP)
טוואקול קרמן. "הפרס - למפגינים בתימן" | צילום: AP

בנימוקים לבחירה אמרו חברי הוועדה: "אנו רוצים להעביר בכך מסר שלפיו על הנשים להיות מעורבות בכינון משטרים דמוקרטיים ברחבי העולם. הנשים הללו מוכיחות את ההכרח לשים לב לא רק למצבן של נשים במצבי מלחמה, אלא גם למעמדן ולתפקיד החשוב שהן יכולות לגלם בימים של יציבות ובתקופות שבהן מוקם ממשל חדש".

בין המועמדים המאוכזבים ששמותיהם הועלו כזוכים פוטנציאליים: מייסד אתר "ויקיליקס" ג'וליאן אסאנג', שחשף מאות אלפי מסמכים סודיים שהודלפו לו. יחד איתו היו מועמדות הרשתות החברתיות פייסבוק וטוויטר, על חלקן הרב במהפיכת "אביב העמים" בעולם הערבי. הבחירה בזוכות נעשתה מתוך מאגר כולל של 241 אישים וארגונים שונים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק