מאיץ החלקיקים בשוויץ (צילום: AP)
מאיץ החלקיקים בשוויץ, ארכיון | צילום: AP

לאחר ההתרגשות הרבה מגילוי "החלקיק האלוהי" במאיץ החלקיקים בשוויץ, מתברר היום, כי ישראל שמשתתפת בפרויקט כחברה על תנאי - טרם העבירה את התשלום לארגון המחקר אליו התחייבה.

על פי הפרסום של הכתב איתי נבו בקול ישראל, המדענים הישראלים שלוקחים חלק באיגוד האירופי למחקר גרעיני המפעיל את המאיץ (CERN), חשים מבוכה לאחר שהתברר כי ישראל העבירה רק 40% מהתשלום אליו התחייבה - שעומד על כ-15 מיליון שקלים.

הסכום שאותו אמורה להעביר ישראל לארגון בכל שנה, מתחלק על פי הסכם פנימי בין שישה גופים בהם משרד החוץ, משרד האוצר, משרד ראש הממשלה ומשרד המדע. משרד המדע הוא זה שאמור לרכז את הכספים ולהעביר אותו בשני תשלומים ל-CERN, אך התשלום השני שהיה אמור להישלח ביוני - טרם הועבר.

מאיץ החלקיקים בסֶרן (צילום: AP)
האם ישראל תהפוך לחברה בארגון? | צילום: AP

יש לציין כי ישראל נמצאת במעמד של חברה על תנאי בפרויקט המדעי הגדול, וכי בשנה הבאה צפוי הארגון להחליט סופית האם לקבלה לחברה מהמניין. את ההזדמנות לקחת חלק ביוזמה קיבלה ישראל לאחר מאמצים מדיניים רבים שכללו בין היתר פגישות עם נשיא המדינה וראש הממשלה, וכעת מפחדים גורמים שונים שצעד זה יקשה על הקבלה של ישראל.

"העניין נמצא בטיפול"

אם אכן יוחלט לצרף את ישראל באופן רשמי לארגון, תזנק עלות ההשתתפות בפרויקט פי ארבעה, והדבר ייאלץ להיות מוסדר בחקיקה. מנכ"ל משרד המדע, מנחם גרינבלום, אמר בתכנית "הכל דיבורים" ברשת ב' כי "העניין נמצא בטיפול", ושהוא מבטיח שהתשלום בסך 1.9 מיליון פרנק יועבר בקרוב. בנוסף הדגיש גרינבלום שהדבר אינו פוגע בסיכויי הקבלה של ישראל ל-CERN.

תגובת משרד המדע: "משרד המדע והטכנולוגיה גאה בהישגי המדענים הישראלים במאיץ החלקיקים, ורואה חשיבות רבה בהמשך השתתפותם בפרויקט מרתק זה. כבכל שנה, העביר המשרד בזמן את ההתחייבויות השוטפות שהוא מרכז ממשרד האוצר, התמ"ת, החוץ, ות"ת ומשרד רה"מ לארגון.
בעקבות מאמצי המשרדים השותפים, ישראל נמצאת השנה בתהליך של מעבר ממעמד של מדינה משקיפה למעמד של מדינה חברה בארגון זה, דבר המצריך התארגנות מחודשת ותשלום נוסף. המשרד עושה מאמץ כדי לוודא שיתרת ההתחייבות תועבר לארגון בהקדם. בכל מקרה, איך בכך כדי לפגוע במקום המדענים הישראלים בארגון".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק