התחממות גלובלית - פליטת גזי חממה (צילום: חדשות 2)
לא עושים מספיק להגבלת פליטת הגז | צילום: חדשות 2

אפוקליפסה עכשיו?: 3 מיליון שנים חלפו מאז הפעם האחרונה שבאטמוספירה נמדדו רמות ה-CO2 שקיימות בו עכשיו - את הנתון המטריד הזה פרסם בסוף השבוע עיתון הניו יורק טיימס במסגרת כתבה נרחבת. מומחים בתחום מזהירים מההשלכות - שינויים קיצוניים באקלים ובמפלסי הים ברחבי העולם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הפחמן הדו חמצני מוגדר כגז שגורם יותר מכל חומר אחר ללכידת חום בשכבות האטמוספירה, ובכך עשוי להמית עלינו את ההשלכות החמורות. על פי הדיווח, מדענים ביצעו ביום שישי האחרון מדידה המוכיחה כי מדובר ברמות הגבוהות ביותר שזוהו בכדור הארץ מזה לפחות 3 מיליוני שנים, עוד לפני שבני האדם התפתחו.

על פי המדידות, הגז הגיע לרמה יומית של 400 חלקיקים על מיליון, שמעמיד את המאמצים של העשורים האחרונים לרסן את פליטת הגז לאטמוספירה בסימן שאלה גדול.

"הנתונים משקפים את העובדה שעד כה נכשלנו בהתמודדות עם הבעיה הזו", אמר לניו יורק טיימס פיטר פ. טאנס, האחראי על תוכנית המעקב במרכז האוקייני והאטמוספרי האמריקני, שדיווח על התצפית המדאיגה.

ראלף קילינג, האחראי על תוכנית ניטור נוספת בסאן דייגו הזהיר מעלייה מתמשכת בעלת השלכות הרסניות. "זה אומר שמהר מאוד אנחנו מאבדים את היכולת לשמור את הטמפרטורה מתחת למה שבני האדם הגדירו עד היום כנסבל", טען קילינג.

"התקדמות בלתי נמנעת לעבר אסון"

כיום, כל נסיעה ברכב, טיסה במטוס או אפילו הדלקה של מנורה משחררת פחמן דו חמצני לאוויר, ויחסית לגודל הבעיה מעט כסף מושקע בניסיון למצוא טכנולוגיה חלופית שתצמצם את הפליטה.

במפת האשמה העולמית אגב, סין נחשבת היום למזהמת ביותר את האוויר, אך ארצות הברית עושה זאת במשך תקופה ארוכה הרבה יותר, ונושאת על פי המומחים ברוב האחריות למצב אליו הגיעה האטמוספרה.

הנתונים האחרונים הגיעו ממדידה גל פסגת מאונה לואה, הר הגעש שבאי הגדול ביותר בהוואי, ונקבע כנקודת האפס למדידת רמות ה-CO2 העולמיות. המדידה במקום מתבצעת כבר כחצי מאה. נתון דומה התקבל לראשונה כבר בשנה שעברה במדידה דומה בקוטב הצפוני. "זה מרגיש כמו התקדמות בלתי נמנעת לעבר אסון", ציינה מורין אי ריימו, מדענית במעבדת המחקר והמעקב למונט-דוהרטי של אוניברסיטת קולומביה.

לאורך מרבית שנות קיומה של הציוויליזציה האנושית, כ-8,000 שנים, רמות ה-CO2 נשארו יציבות באופן יחסי, אך מאז המהפכה התעשייתית חלה עלייה של כ-41 אחוזים ברמת הגז. לדברי המדענים שינויי האקלים כבר מתחילים להתרחש, אך יהיו קיצוניים יותר בעתיד.

דובי הקוטב מאבדים את הקרקע (צילום: רויטרס)
"הקרחונים נמסים לאט, אבל זה מפחיד" | צילום: רויטרס

בפעם האחרונה בה היו ככל הנראה רמות דומות של הגז באטמוספירה שלנו, הטמפרטורות היו גבוהות בהרבה ומפלס המים ברחבי העולם היה גבוה בכ-18 עד 24 מטרים. ד"ר קילינג הוסיף כי "לקרחונים לוקח זמן רב לסיים את תהליך ההמסה, אבל אנחנו גורמים לזה עכשיו. זה מפחיד".

על אף השינויים והמדידות, מדינות רבות ובהן סין וארצות הברית סירבו עד כה להתחייב ולעמוד ביעדים הבינלאומיים שהוגדרו בנושא. מדענים מזהירים כי אם לא יוקדשו מאמצים משמעתויים לנושא בקרוב - הניסיונות הבאים בעניין יהיו בעלי השלכות כלכליות הרסניות.

"אם תתחיל לסובב את הטיטניק זמן רב לפני שהיא פוגעת בקרחון, תוכל להציל אותה בלי לשפוך אפילו משקה אחד של מי מהנוסעים על הסיפון", הסביר זאת ריצ'ארד בי. אליי, מדען אקלים באוניברסיטת פנסילבניה סטייט, "אם תמתין כך שתהיה ממש קרוב לקרחון, שפיכת הרבה משקעות תהיה התקווה הכי גדולה שלך".