השיתוף בלחץ - מגביר אותו. מרדונה (צילום: רויטרס)
לחוצים? אל תשתפו את החברים. מרדונה | צילום: רויטרס

בפעם הבאה שתהיו בלחץ מענייני היומיום - דעו שעדיף שלא למהר ולשתף את החברים בכך, בכדי להקל מעט על עצמכם. מחקר חדש מעלה כי אנשים ששיתפו את חבריהם בלחצים בהם הם נמצאים, נהיו עוד יותר מתוסכלים מהמצב בו היו מצויים קודם לכן.

"שיתוף החברים בלחצים ובדאגות אינו מהווה אסטרטגיה יעילה עבור מישהו שמנסה להתמודד עם לחצים יומיומיים, בין אם הוא פרפקציוניסט ובין אם לאו", אומר בראד בושמן, חוקר באוניברסיטת אוהיו שבודק את הקשר בין אגרסיות לשיתופן עם הסביבה. "מחקרים מראים בבירור ששיתוף החברים בלחצים מגביר את הלחץ עוד יותר - מאשר מפחית אותו".

המחקר החדש מעלה, עם זאת, שלוש דרכים יעילות אחרות להתמודדות עם לחצים: השלמה עם המצב הקיים, גישה חיובית והומור. "אין טעם להתעמק בכישלונות קטעים ולמשוך את עצמך יותר למטה", אומר ראש צוות המחקר המיוחד ד"ר יואכים סטובר, פסיכולוג באוניברסיטת קנט באנגליה. "במקום, יהיה יעיל יותר לנסות לקבל את מה שקרה, לחפש אחר צדדים חיוביים בסיטואציה, ואם מדובר במשהו שולי - אפילו לצחוק על כך".

מי ששיתף - חש רע יותר

המחקר בדק 149 סטודנטים באוניברסיטת קנט, שהגדירו עצמם כ"בעלי נטיות לפרפקציוניזם". המשתתפים במחקר מילאו מדי יום יומן, בתקופה הנעה בין שלושה ימים לשבועיים, ובו ציינו את הכישלונות המציקים ביותר שהם חוו בכל יום, באיזו אסטרטגיה הם נקטו על מנת להתמודד עמם ומה הייתה שביעות רצונם בסופו של אותו היום.

בין האסטרטגיות שנקטו המשתתפים במחקר - שימוש בתמיכה חברתית, הסחת דעת, הכחשה, להתלונן בפני החבר, האשמה עצמית וויתור. הסטודנטים שבחרו להתמודד עם הלחצים באמצעות עזרה ושיתוף חבריהם, ויתור והכחשה - חשו הכי רע מבין המשתתפים. ממצאי המחקר העלו כי ככל שהמשתתפים בו ניסו יותר לשתף, כך הם היו פחות מרוצים בסופו של אותו היום.

במקביל, ככל שהסטודנטים היו יותר בגישה חיובית, קיבלו את המצב ואף התייחסו אליו בהומור - תחושותיהם היו טובות יותר בסוף היום, כפי שהראה המחקר - שיפורסם בשבועות הקרובים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק