גברים ונשים , ההבדלים - לא בראש
גברים ונשים , ההבדלים - לא בראש | צילום:

ההבדלים בין גברים לנשים לא קיימים, והם רק בראש שלנו, או יותר נכון - דווקא לא בראש. מחקר חדש של הנוירולוגית המומחית פרופסור ג'ינה ריפון מאוניברסיטת אסטון שבברמינגהאם מצא כי אין שום הבדל בין מוח הגבר לבין מוח האישה, למרות מה שנהוג לחשוב.

 רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ריפון הסבירה שההבדלים בין המינים הם תוצאה של תנאים סביבתיים בלבד ואינם "טבועים בדמם" של הגברים והנשים. חקרים בעבר טענו שמוחן של הנשים מתאים יותר ליצירת קשרים חברתיים, זיכרון ולביצוע כמה משימות במקביל בעוד שלגברים יש תפיסה מהירה יותר והתמצאות טובה יותר במרחב.

מנגד, בראיון שנערך לכבוד יום האישה הבינלאומי, קבעה ריפון כי כל הטענות על שינויים במעגלי המוח הם תוצאה של "טפטוף בלתי פוסק של סטריאוטיפים ודעות קדומות", כהגדרתה.

בובות לבנות? תנאים סביבתיים בלבד (צילום: telegraph)
בובות לבנות? תנאים סביבתיים בלבד | צילום: telegraph

"בשורה התחתונה, הטענות כאילו יש הבדלים בין המוח של נשים לגברים הן פשוט טענות לא נכונות. יש עדויות חד משמעיות שהשינויים הם קטנטנים והם תוצאה של הסביבה, לא הביולוגיה", הדגישה החוקרת. "אתה לא יכול לבחור מוח ולהגיד האם זה מוח של ילדה, או של ילד".

כדי להדגיש את השפעת הנסיבות הסביבתיות על המוח הצביעה הפרופסורית על מחקרים קודמים שהוכיחו כי חל שינוי פיזי במוחם של נהגי המוניות בלונדון, בשל הידע הרב שהם צוברים על רחובות הבירה הבריטית.

היא מאמינה שההבדל בין המוח הנשי והגברי נוצר מגירויים תרבותיים. לדבריה, מוחה של אישה עשוי להימשך לביצוע מספר משימות במקביל, פשוט בגלל שהחברה מצפה מהם לנהוג כך, ולכן היא משתמשת ביכולת הזו של המוח לעיתים יותר קרובות. ממש כמו השרירים - המוח מתפתח במקומות שבהם הוא עושה שימוש, ומשתנה כל הזמן במהלך החיים.

מוח במחלוקת (צילום: צילום מסך)
מוח במחלוקת | צילום: צילום מסך

לדעתה של ריפון, העובדה שנותנים מכוניות לבנים ובובות לבנות עשויה לשנות את התפתחות המוח. שם זה רק מתחיל.

עם זאת, מחקרים רבים אחרים טוענים שדווקא קיימים הבדלים בין מבנה המוח הגברי והנשי, כמו למשל בתגובת המוח להרומונים. הנושא נמצא על סדר היום של חוקרי המוח כבר שנים ומומחים מציגים עדויות הפוכות, מה שאולי מעיד על חוסר הוודאות שעדיין יש לנו, בני האדם, על אחד האיברים החשובים ביותר בגופנו.