אין תמונה
כך נראה התרגיל ה"פישינג", כדי שתדעו להיזהר

האם בולבולון פתחה במערכה חדשה מול מעריצי סער ואיילה? תרגיל עוקץ חדש שמפיץ את עצמו ברשת הפייסבוק מציע לגולשים לצפות בסרטון לוהט של סער ואיילה "שהאח הגדול לא רוצה שתראו" - וגונב לכם את שם המשתמש והסיסמה לפייסבוק. כדאי להיזהר.

בשבועות האחרונים נתקלו גולשי פייסבוק רבים על הקיר של חבריהם בהזמנה לצפות בסרטון מפתה במיוחד של סער ואיילה. אלו שהתפתו ולחצו על הקישור, הגיעו לאתר חיצוני שהציג תמונות חושניות במיוחד של השניים וקישור "לצפייה בסרטון המלא".

לחיצה על הקישור הובילה את הגולשים, לכאורה, למסך הכניסה לפייסבוק, שם הם התבקשו להכניס את שם המשתמש והסיסמה שלהם. עם זאת, לא מדובר באמת במסך הכניסה לפייסבוק, אלא באתר אחר לגמרי שהעתיק את העיצוב של הרשת החברתית הפופולארית. לאחר שאותם משתמשים הקישו את פרטי הגישה שלהם, הפרטים נשלחו לגורמים שעומדים מאחורי האתר ולמעשה בכך ניתן "לפרוץ" להם לחשבון.

מיד לאחר מכן, ובאמצעות פרטי הגישה, הופצה ההזמנה פעם נוספת באמצעות הקיר בפייסבוק של אותם גולשים שנפלו בפח. כך לאחרונה הפיצה עצמה התרמית בהיקף נרחב ברשת החברתית והפילה עוד ועוד משתמשים תמימים.

פישינג - ממה צריך להיזהר?

לא יכולים להתנתק מהמסך? (צילום: Y בערב)
תיזהרו ממנה, היא כמו דבורה מייד עוקצת אתכם בפייסבוק. איילה רשף | צילום: Y בערב

השיטה בה נוקטים הגורמים שעומדים מאחורי ה"יוזמה" החדשה נקראת "פישינג" ("דיוג" בעברית). מדובר בניסיון "לדוג" מידע פרטי מאדם אחד באמצעות התחזות באינטרנט. זוהי שיטה מאוד פופולרית שמשמשת לגניבת מספרי כרטיס אשראי ופרטים נוספים שמשמשים את אלו שעומדים מאחורי היוזמות העוינות.

"פישינג" הוא אינו וירוס. הוא לא נכנס למחשב ומבצע פעולות עוינות. למעשה, זו שיטה שבאמצעותה הגולשים עצמם הם שמבצעים את הפעולה העוינת - מקישים את סיסמאותיהם ומספרי כרטיסי האשראי באתרים שמתחזים לאחר ובכך גורמים לשליחתם הלאה. לכן, אנטי וירוס לא ממש יכול לעזור במקרה הזה.

המדריך לדייג המתחיל

דייג (צילום: AP)
הזהרו מדייגי הרשת. פישינג | צילום: AP

מה כן יכול לעזור? מעט תשומת לב. קודם כל, עצם ההקלקה על קישור שמוביל לאתר "פישינג" אינה מזיקה, אלא מה שקורה לאחר מכן. כאשר אתם מתבקשים לתת את מספר כרטיס האשראי שלכם או את הסיסמה שלכם באתר כלשהו, כדאי שתוודאו כמה דברים פשוטים.

ראשית, כדאי לוודא את כתובת האתר. האם זו הכתובת הנכונה? במקרה של הסרטון הלוהט של סער ואיילה, למשל, הכתובת בה התבקשו הגולשים להכניס שם משתמש וסיסמא כלל לא הייתה Facebook.com אלא 110mb.com.

שנית, כדאי לחשוב האם נראה לכם סביר שהאתר מבקש כעת את שם המשתמש והסיסמה. אם לחצתם על הזמנה לצפות בסרטון של סער ואיילה, מתוך הפייסבוק, ואתם שוב מתבקשים לתת את סיסמת הגישה שלכם למרות שלכאורה לא יצאתם מהאתר - סימן שיש כאן בעיה.

ולסיום, אם כבר יצא שנפלתם בטעות בפח, כדאי שתדעו שמדובר בתהליך הפיך, כך שבכלל אין צורך להילחץ. אם שמתם לב שמיד לאחר שהקשתם את שם המשתמש והסיסמה לא קיבלתם את התוצאה שרציתם או שקיבלתם הודעת שגיאה - החליפו מיידית את סיסמת הגישה שלכם לאתר. אם מדובר בכרטיס אשראי, כדאי שגם תשקלו להקפיא אותו או אפילו להחליף מספר. כך תוכלו למזער את הנזקים ולנשום לרווחה.

לעדכונים שוטפים מסביב לשעון: ערוץ החדשות 

רוצים לקבל עוד עדכונים חמים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק