אין תמונה
הורדת הגלאי למעמקי הקרח

20 שנה אחרי תכנונו, הסתיימה בנייתו של טלסקופ החלל "האייסקיוב ניוטרינו" מתחת למעטה הקרח של הקוטב הדרומי ביבשת אנטרקטיקה. הטלסקופ הענק, שנבנה בעלות של 272 מיליון דולר יחל לפעול בחודש מרץ הקרוב והוא צפוי להביא לפריצת דרך בחקר החלל, כפי שפורסם הבוקר בי"ישראל היום".

הטלסקופ הוצב בעומק קליפת הקרח המכסה את היבשת, ובתוכו הוצב גלאי שמורכב מלא פחות מ-5,160 חיישנים, שיושבים על גבי 86 מיתרים שנפרסו על שטח של קילומטר ובעומק של עד שלושה קילומטרים.

אין תמונה
עובדים על הטלסקופ

הטלסקופ מיועד לעקוב אחרי חלקיקים תת-אטומיים הנקראים נויטרינו שאינם בעלי מטען חשמלי, וגודלם כגודל אלקטרון. מדובר בחלקיקים חשובים לחקר החלל שמהווים תוצר לוואי של תגובות גרעיניות. בשל ממדיהם הזעירים, הם מסוגלים לחדור דרך כל חומר מוצק בלי להתנגש בחלקיקיו. בכך הם מאפשרים לעקוב אחר מקור פליטתם ולגלות תופעות כמו התפרצויות של קרני גאמה להתחקות אחרי המפץ הגדול, ואפילו לחזות אירועים עתידיים בחלל.

"חקר חלקיקי נויטרינו יפתור את התעלומה הנושנה סביב מקור הקרינה הקוסמית", אמר החוקר פרנסיס האלזן מאוניברסיטת ויסקונסין. "בכוונתנו לחקור את החומר האפל ואת פיצוצי סופרנובה בגלקסיה שלנו. מדובר במכשיר גילוי ואנו מקווים להפתעות".

למרות הטכנולוגיה המתקדמת של המכשיר, הגילויים שלהם מצפה עולם המדע עלולים לקחת זמן רב. זאת כיוון שעבודה באתר תתאפשר רק בשלושת החודשים בשנה, שבהם הקור העז לא ימנע את העבודה.

רוצים לקבל עוד עדכונים מרחבי העולם? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק