ודאי קרה לכם לא פעם שקיבלתם הודעת טקסט בטלפון הנייד בזמן נהיגה. צליל תמים מודיע לכם על מסר קצר שמצריך תשובה קצרה ביותר, ואתם כמעט מתפתים להקליד את תשובתכם. אך השניות האלה עלולות להיות קריטיות עבורכם ועבור הנהגים שנוסעים לידכם. מחקר חדש מגלה שנהגי משאיות כבדות שכתבו הודעות טקסט בטלפון הסלולרי בזמן נסיעה היו בסיכון גבוה פי 23 למעורבות בתאונת דרכים ביחס לנהגים אחרים. אבל אם אתם חושבים שרק נהגי משאיות מסתכנים - אתם טועים בגדול.

המחקר שפרסם המכון הטכנולוגי לתחבורה בווירג'יניה שבארצות הברית בדק את הסיכונים שנובעים משימוש בטלפון הנייד בזמן נהיגה. מהממצאים עולה שכתיבת הודעת טקסט בזמן נהיגה מסוכנת הרבה יותר ביחס לחיוג בטלפון הנייד. לעומת זאת, המחקר הראה שדיבור או האזנה לשיחה בטלפון הסלולרי בזמן נהיגה אינם פוגמים כלל בריכוז של נהגי המשאיות.

במחקר נבדקו גם נהגי משאיות קלות ומכוניות פרטיות. נמצא כי דיבור או האזנה לשיחה בטלפון הסלולרי מעלה את הסיכון לתאונה או מעורבות בתאונה פי 2.8 ביחס לנהגים אחרים. לגבי כתיבת הודעות טקסט, לא דווחו ממצאים סופיים.

מצלמות זעירות עקבו אחרי אישוני הנהגים

נהיגה בזמן שליחת הודעת טקסט (צילום: חדשות 2)
מתעלמים מהחוק | צילום: חדשות 2

המחקר נערך באמצעות מצלמות שהותקנו בכלי הרכב, באמצעותן צפו החוקרים בנהגים. לאורך המחקר עברו הנהגים מרחק של תשעה מיליון קילומטרים בנהיגה, כאשר המצלמות עוקבות אחרי תנועת האישונים שלהם וחוקרות מה גורם להם להסיט את מבטם מהדרך.

על סמך הממצאים המליץ המכון לאסור על כל הנהגים לשלוח הודעות טקסט בזמן נהיגה, צעד שאומץ כבר ב-14 מדינות בעולם, ובהן גם ישראל. על בסיס מחקרים קודמים ציין המכון כי שימוש באוזנייה אינו בטוח יותר משימוש בדיבורית בגלל הסיכון הכרוך בחיוג, מענה לשיחה ופעולות נוספות שמסיטות את מבט הנהג מהכביש.

אך האוכלוסייה המועדת ביותר לתאונות הם בני הנוער, שבאופן כללי מתעסקים יותר בטלפון הנייד ביחס למבוגרים. על פי המחקר, מתוך סך הנהגים שנבדקו והשתמשו בטלפון הנייד בזמן הנהיגה, בני הנוער היו בסיכון גבוה פי 4 ביחס לשאר הנהגים. הנתון הזה הוביל את החוקרים להמליץ לאסור לגמרי על בני נוער להשתמש בטלפון הסלולרי בזמן נהיגה.

23 מדינות בעולם אימצו את התקנה הזו בגרסאות שונות. אצלנו בארץ עדיין אין הפרדה בין נהגים צעירים לשאר הנהגים בכל מה שקשור לשימוש בטלפון הנייד בזמן נהיגה. החוק הישראלי קובע שאסור לשלוח הודעות טקסט בזמן נהיגה, וגם לא להשתמש בו שלא באמצעות דיבורית.

הצטרפו ל"חדשות 2"בפייסבוק

עוד בנושא:

תיעוד: נוהגים, מסמסים - ומסתכנים

איך אוכלים קציצות בזמן נהיגה