מתכנן איחוד בשנת 2020. צוקרברג (צילום: רויטרס, חדשות)
פייסבוק ביצעה מו"מ לשיתוף מידע | צילום: רויטרס, חדשות

הפרלמנט הבריטי פרסם היום (רביעי) מסמכים שחושפים עסקאות שביצעו אנשי ההנהלה הבכירה ביותר של חברת פייסבוק שמאפשרות לחברות אחרות גישה למידע של משתמשי הרשת החברתית. הפרלמנט הבריטי השתמש בסמכות משפטית חריגה, החרים את המסמכים ופרסם אותם תחת הטענה כי פייסבוק מסרבת לתת תשובות.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

על פי המסמכים, שנחשפו על ידי עורך הדין הבריטי דמיאן קולינס, פייסבוק ביצעה עסקאות שמבטיחות לחברות מסוימות המשך הרשאה מוחלטת למידע אישי של חברים ברשת החברתית גם אחרי עדכון הפלטפורמה ב-2015. מהמסמכים לא ברור אם ההרשאות ניתנו לאחר קבלת הסכמה מהמשתמשים או מה השיקולים להעניק לחברה הרשאה כזו או אחרת.

מה שעולה מהמסמכים בברור הוא שאחת המטרות המרכזיות של פייסבוק בעדכון הפלטפורמה הייתה להעלות את הרווח ממפתחי אפליקציות מרכזיות, על ידי שימור ההרשאה לחברות לקבל מידע על חברים ברשתות החברתיות. עוד עולה כי שיתוף מידע על משתמשים היה מרכזי בשיחות הבכירים לקראת השינוי בפלטפורמה.

על פי המסמכים, בכירי החברה ידעו שעדכון המערכת במערכת אנדרואיד שמאפשר לפייסבוק לאסוף רישומים של שיחות קוליות והודעות טקסט של משתמשים יעורר סערה בציבור. כדי להתמודד עם ההשלכות הציבוריות, פייסבוק הקשתה מאוד את היכולת של המשתמשים לדעת כי העדכון הזה הוא אחד המרכזיים בשינוי שנעשה בפלטפורמה.

מהמסמכים עולה שפייסבוק גם השתמשה בחברה הישראלית Onavo כדי לבצע סקרים אודות השימוש של המשתמשים באפליקציות שונות, ככל הנראה ללא ידיעתם. הם השתמשו במידע לא רק כדי להבין כמה אנשים הורידו את האפליקציות, אלא גם באיזו תדירות הם השתמשו בהן. המידע הזה עזר לחברה להחליט אילו חברות לרגוש ולאילו להתייחס כאיום.

"מעולם לא מכרנו מידע של אנשים"

בפייסבוק טוענים כבר זמן רב כי החברה לא מוכרת לחברות אחרות גישה לדאטה. המסמכים לא שוללים באופן ישיר את הטענות האלה, אבל הם מעניקים הצצה לאופן קבלת ההחלטות של החברה בנוגע למידע של משתמשים, כולל מתי מחליטים לעבוד עם חברות אחרות ומתי מחליטים לנקוט צעדים נגדן. חלק מהמסמכים שפורסמו, היו התכתבויות במייל שבהן בכירי פייסבוק ניהלו משא ומתן עם חברות טכנולוגיה אחרות להמשך הענקת ההרשאה למידע. הדיונים על ההסכמות בוצעו אחרי הגבלות חדשות של פייסבוק שמטרתן הייתה למנוע את הגישה מרוב החברות. בין החברות שהוצעה להן גישה למידע היו גם נטפליקס ו-Airbnb.

מצד שני, המסמכים גם מוכיחים את המאמצים של החברה להפסיק את הגישה לחברות שלתפיסתה לא משרתים את האינטרסים של פייסבוק. בשרשור של התכתבות מ-2013 מרק צוקרברג, מנכ"ל ומייסד החברה, אישר בעצמו הפסקת גישה לאפליקציית הוידאו "Vine" שנמצאת בבעלות חברת טוויטר.  

המסמכים נחשפו במהלך משפט שנערך נגד פייסבוק בארה"ב, אך הם נותרו חסויים עד שפורסמו על ידי הפרלמנט הבריטי. "כפי שראינו פעמים רבות המסמכים שנאספו לתיק חסר הבסיס הם רק חלק מהסיפור ומוצגות בצורה מטעה וללא הקשר נוסף", נמסר מטעם החברה. "אנחנו עומדים מאחורי השינויים שעשינו בפלטפורמה ב-2015 כדי לעצור שיתוף מידע על חברים. כמו בכל עסק ביצענו שיחות רבות על הדרכים האפשרויות כדי לבנות מודל עסקי מבוסס לחברה שלנו - מעולם לא מכרנו מידע של אנשים".