ילד מביט במסך סמארטפון (צילום: רויטרס, חדשות)
"דפוסים שונים" התגלו במוחות של ילדים | צילום: רויטרס, חדשות

חוקרים בארה"ב זיהו "דפוסים שונים" בסריקות מוח של ילדים שמשתמשים בסמארטפונים ובמשחקי מחשב. כך עולה ממידע ראשוני שמתפרסם מתוך מחקר מקיף של המכון הלאומי לבריאות. הנתונים מראים כי ילדים שמבלים יותר משעתיים ביום מול מסך מתקשים יותר במבחני שפה והיגיון.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

הגל הראשון של נתונים מתוך המחקר, שעלותו 300 מיליון דולרים, מלמד כי ילדים בני תשע ועשר שמבלים יותר משבע שעות ביום מול מכשירים חכמים מבטאים סימנים מוקדמים של דלדול קליפת המוח, השכבה החיצונית של המוח שאחראית על עיבוד מידע שנקלט בחושים השונים.

"אנחנו לא יודעים אם זה נגרם כתוצאה מזמן השימוש במסך. אנחנו עוד לא יודעים אם זה בהכרח דבר רע", הסבירה גאיה דאולינג, רופאה במכון הלאומי לבריאות של ארה"ב שעובדת בצוות המחקר.

בריאיון לתכנית "60 דקות" של רשת CBS דאולינג ניתחה את הממצאים הראשוניים של המחקר ואמרה: "מה שאנחנו יכולים לומר הוא שכך נראים מוחות של ילדים שמבלים זמן רב מול מסכים, וזה לא דפוס בודד".

צפו בכנס בבינתחומי הרצליה (צילום: 123RF, חדשות)
צילום: 123RF, חדשות

המחקר, שבמסגרתו נסרקו מוחותיהם של 4,500 ילדים, נועד בסופו של דבר להוכיח אם צפייה במסכים היא ממכרת. עם זאת, החוקרים מעריכים כי יידרשו עוד מספר שנים כדי להבין השפעות ארוכות-טווח שכאלה.

"במובנים רבים, החשש שיש בקרב חוקרים כמוני הוא שאנחנו די בעיצומו של ניסוי אנושי בלתי נשלט שבו משתתף הדור הבא של ילדים", אמר דימיטרי כריסטאקיס, ממחברי ההנחיות לצפייה במסכים באקדמיה האמריקנית לרפואת ילדים.

מידע רשמי יותר של המחקר יתפרסם רק בתחילת 2019, אך כבר כעת האקדמיה ממליצה להורים "להימנע משימוש מדיה דיגיטלית, למעט שיחות וידאו, בקרב ילדים בני פחות משנתיים".