שלושה חודשים וחצי אחרי פיצוץ לוויין התקשורת עמוס 6 בפלורידה, היום (שני) פרסמה ועדת החלל שהוקמה בעקבות האירוע את מסקנותיה. חברי הוועדה קוראים לתוספת תקציבית של 120 מיליון שקלים בשנה לשיקום תכנית החלל הלאומית של ישראל ומזהירים כי תחום לווייני התקשורת בישראל נמצא במשבר חמור שמאיים על תכנית החלל כולה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

על פי חברי הוועדה, התפוצצות הלוויין עמוס 6 ואובדן הקשר עם עמוס 5 פגעו בתכניות להחלפת הלוויין עמוס 2 שמשרת צרכנים ישראלים רבים ושצפוי לסיים את תפקידו בתחילת 2017. מנכ"ל משרד המדע פרץ וזאן מזהיר כי בקרוב יעמדו לרשות המדינה רק שני לווייני תקשורת פעילים תוצרת ישראל (עמוס 3 ועמוס 4).

קייפ קנברל: התפוצץ מנוע של טיל פלקון 9
צילום:

"ללא פיתוח מידי של לוויין תקשורת נוסף, ייגרם לתעשיית החלל נזק בלתי הפיך בשל אובדן ידע, יכולות ומומחיות שנצברו במשך שנים", מזהירים במשרד המדע. בוועדה ממליצים על מערך של לפחות ארבעה לווייני תקשורת שפעילים בו זמנית, כך שיהיה גיבוי במקרה של פגיעה בתפקוד של מערכות תקשורת אחרות ובמקרה של פעילות עוינת או כשל טכני. מכיוון שאורך החיים הממוצע של לוויין תקשורת הוא 15 שנים, המשמעות של ארבעה לווייני תקשורת פעילים בו זמנית היא ייצור של לוויין אחד לפחות כל ארבע שנים.

הלווין עמוס 6 לפני שהתפוצץ (צילום: התעשייה האווירית)
העבודה על עמוס 6 | צילום: התעשייה האווירית

בשלב ראשון ממליצים בוועדה להעניק סיוע מידי של 20 מיליון שקלים בשנה לחברת "חלל תקשורת" במטרה לחכור באופן זמני לוויין שיחליף את עמוס 6 עד לפיתוח של לוויין ישראלי חדש. מעבר לזה נדרשת, כך טוענת הוועדה, תכנית לאומית רב-שנתית לפיתוח ובנייה של ארבעה לווייני תקשורת חדשים. לשם כך מבקשים בוועדה להעלות את התקציב השנתי של סוכנות החלל הישראלית מ-80 מיליון שקלים ל-110 מיליון שקלים.

"כרגע לא מפותח בישראל לוויין תקשורת נוסף וקיים חשש שבחירום לא יהיה לישראל מענה לצורכי התקשורת שלה", הזהיר שר המדע אופיר אקוניס. "זהו צורך חיוני להבטחת קיומה של ישראל כמדינה שעתידה בידיה וכדי לשמור על מעמדנו במועדון המצומצם של מדינות שפועלות בחלל".