הישג נדיר בחלל: לראשונה הצליח האדם להנחית כלי טיס על כוכב שביט. החללית "רוזטה", ששוגרה מכדור הארץ ב-2004 ועברה מאז כשש מאות מיליון קילומטרים, הגיעה ליעדה ושיגרה גשושית שתאפשר בפעם הראשונה לאסטרונומים לקבל מידע ישירות מכוכב שביט. "אנחנו הראשונים שעושים את זה, ההישג הזה יישאר לנצח נצחים - אנחנו על כוכב השביט", בישר ראש סוכנות החלל האירופית ג'ק דורדיין.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

סמוך לשעה 18:00 המדענים שצפו במתח רב בנעשה חזו בנחיתה במוצלחת וחגגו את ההישג. היום (רביעי) ביצעה החללית את המסע האחרון לקראת כוכב השביט - מרחק של 22 קילומטרים בלבד.הגשושית, פיליאה שמה, התנתקה מהחללית רוזטה שעשתה את הדרך הארוכה מאוד לשביט.

סוכנות החלל האירופית השקיעה יותר ממיליארד אירו במסעה של הרוזטה כדי שתביא את פיליאה לנחיתה על השביט ששמו 67P, ועם השנים הוא קיבל את שם החיבה "צ'ורי". בחודש אוגוסט האחרון החללית החלה לנוע סביב השביט כדי להתמקם מעל יעד הנחיתה, קרקע השביט שהיא, על פי הערכות, שילוב לא מהודק של קרח ואבק.

רוזטה נוחתת על שביט (צילום: AP)
רוזטה נוחתת על שביט | צילום: AP

הנחיתה על השביט היא מבצע מסובך שדורש תמרונים עדינים ויכולת להתמודד עם חומרים ותנאי כוח משיכה לא מוכרים על פני הגוש החללי. הנחיתה נעשתה אחרי מחקר מקדים, בנייה מסובכת ושיגור מסוכן, בסיוע של מדענים מסביב העולם- באחד ממבצעי חקר החלל המסובכים ביותר שביצע האדם מאז ומעולם.

התכנית לחקור שביט ולהביא דוגמא מקרקעיתו לכדור הארץ כבר בת 30 שנה. סוכנות החלל האירופית סימנה את "צ'ורי" כמטרה הראויה למחקר. הוא נראה כמו שני גושי קרח ואבק חלליים שהתחברו. אם המבצע יתנהל על פי התכנית, אחרי הנחיתה על פני השביט, הגשושית תעביר תמונות ראשונות לכדור הארץ מפני השביט, תמונות שמרתקות כל חוקר חלל.

אנדראה אקומזו, מנהל הטיסה שעובד על הפרויקט במשך 18 שנים, אמר עוד בטרם הנתיחה המוצלחת כי "המשימה עצמה היא כבר הישג יוצא דופן בחקר החלל. חללית הרוזטה כבר סיפק לאנושות מידע רב על השביט, הנחתת הפיליאה היא הדובדבן שמונחת על עוגת הקצפת".