אבד הקשר עם גשושית החלל (צילום: סוכנות החלל האירופית)
תמונה ראשונה מפני הקרקע של השביט | צילום: סוכנות החלל האירופית

יממה לאחר ההישג ההיסטורי של הגשושית האירופית שהפכה לכלי הטיס הראשון שאי פעם הונחת על כוכב שביט - בסוכנות החלל האירופית מפרסמים היום (חמישי) תמונה ראשונה מפני השטח של השביט P67. בתמונה ניתן לראות את אחת משלוש הרגליים של הגשושית "פיליאה" - שאמורות לשמש כחצובה - כשהיא נשענת על הקרקע הסלעית של השביט - קרקע סלעית הרבה יותר משצפו תחילה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בסוכנות החלל האירופית אומרים היום כי נחיתתה של הגשושית "פיליאה" הייתה קשה, קופצנית ומסוכנת. מאחר שכוח המשיכה של כוכב השביט קטן מאוד, על הגשושית להיצמד לפני הקרקע בעוצמה, אחרת היא עלולה להתנתק ולעוף בחזרה אל החלל. מבער קטן היה אמור לדחוף את הגשושית אל פני השטח הסלעיים של הכוכב, אך ברגע האמת - כך מתברר היום - המבער לא פעל.

אך בכך לא תמו הקשיים. צילצלים מיוחדים היו אמורים לשלוח "יתדות" שיעגנו את הגשושית לפני הקרקע - אך גם אלה כשלו. הנתונים האלו וקשר הרדיו המקוטע בשעות הראשונות לאחר הנחיתה הביאו את המדענים בחדר הבקרה להניח כי הגשושית קיפצה מספר פעמים מעל פני הקרקע בטרם התייצבה במרחק של כמה מאות מטרים מהיעד המקורי. למרות התקלות שנרשמו, מדובר בהישג יוצא דופן לסוכנות החלל האירופית.

בשעות הקרובות יאסוף הצוות מידע נוסף שאותו משדרת הגשושית אל חללית האם "רוזטה" ובאמצעותה אל סוכנות החלל האירופית בדארמשטאדט, גרמניה. רוזטה תנסה לצלם את פני השטח של השביט מגובה 30 ק"מ על מנת להבין היכן בדיוק נחתה הגשושית. רק לאחר מכן ניתן יהיה לתכנן את סדר הפעולות המדעי - פתיחת מכשירי מדידה, חפירה בקרקע, ניתוח דגימות מהשטח ועוד.

אתמול: נחיתה מוצלחת על כוכב השביט

אתמול הגיעה החללית רוזטה, ששוגרה מכדור הארץ ב-2004, ליעדה ושיגרה בהצלחה גשושית לכוכב השביט. "אנחנו הראשונים שעושים את זה, ההישג הזה יישאר לנצח נצחים - אנחנו על כוכב השביט", בישר ראש סוכנות החלל האירופית ג'ק דורדיין.

רוזטה נוחתת על שביט (צילום: AP)
רוזטה נוחתת על שביט | צילום: AP

סוכנות החלל האירופית השקיעה יותר ממיליארד אירו במסעה של הרוזטה כדי שתביא את פיליאה לנחיתה על השביט. הנחיתה על השביט היא מבצע מסובך שדורש תמרונים עדינים ויכולת להתמודד עם חומרים ותנאי כוח משיכה לא מוכרים על פני הגוש החללי. הנחיתה נעשתה אחרי מחקר מקדים, בנייה מסובכת ושיגור מסוכן, בסיוע של מדענים מסביב העולם- באחד ממבצעי חקר החלל המסובכים ביותר שביצע האדם מאז ומעולם.

התכנית לחקור שביט ולהביא דוגמא מקרקעיתו לכדור הארץ כבר בת 30 שנה. סוכנות החלל האירופית סימנה את השביט כמטרה הראויה למחקר. הוא נראה כמו שני גושי קרח ואבק חלליים שהתחברו.