מה עובר על פייסבוק? הרשת החברתית הענקית בעלת 2 מיליארד המשתמשים עוד לא בת 14, אבל בתקופה הזו הפכה למפלצת מידע שכמוה לא הייתה. כבר שנים שמיליונים חיים בה ומכורים אליה: בתקופה האחרונה ובפעם הראשונה היא חווה טלטלה בעקבות דליפת מידע על מיליוני משתמשים. ומלבד חוות "הטרולים" ברשת שמבריחה את המשתמשים, גם הצעירים נוטשים ועוברים לאלטרנטיבות נוספות.

כל מה שרציתם לדעת על פרשת קיימברידג' אנליטיקה בפודקאסט "מיד בהרחבה"

אם פייסבוק הייתה מדינה, היא הייתה המדינה בעלת מספר התושבים הרב ביותר. אבל בתקופה האחרונה הרשת הענקית חווה משבר כשצעירים מפסיקים להשתמש ברשת ורבים נוטשים את הפורמט ועוברים להשתמש ברשתות שונות. זה התחיל בחקירה שנפתחה בארה"ב שבודקת האם גורמים רוסים השתמשו בפייסבוק כדי לנסות להטות את תוצאות הבחירות, והסתיים בתחקיר בבריטניה על מעללי קיימברידג' אנליטיקה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

קיימברידג' אנליטיקה, ארכיון (צילום: רויטרס)
קיימברידג' אנליטיקה, ארכיון | צילום: רויטרס

גם היועץ המשפטי של החברה הגיע לשימוע בסנאט האמריקני, שם חשף כי כ-126 מיליון משתמשים בארה"ב נחשפו לתעמולה הרוסית. הדבר הצליח להפחיד את האמריקנים ולהבריח אותם מהרשת. לפני כשבועיים נפלה הפצצה שניפצה את התדמית המנצחת: חברת קיימברידג' אנליטיקה גייסה לשירותיה פרופסור שפיתח אפליקציה מיוחדת לפייסבוק - שאלון אישיות שהזדהה כמחקר אקדמי.

בזכות השאלון הצליחו בקיימברידג' לקבל פרופיל אישיותי של 50 מיליון משתמשים מתוך 270 אלף אנשים שהורידו את האפליקציה. השאלון עבד כך: אם עשיתם לייק לעמודים של הזמרת ביורק או למותג אדידס זה מעיד על פתיחות. דוגמא נוספת היא: מי שעשה לייק לסדרה "קליפורנייקיישן" - הוא משתמש שנוטה פחות להסכים.

מארק צוקרברג (צילום: רויטרס)
מייסד פייסבוק, מארק צוקרברג, ארכיון | צילום: רויטרס

ברגע שידעו את הפרטים האישיים הללו על המשתמשים - הפעילו בקיימברידג' אנליטיקה מניפולציה באמצעות פרסומים ממוקדים - באמצעות 70 לייקים הם יכירו אותך טוב יותר מהחברים שלך. עם 150 לייקים הם ידעו יותר מבן משפחה, ואחרי 300 לייקים יותר מבן או בת זוג. בעקבות כך בארץ ובעולם פתחו בחקירה נגד הרשת.

למייסד החברה, מארק צוקרברג, לקח חמישה ימים להגיב לטענות שעלו בתחקיר ששודר בבריטניה. לאחר הכתבה מניית פייסבוק איבדה משוויה כ-100 מיליארד דולר, ואפילו הונו של צוקרברג ספג פגיעה קלה. בעוד כשבועיים הוא צפוי להעיד בפני הקונגרס, שם יגיב לטענות באשר לפגיעה בפרטיות המשתמשים. ועד אז, הוא מבטיח כי החברה תבדוק מה קרה ואיזו אפליקציה מקבלת גישה למידע האישי שלנו. ובעקבות הלחץ פייסבוק מאפשרת לראשונה למחוק מידע אישי.

אין תמונה
גם האלטרנטיבות האחרות בבעלות פייסבוק

למי שדאג, מארק צוקרברג לא יאבד את כל שהרוויח עד כה, כי מלבד פייסבוק לאימפריה שבנה יש אלטרנטיבות נוספות בבעלותו: וואטסאפ שנרכשה על ידי פייסבוק ב-19 מיליארד דולר ולה מילארד וחצי משתמשים. לאפליקציית המסרונים של פייסבוק, המסנג'ר, יש מיליארד ושלוש מאות מיליון משתמשים ולאינסטגרם שנרכשה גם כן יש 800 מיליון משתמשים.