אף אחד לא יודע מה יעלה בגורל הביטקוין, אבל בשביל הבלוקצ'יין, הטכנולוגיה שעומדת מאחורי המטבעות הדיגיטליים, זו רק ההתחלה. עשרות חברות כבר זיהו את הפוטנציאל של הטכנולוגיה שרבים טוענים שתשנה את חיינו.

 לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

אז מהו הבלוקצ'יין הזה שכולם מדברים עליו? בניגוד לבנק, למשל, שמרכז אצלו את כל המידע על הכסף שלכם ומפקח על הפעולות השונות שאתם עושים, הבלוקצ'יין היא טכנולוגיית ליצירת מאגר מידע פתוח ומבוזר שלא ניתן לחדור אליו. הטכנולוגיה מייתרת את הצורך בגורם מפקח מכיוון שלכל המידע פתוח ומועבר לכל חברי הרשת שהם בעצם גם המפקחים.

ביטקוין, ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
לא רק ביטקוין | צילום: רויטרס, חדשות

כך זה עובד: כל פעולה מתועדת ומופצת למחשבים של כל החברים, כל פרט שמועבר בה נארז ונחתם עם תאריך בבלוק וירטואלי, שקשור לבלוק הקודם. אפשר לצפות במידע וגם להוסיף מידע חדש - אך לא ניתן לשנות את המידע הקיים.

לרשת הזו כמעט ולא ניתן לפרוץ, כי בניגוד למאגר של חברת אשראי לדוגמה, שאם פורצים או משנים אותו כל המידע ניזוק, על מנת לשנות את המידע ברשת הבלוקצ'יין צריך לשנות את המידע בכל המחשבים החברים במקביל - פעולה כמעט בלתי אפשרית. עשרות חברות מפתחות בימים אלה מוצרים על בסיס הבלוקצ'יין, כאלה שאמורים לשנות לנו את החיים. חלקן יושבות כאן, בישראל.

לקנות שיר ולשלם ישירות לאמן

סירין לאבס של משה חוגג גייסה יותר מ-120 מיליון דולר לפיתוח של טלפון הבלוקצ'יין הראשון. גם כוכב הכדורגל ליאו מסי השקיע בפיתוח הזה. הטלפון, שיהיה מבוסס על מערכת אנדרואיד, יקשר בין כל מחזיקי הטלפון ברשת בלוקצ'יין. "אנחנו הולכים לשחרר תוכנה שתאפשר למפתחים לפתח אפליקציות בשביל הלקוחות שלנו", אמר נמרוד מאי, CMO בסירין לאבס. "אם אני רוצה להוריד שיר של ריהאנה, אני רוצה לשלם ישירות לאמן. זה מה שנותן הבלוקצ'יין".

הטלפון יעניק את האפשרות למחזיקי המטבעות הדיגיטליים להחזיק ארנק מאובטח שיהיה מנותק ומופרד מהרשת ובכך גם מאובטח לחלוטין.

להגשים את עצמם

vanywhere הוא סטארט אפ שמטרתו להרוויח כסף על מיומנויות. כל אדם יכול לשתף כל מיומנויות שהן, כמו המלצות לאתרי תיירות, בישול או כל דבר אחר ולתמחר את המיומנות שלו. "אז אתה מתקשר לשף ואתה יכול לשאול אותו כל דבר", סיפר איתי שכטר, מייסד שותף. "השף יוכל להיות ביפן והחוויה היא חווית בישול עם שף מיפן", סיפר המנכ"ל והמייסד רמי שכטר. "בעצם אנחנו נותנים לאנשים את האפשרות להגשים את עצמם".

המערכת של הסטארט אפ מבוססת על הבלוקצ'יין ומאפשרת תשלום ישיר לסקילרים, בלי תיווך של חברת ביניים. "סקילר או פרילנס יוכל להרוויח 80% יותר מפלטפורמות דומות בכלכלה הישנה", סיפר שכטר.

המהפכה הבאה

חברת ביטג'וב יצרה ממשק שמחבר בין סטודנטים לחברות גלובליות. סטודנטים בכל העולם יכולים לבצע עבודות בתחום הלימודים שלהם עבור חברות. "יצרנו מטבע סטודנטיאלי גלובלי שבו הסטודנט יכול להרוויח בכל העולם", הסביר דרור מדליון, ממייסדי החברה. "לאחר מכן הוא יכול לקנות בזה כרטיס טיסה, בירה, ספרים שהוא צריך. כל זה על בסיס הבלוקצ'יין".

"יש המון דברים שתוכל לעשות עם הכישורים שלך והיכולות שלך", סיפור אלעד קופמן, ממייסדי החברה. "יש סיבה שכולם אומרים, שזו המהפכה הבאה, כי ברגע שהמידע לא יושב אצלי בכיס אלא יושב אצל כולם זה WIN WIN לכולם".

ליצירת קשר עם הכתב: 

מתן חביליו - matanh@ch2news.co.il