משותקים יוכלו לתקשר עם סביבתם (צילום: רויטרס)
משותקים יוכלו לתקשר עם סביבתם | צילום: רויטרס

מדענים הצליחו לפתח מחשב שמצליח לקרוא את רמת החמצן בדם ובעזרתה לפענח את המחשבות של חולים במחלת ניוון שרירים ALS, המשותקים לחלוטין ולא מסוגלים לדבר. בניסוי בארבעה חולים עם "היעלמות" או "הינעלות" מוחלטת של המוח - ללא יכולת אפילו להזיז את עיניהם כדי לתקשר - קראה המערכת את גלי המחשבה ואפשרה לחולים להגיב ב"כן" או "לא" לשאלות.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

אנשים משותקים שיכולים להניע את העיניים למעלה ולמטה וממצמצים מסווגים כבעלי תסמונת "הינעלות חלקית". אם אין בכלל תנועת עיניים, מדובר ב"הינעלות מלאה". החוקרים שמובילים את המחקר הזה אמרו שממשק מחשב המוח אינו פולשני והוא יוכל לשנות לחלוטין את חייהם של חולים כאלה, ולאפשר להם לבטא רגשות ואפילו דעות, לקיים שיח ברמה מסוימת עם היקרים להם והמטפלים.

"התוצאות המדהימות שקיבלנו הפכו גם את התאוריה שלי, חשבתי שאנשים עם בעיית 'הינעלות' אינם מסוגלים לתקשר", אמר נילס בירבאומר, חוקר מוח ממרכז וויס Wyss שבשוויץ שערכו את המחקר עבור חברת Neuroengineering, ששותפה ומובילה את המחקר. הניסוי, שפורסם השבוע במגזין הביולוגי פלוס (PLOS),  נערך עם חולי ALS טרשת אמיוטרופית צידית, מחלה שפוגעת במערכת המוטורית והורסת את החלק של מערכת העצבים שאחראית על תנועה.

"צעד ראשון משמעותי"

החוקרים שאלו את המטופלים שאלות אישיות עם תשובות ידועות, כגון: "שמו של בעלך הוא יואכים?", ושאלות פתוחות שנזקקו לתשובות "כן" או "לא", כמו - "האם אתה מאושר?". הטכנולוגיה שבה עושים שימוש נקראת טכנולוגיות BCI ובה משתמשים במערכת אינפרא-אדום כדי למדוד חמצון דם בפעילות החשמלית במוח.

"המכונה מחשבת את זרימת הדם ומחשבת איך היא משתנה במהלך הבעת 'כן' או במהלך 'לא'", הסביר החוקר בירבאומר לסוכנות הידיעות רויטרס. "אחרי כמה זמן, אנחנו יודעים מה המטופל חושב. כשהוא חושב "כן", או כאשר הוא חושב "לא", המערכת מחשבת ומספקת את התשובה. השאלה האם אתה מאושר הביאה לתגובה כן עקבית מכל ארבעה אנשים, והיא חוזרת על עצמה לאורך שבועות של חקירה. כנראה בגלל שסוף סוף החולים קיבלו יכולת להביע את עצמם".

"זה צעד ראשון ומכריע בהתמודדות עם האתגר להשיב את התנועה עבור חולים נעולים לחלוטין", ציין ראש צוות המחקר שסיפר כי צוות המחקר שלו מתכנן להשתמש בתוצאות האלו כדי לפתח טכנולוגיה יותר מתקדמת שבסופו של דבר תהיה זמינה לאנשים עם שיתוק הנובע ממחלת ALS, משבץ, או מפגיעה בחוט השדרה.