תוכנת "קודי" הפכה בשנים האחרונות לאחת שיטות הצפייה הנפוצות בישראל: משתמשים, בעיקר צעירים, מעדיפים לא לשלם לחברות הכבלים והלוויין - וצופים באופן פיראטי בתכנים דרך הרשת. התכנה עצמה אמנם חוקית, אבל מרבית המשתמשים מתקינים תוספים שמאפשרים להם לצפות בסדרות ובסרטים וערוצי טלוויזיה באופן לא חוקי: המשתמשים בוודאי חושבים שתכנת 'קודי' מאפשר להם לחסוך הרבה כסף, אבל מתברר שלחלקם זה פשוט עולה בפרטיות: כך ניתן, בקלות רבה, לפרוץ לכם לחשבון.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"זה לאחרונה נהיה טרנד מאוד גדול, הרבה מאוד מורידים והרבה מאוד גם קונים 'קופסה' ייעודית - מחשב סגור שמחברים אותו ישירות לטלוויזיה שלהם", מסביר עידו נאור, חוקר בכיר בחברת 'קספרסקי'. למול המצלמות הצליח נאור לעצור את הסרטון שצפינו בו: "בזמן שאתה צופה בתכנית, אני נכנס ומשתלט לך, מעביר לתכנית אחרת שאני רוצה – פשוט שזה מפחיד".

ואכן, חיפוש פשוט ברשת מעלה את פרטי המשתמש ומאפשר לשלוט מרחוק. "אפשר ככה לדעת שהאדם נמצא בבית, זה סוג של ריגול מרחוק", הסביר נאור, חוקר אבטחת מידע במקצועו. "רואים באילו תכנים הוא צפה, מי המשתמש – אפשר להפעיל את התכנים שהוא צפה בהם נגדו, בין אם הם אסורים לצפייה באופן כללי או רק לו". פורץ (האקר) יכול לגלות את המשתמש לפי כתובת ה-IP שלו: "גם אם הוא מוגן בשם משתמש וסיסמא יש דרכים לעקוף את זה".

האקר, הקר, פורץ מחשבים, מחשב, קוד (צילום: backgroundstore, 123RF)
צפייה - לתוכנת רוגלה? | צילום: backgroundstore, 123RF

באותה קלות אפשר גם לגשת למחשב של אותם משתמשים ולצפות בקבצים הכי אישיים: "מישהו התקין 'קודי' על המחשב האישי שלו וכל התיקיות שלו שנמצאות על המחשב חשופות לאינטרנט", סיפר נאור. "אפשר להיכנס לתמונות שלו, לסרטים שלו, לתמונות אישיות של המשפחה שהתוקף בעצם יכול לנצל לרעתו".

אותם האקרים יכולים לנצל את הפרצה לסחיטה, להשתיל תכנת כופר שבלחיצה אחת תנעל את כל הקבצים: "אפשר להתקין תכנת כופר על הקודי ואתה תשלם הרבה יותר ממה ששילמת לשירותים כאלה ואחרים".