בשנה האחרונה נשברו שיאי לקיחת המשכנתאות, אבל נתונים חדשים שפורסמו היום (שלישי) בדוח רשות התחרות מגלים שישראלים לא משווים ולא בודקים ומשלמים יותר מידי, הרבה יותר מידי. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

הדוח מגלה כי מרביתנו נקפוץ על ההצעה הראשונה שנקבל: 55% מהרוכשים לקחו את המשכנתה הראשונה והיחידה שהוצעה להם, 32% בחרו מסלול לאחר הצעות משני בנקים בלבד, ורק 13% אחוזים בדקו 3 בנקים או יותר ובחרו את הזול מביניהם.

כשלא משווים משלמים יותר, כמה יותר? לפי הדוח, על אותה משכנתה בדיוק יכולים להיות פערים שמגיעים ל-260 שקלים בהחזר החודשי, וכ-78 אלף שקלים על פני כל התקופה. חמור מכך, ברגע שאנחנו לא משווים מחירים, הבנקים לא מרגישים צורך להתחרות במחירים המוצעים בבנקים האחרים, וכל שוק המשכנתאות מתייקר. 

אז למה כל כך קשה לנו להשוות מחירים דווקא בדברים ששווים לנו הכי הרבה כסף? הדוח מציין מספר סיבות אבל המרכזית מביניהן היא כנראה הפשוטה ביותר - כי זה קשה. לרוב, על מנת לקבל כמה הצעות מחיר, יש צורך להגיע למספר בנקים, ובכל אחד מהם להציג את הטפסים המתאימים, לנהל משא ומתן וכך לגלות את המחיר שכל אחד מציע לכם.

כלומר אין שקיפות במחירים ובריביות, לבנקים קשה לקבל בקלות אינפורמציה שתאפשר להם להתאים לנו את המשכנתה, והנושא כולו סבוך כל כך, עם המסלולים השונים והריביות השונות, שרבים מאיתנו לא יכולים לדמיין לבדוק את הנושא ביותר מבנק אחד.

ההצעות שמוצגות בדוח נוגעות בדיוק לבעיות האלה ומטרתן להפוך את התהליך לקל יותר, כך שבעתיד נוכל להזין באינטרנט את המידע הרלוונטי ולקבל הצעת מחיר מותאמת מכל הבנקים, דבר שיקל עלינו להשוות ביניהם ולבחור בהצעה הטובה ביותר.