תשע העלאות ריבית רצופות הצליחו להכניס ללחץ גם את נוטלי המשכנתאות המחושבים ביותר. מסביב נשמעות גם האשמות מצד הפוליטיקאים, ומתקפות חוזרות ונשנות על נגיד בנק ישראל. אבל העלאות הריבית הן לא הסיבה היחידה להתייקרות המשכנתאות - ומעבר לכך, הן גם משחקות תפקיד חשוב בבלימת העלייה עבור חלק מהנוטלים.

סיקור N12

הרכב המשכנתאות שנוטלים הישראלים השתנה משמעותית בשנים האחרונות. אם עד 2020 הרגולציה חייבה את רוב הלווים לקחת משכנתא סולידית, ששני שלישים ממנה נמצאים בריבית קבועה, כעת בנק ישראל מתיר לישראלים שעד שני שלישים מההלוואה יהיו בריבית משתנה. המשמעות היא הלוואות זולות יותר כעת, אך גם כאלה שמושפעות יותר מריבית בנק ישראל - ועלולות להפוך לייקרות במיוחד.

"יש תופעה שנקראת 'הטיית ההווה'", מספרת ל-N12 ד"ר מורן אופיר, חוקרת החלטות פיננסיות מבית הספר רדזינר למשפטים באוניברסיטת רייכמן. "נוטלי המשכנתאות מקבלים לרוב החלטה שטובה לעכשיו במקום לחשוב על המצב בעוד עשור או שניים. מאז השינוי, אנשים העדיפו לקחת הלוואות בריבית משתנה - ובעצם 'לשעבד' את עצמם לריבית בנק ישראל, שהייתה נמוכה. במקרה הזה ה'סיכון העתידי' הגיע מהר מאוד, עם תשע העלאות ריבית רצופות", מתארת אופיר.

במילים פשוטות, כאשר הריבית הייתה נמוכה, נוטלי המשכנתאות העדיפו לקחת הלוואות בריבית משתנה ולקחת "סיכון עתידי" שהריבית תעלה, על פני משכנתאות יקרות ויציבות יותר. כעת, העלאות הריבית הגיעו - וכך גם העלייה בהחזר החודשי של אותם נוטלי משכנתאות.

קונים בסניף רמי לוי בירושלים, אוקטובר 2022 (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
הסיבה המרכזית לעליית הריבית - התייקרות סל המוצרים. ארכיון | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

עם זאת, העלאות הריבית מגיעות בשל צורך דחוף - למתן את האינפלציה. בסוף שנת 2022, כרבע מהמשכנתאות היו צמודות למדד המחירים לצרכן. את המדד הזה רובנו מכירים מנתוני האינפלציה - המדד בודק כמה סל המוצרים שלנו התייקר ביחס לחודש הקודם, ובהסתכלות של 12 חודשים - קובע את נתון האינפלציה. בחודש שעבר לדוגמה, המדד עלה ב-0.5% - והשלים עלייה שנתית של 5.2%. העלאות הריבית של בנק ישראל, נועדו למתן את עליית מדד המחירים לצרכן.

לא רק נוטלי המשכנתאות מושפעים מהריבית

אם כן, יש לנו קבוצה לא קטנה של נוטלי משכנתאות שצריכים את העלאות הריבית, מאחר שהאינפלציה גורמת לכל עוגת החוב שלהם "לתפוח". "התסכול של לווי המשכנתאות הוא מוצדק, אבל בחישוב המוחלט - כולם משלמים את מחיר הריביות הגבוהות", אומר ל-N12 משה כהן, יו"ר אלדר משכנתאות. "במשכנתאות שצמודות למדד המחירים לצרכן, הקרן - כלומר סך הכספים שצריך להחזיר - עולה ככל שהמדד עולה. במשכנתאות שצמודות לריבית המשתנה, ההשלכות מורגשות יותר בהחזר החודשי - ופחות בקרן".

משכנתה (צילום: 123rf)
משכנתה | צילום: 123rf

מה המשמעות של עלייה בקרן? "כשהמדד עולה, ההחזר החודשי עולה ביחס למדד. מה שכן, גם הקרן צמודה. אם במהלך השנה המדד עולה בכ-5%, כך גם הסכום הכולל שצריך להחזיר לאורך 20 או 30 שנה עולה בשיעור דומה", אומר כהן.

חשוב לזכור שלא רק נוטלי המשכנתאות מושפעים מהריבית. לפי מחקר שערכה ד"ר מורן אופיר, מרבית הלווים שמגיעים לחדלות פירעון, כלומר לא יכולים להשיב את ההלוואה שלהם, לא מגיעים למצב הזה מהלוואות משכנתא. הם דווקא לווים של "הלוואות צרכניות", כאלה שמממנות הוצאות יומיומיות. לכן, חשוב שכשבנק ישראל מעלה את הריבית - הוא דואג לבדוק מה מצבם של אותם לווים, ולתמרץ את הבנקים להציע להם ליווי מתאים.