תל אביב היא העיר שספגה את עיקר ירידות מחירי השכירות בתחומי הנדל"ן המניב בשנת 2020, כך עולה מבדיקת חברת ניהול הנכסים הבינלאומית CBRE. דווקא באזורים שנחשבים מבוקשים פחות, ושמחיריהם נגזרים לא אחת מאלה של תל אביב, ירידות המחירים היו, לעיתים, מתונות יותר.

לפי בדיקת החברה נכון לתחילת 2021, המחיר הממוצע לשטחי משרדים בתל אביב עמד על 95 שקלים. מדובר בירידה שנתית של שמונה אחוזים. ברמת גן הסמוכה ירדו מחירי המשרדים בכשישה אחוזים, לעומת תחילת 2020, לכדי מחיר ממוצע של כ-78 שקלים למ"ר. מי שחוותה ירידה ממוצעת גדולה במעט הייתה. בערי השרון המבוקשות הרצליה ורעננה נרשמו גם ירידות מחירים שנתיות משמעותיות. בהרצליה הירידה הייתה בשיעור של תשעה אחוזים, לכדי מחיר ממוצע של 78 שקלים למ"ר, ואילו ברעננה של 11%, לכדי 54 שקלים למ"ר.

"הירידות הבולטות ברעננה נרשמו הן בגלל היצע גדול, והן משום שמי ששוכר שם שטחים זה בעיקר חברות לא גדולות, שמחפשות שכר דירה נמוך וניצול הזדמנויות, וכאלה ישנן שם בשפע", מסביר מנכ"ל CBRE ישראל, ג'קי מוקמל. לדבריו הירידות בתל אביב משמעותיות, אך גם מלמדות שבעלי נכסים לא מוכנים לבצע "מכירת חיסול".

חנויות הרחוב ממשיכות לסבול מהקורונה

הבדיקה של CBRE כללה גם את חנויות הרחוב בכמה ערים מרכזיות, וכאן נרשמה ירידת מחירים אפילו גדולה יותר. מחיר מ"ר מסחרי בתל אביב הגיע בסוף 2020 ל-166 שקל למ"ר בממוצע. מדובר בירידה שנתית של 15%, שקשה להגיד שמפתיע אנשים שהסתובבו בעיר בחודשים האחרונים, היות וניתן היה לראות בעין חנויות ריקות רבות ברחובות מרכזיים כמו בן יהודה ודיזנגוף. כמו בשטחי המשרדים גם כאן רמת גן מציגה ירידת מחירים מתונה יותר משכנתה, "רק" תשעה אחוזי ירידה שנתיים לכדי 125 שקל בממוצע למ"ר. מחיר השכירות הממוצע לחנות ברחובות הרצליה נמוך בכשבעה אחוזים לעומת תחילת 2020, והוא עומד על 140 שקל למ"ר. ברעננה נרשמה ירידה נמוכה יותר של כשישה אחוזים לכדי 90 שקל למ"ר בממוצע.

על פי CBRE, רוב ירידות המחירים נגרמו ברבעונים השני והשלישי של השנה שעברה, בעוד שברבעון האחרון כל הירידות הרבעוניות הסתכמו ב-1-2% בלבד, מה שמלמד על מגמה של האטה בירידות המחירים. לכאורה הדברים מתיישבים עם מחקר שפרסם בשבוע שעבר בנק ישראל על מניות חברות הנדל"ן המניב, לפיו אחרי ירידה תלולה בשוויין בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה, הן החלו להתאושש בתקופת חגי תשרי, לאחר שהתפרסמו הנתונים הראשונים בדבר מציאת חיסונים לקורונה. סקירות אחרות שפורסמו בימים האחרונים בגלובס הן של בנק לאומי והן של גיאוקרטוגרפיה בשיתוף השמאי גיל מעין (לשוק המשרדים בלבד. א"מ), הצביעו גם הן על כך שבניגוד לפסימיות ששררה בשוק לפני כמה חודשים, כעת נראה שהפגיעה בענף המשרדים לא תהיה קשה.

"אף אחד לא ממהר לעזוב משרד"

למרות מגמת ההאטה בירידות המחירים, מנכ"ל CBRE ישראל ג'קי מוקמל, מזהיר מפני המציאות בשטח, שלא תמיד באה לידי ביטוי במספרים הנוכחיים. לדבריו מתקיימת מלחמה של ממש בין השוכרים לבין בעלי הנכסים. הראשונים רוצים לוותר על שטחים שהם שוכרים ולעתים אף לעזוב, ואילו האחרונים מנסים להגיע לפשרה בשכר הדירה, או בעריכת שיפוצים בשטחים, ובתנאי שהם לא יעזבו.

"היום כמעט כל שוכר מגיע לבעל הבית ואומר לו שהוא מחפש מקום חלופי, ואז מתקיים מו"מ", מסביר מוקמל. "אנשים מדברים על פירמות שיעברו למקום חלופי, וזה לא כל כך פשוט וגם לא כל כך זול לעבור למקום חדש, אפילו שבמקום החדש הם יתקבלו בידיים פתוחות ובשלל הטבות. לא עושים צעד כזה מעכשיו לעכשיו, והתוצאה היא שהשוק נותר כמעט ללא עסקאות גדולות, ואת עיקר תופעת הנטישה אני רואה במשרדים הקטנים".