היום תדון ועדת הפנים של הכנסת בתיקון החוק שיוכל לאפשר הפחתה של הרוב המינימלי הנדרש כדי לבצע התחדשות עירונית. לקראת כינוס הוועדה, ביצעה בשבוע האחרון התאחדות הקבלנים בוני הארץ מדגם רחב בקרב החברות והיזמים המבצעים התחדשות עירונית כיום, כדי לבדוק כיצד תוכל להשפיע ההחלטה על הנעשה בשטח. כיום נדרש רוב מינימלי של 80% מבעלי הדירות בבניין הקיים כדי לבצע פינוי בינוי שלו. ההצעה החדשה צפויה להפחית את הרוב הנדרש לשם כך בעשרות אחוזים. 

הסקר בדק את 90 פרוייקטים של פינוי בינוי ותמ"א 38 מסוג 2 (של הריסה ובנייה מחדש של הבניין) שכללו 23,900 דירות מתוכננות, מהן 69 פרויקטים עם 23,344 בפינוי בינוי ו-39 פרוייקטים שבהם הגיעו כבר לאישור של 80% מבעלי הדירות ויצאו לדרך.

על פי תוצאות המדגם, נדרשים 22 חודשים בממוצע כדי להגיע להסכמת 67% מהבעלי הדירות בפרוייקט לביצועו. זאת, לעומת 44 חודשים שנדרשים להגעה להסכמת 80% מבעלי הדירות כפי שדורש החוק כיום. עוד עולה מהתוצאות כי יזמי 36 פרוייקטים של פינוי בינוי שבהם מתוכננות להבנות 12,549 יחידות דיור השלימו עד כה החתמה של 67% מהדיירים בזמן ממוצע של 22 חודשים, וטרם הגיעו ל-80% הסכמה. מדובר בזמן השווה לארבע שנים של התחלות בניה של פינוי בינוי בישראל כולה.

הנתונים מראים עוד באופן מובהק כי בפרויקטים של פינוי בינוי ותמ"א 38/2 חולפת תקופת זמן ארוכה מאוד בין החתמת 67% מהדיירים במתחם להחתמת 80% מהם. זמן זה מהווה חסם מרכזי בהוצאת הפרויקטים לפועל.

ראול סרוגו (צילום: כפיר סיון)
"אם מדינת ישראל חפצה בהוצאה לפועל של התחדשות עירונית, על כנסת ישראל לאשר את הרפורמה". ראול סרוגו | צילום: כפיר סיון

ראול סרוגו, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, אומר כי "הרפורמה שהדיונים בה יתקיימו היום בכנסת במסגרת הדיונים בחוק ההסדרים, שמאפשרת הורדת הרוב הקיים, היא קריטית ביותר. עלינו להבהיר כי הקטנת הרוב הדרוש אינה מחייבת את הדייר שמתנגד לפרויקט לחתום על ההסכם, אלא מאפשרת לרוב הדומם של הדיירים שחתמו והסכימו לפרויקט, לברר את סוגיית ההתנגדות בבתי המשפט ובכך למנוע התנגדות בלתי סבירה ובלתי מוצדקת. אם מדינת ישראל חפצה בהוצאה לפועל של התחדשות עירונית ובכך למנוע מבתים ישנים לקרוס, להגן על התושבים מפני טילים ורעידות אדמה ולגדיל את היצע הדירות במרכזי הערים ובאזורי הביקוש, במקום להפשיר ריאות ירוקות ושטחים פתוחים, כנסת ישראל חייבת לאשר רפורמה זו".