הממשלה הציגה היום (ראשון) את תוכנית הנדל"ן החדשה שלה ובראשה תוכנית "דירה ב-800 אלף שקל", הגדלת מכסת העובדים הזרים והכנסת חברות ביצוע חדשות לשוק. בנוסף התוכנית נועדה לקדם התחדשות עירונית בפריפריה ובניית דירות לשוק השכירות. בהתאחדות הקבלנים בוני הארץ בירכו על התוכנית אך מסרו כי היא חסרה כלים שיהוו "משנה מציאות" על רקע המצב הקשה שאליו נקלע ענף הנדל"ן וטענו כי היא חוסמת את האפשרות להביא לישראל מספרים גדולים של עובדים זרים הדרושים בענף.

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ושר הבינוי והשיכון יצחק גולדקנופף הציגו היום את התוכנית לאחר שאושרה מוקדם יותר בממשלה. לפי הודעת משרדי הממשלה, עלות התוכנית לשנה הקרובה היא 2.5 מיליארד שקל. מתוך סכום זה יושקעו 1.1 מיליארד שקל בסבסוד עלויות הפיתוח לקבלנים במטרה להגדיל את הצלחה שיווקי הקרקע באזורי הפריפריה.

לפי משרדי הממשלה, עלויות הפיתוח במכרזים יונמכו באופן שיעמיד על 800 אלף שקל את המחיר המירבי לדירת ארבעה חדרים בת 100 מ"ר במכרזי מחיר מטרה באזורי עדיפות לאומית. כ-20% מהדירות שיווקו בהנחה בתוכנית יוקצו למשרתי מילואים. לפי מצגת משרד האוצר, התוכנית מכוונת להביא לשוק כ-10,000 יחידות דיור במחיר של עד 800 אלף שקל, בערים כמעלות תרשיחא, קריית שמונה, טבריה, נוף הגליל, מגדל העמק, עפולה,ערד, שדרות, נתיבות, אופקים וירוחם.

תוכנית דירה ב-800 אלף שקל (אינפוגרפיקה: דוברות האוצר)
מפת הערים של תוכנית דירה ב-800 אלף שקל | אינפוגרפיקה: דוברות האוצר

סבסוד עלויות הפיתוח ברשויות המקומיות יהיה בגובה של עד כ-50 אלף שקל לדירה ויותנה בכך שצפי השיווקים המצטבר ברשות יעמוד על מינימום של 1,500 דירות בשלוש השנים הקרובות. בנוסף יסובסדו עלויות הפיתוח באתרים שבהם שיעור השיפוע של הקרקעל עולה על 20% או באתרים ששיווקם נכשל ב-2023-2024.

הפתרונות לבעיית המחסור בעובדים?

לפי הודעת משרדי הממשלה, בכדי להיענות למצוקת ענף הנדל"ן בטווח הקצר, נדרשים פתרונות יבוא מגוונים להבטחת הגעתם לישראל בהקדם של כמות עובדים זרים. לצורך כך, מכסת העובדים הזרים שניתן להעסיק בישראל תוגדל ל-65 אלף. במקביל יפורסם קול קורא שנועד להגדיל את מספר חברות הביצוע הזרות בענף הבנייה למגורים, באופן שיגדיל את מכסת העובדים הזרים ב-10 אלף איש נוספים.

כמו כן, פועלת המדינה להגמיש את החובות של הקבלנים כלפי העובדים הזרים עצמם: בשיתוף רשות האוכלוסין וההגירה יקודם נוהל לפיו יצומצמו שעות המינימום הנדרשות במשכורת לעובד זר, על מנת שגם קבלנים בינוניים וקטנים יוכלו להעסיק עובדים זרים להשלמת כוח האדם החסר להמשך עבודה. בנוסף תפעל הממשלה להרחבת שעות העבודה באתרי הבנייה.

פועלים סינים (צילום: קובי גדעון , פלאש 90)
פועלי בניין סינים (ארכיון) | צילום: קובי גדעון , פלאש 90

במקביל צפויה הממשלה לקדם תוכנית מענקים בעלות של 60 מיליון שקל לעידוד תעסוקה של ישראלים בענף הבנייה.

עוד כוללת התוכנית מתן מענקים בהיקף של כ-19 מיליון שקלים, להקמת מפעלי ייצור לשיטות בנייה מתועשות מתקדמות, בדגש על בנייה מודולרית. זאת במסגרת קידום תיעוש הבנייה והטמעת טכנולוגיות בענף הבנייה למגורים.

עידוד התחדשות עירונית - גם בפריפריה

במטרה לקדם אישור היתרי בנייה להתחדשות עירונית ב-2024-2025, יוארך המנגנון שנקבע לתמרוץ היתרים. זאת באמצעות פרסום קול קורא חדש במסגרתו יתוגמלו רשויות מקומיות במענק חד-פעמי לפיתוח העירוני המשרת את הליך ההתחדשות העירונית.

כמו כן כוללת התוכנית הקצאת משאבים תקציביים בהיקף מאות מיליוני שקלים להרחבת ההתחדשות העירונית בפריפריה ולסבסוד מיזמים חסרי כדאיות כלכלית. לפי הודעת משרדי הממשלה, כספים אלו נועדו להוות תחליף למחויבויות המדינה להקצות קרקעות משלימות לעיריות שהיא חתמה איתן על הסכמי גג - מה שאומר שעל פניו לא מדובר בהכרח בהקצאת סכומים חדשים אלא בדרך לממש התחייבויות ממשלה שטרם יושמו.

אתר בנייה (צילום: קובי גדעון , פלאש 90)
אתר בנייה (ארכיון) | צילום: קובי גדעון , פלאש 90

במקביל תקדם המדינה חתימה על הסכמי גג חדשים עם רשויות מקומיות שיש בהן פוטנציאל משמעותי להגדלת כמות הקרקעות שישווקו לבניית דירות. זאת במקביל לקידום השקעות תקציביות שנועדו לעודד את השיווק.

בנוסף כוללת התוכנית שורה של תיקונים חקיקה שנועדו להקל ולהאיץ את הליכי הרישוי שנדרשים יזמים לעבור במסגרת קידום מיזמי בנייה, בדגש על מיזמים עתירי דירות.

הקבלנים: "אין כאן גיים צ'יינג'ר"

בתגובה לתוכנית הממשלה להאצת ענף הבנייה מסר נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ ראול סרוגו כי "ישנן כמה החלטות חשובות וטובות במסגרת שהציגה הממשלה, כמו סבסוד הוצאות פיתוח בעיקר בפריפריה, קרקעות משלימות להתחדשות עירונית, ומתן ערבות מדינה לחברות בנייה בקשיים להפחתת דרישת הבנקים לפריסייל של דירות.

"עם זאת, אין כאן אף לא כלי אחד שיהווה גיים צ'יינג'ר למצב הקשה אליו נקלע הענף לאחר 7 באוקטובר. קראנו לממשלה להפחית את מס הרכישה על דירות, שאכן יכול להניע מחדש ומהר את פעילות הענף והיא החליטה שלא להחליט. הצגנו לממשלה תוכנית להבאת עשרות אלפי עובדים במהירות שכמעט כולה נחסמה עכשיו.

ראול סרוגו בראיון בנושא דיור לעולים לארץ (צילום: סודות הנדל"ן, קשת12)
נשיא התאחדות הקבלנים ראול סרוגו | צילום: סודות הנדל"ן, קשת12

"המחסור בעובדים הוא קריטי ונדרשת לו תוכנית סדורה שצריך להוביל גורם ממשלתי מתכלל אחד. אנחנו למודי ניסיון ויודעים שגיוס עובדים זרים רק על ידי מדינות המוצא שלהם לא יספיק בעת הזאת. יש להרחיב את מסלול גיוס העובדים הזרים בשיתוף פעולה עסקי של תאגידי כוח אדם ישראליים וזרים שמוכיח את עצמו כמהיר ואיכותי. משרד המשפטים צריך לעשות את עבודתו ולפקח על תאגידי כוח האדם שהממשלה היא שמובילה אותם.

בנוסף, למרות דרישות חוזרות ונשנות שלנו, התעלמה הממשלה מהצורך בגיוס עובדים זרים גם לתחומי התשתיות והשיפוצים, שזקוקים ל-10,000 עובדים כל אחד, במקום הפלסטיניים. טוב תעשה הממשלה אם תשוב היום לשולחן הדיונים ותקבע מיד כללים שישחררו את החסמים שהיא עצמה יצרה ועומדים למנוע מענף הבניה לשוב לתפוקות שנדרשות ממנו לעוד הרבה מאוד זמן. זמן שכבר אין לנו".