משרד הבינוי והשיכון מסכם את שנת 2020 עם צפי לעליות במחירי הדיור. על אף הקורונה והתחושה הכללית ששוכרים רבים עזבו את דירותיהם, מבדיקת המשרד עולה כי מחירי השכירות עלו השנה בכל אזורי הארץ. העלייה בביקוש לדירות, הן למגורים והן להשקעה, לצד ההאטה בהיקפי הבנייה, הובילה לעליות מחירים שצפויות להימשך ואף להחריף.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

במשרד השיכון הסבירו כי למרות הרושם שנוצר בראשית משבר הקורונה, לפיו שוכרי דירה רבים באזור המרכז סיימו את חוזי השכירות שלהם ועברו לפריפריה, מה שיצר תחושה שמחירי שכר הדירה יורדים, הדבר התרחש בפועל רק בסוף השנה והירידה הייתה שולית.

על פי נתוני הלמ"ס שמוצגים בסקירת משרד הבינוי והשיכון, ברבעונים השני והשלישי של שנת 2020 המשיכה מגמת העלייה שהחלה בשנת 2019, אם כי בקצב נמוך יותר מאשר ברבעונים קודמים. ברבעון הרביעי חלה ירידה קטנה, אך המחירים נותרו גבוהים מאשר ב-2019.

המגמה דומה בכל המחוזות בישראל, ובעיקר בתל אביב ובצפון שבהן חלה עלייה ניכרת. במחוז ירושלים שיעור העלייה הוא הנמוך ביותר (0.6%), ומאידך במחוזות צפון ותל אביב שיעור העלייה הוא הגבוה ביותר (3.4%).

אם הממשלה לא תפעל - מחירי הדיור יעלו במהרה

במשרד השיכון והבינוי צופים עליות מחירים בעתיד הקרוב. בשנה האחרונה נצפתה עלייה בביקוש לדירות מגורים. בשנת 2020 הסתכם היקף העסקאות של דירות מגורים בכ-113 אלף, מתוכן כ-41 אלף דירות חדשות. סך העסקאות בשנה זו גבוה ביחס לעשור האחרון, שבו הממוצע השנתי הוא של כ-106 אלף עסקאות, זאת למרות הירידה החדה בעסקאות בחודשים אפריל-מאי, בעיצומו של גל הקורונה הראשון.

היקף העסקאות של דירות חדשות בשנה זו גבוה משמעותית מהממוצע בעשור האחרון, זאת בהמשך למגמת העלייה שהחלה כבר בשנת 2017 כתוצאה מגידול בעסקאות מכירה של דירות מחיר למשתכן. משקלן של הדירות החדשות בסך העסקאות עלה מ-25% בממוצע בשנים 2014-2012 ל-36% בשנת 2020.

במקביל, עלו גם רכישות הדירות להשקעה ב-2015 הוגדל שיעור המס לרוכשי דירה להשקעה, ומאז חלה ירידה משמעותית בביצוע עסקאות למטרה זו. בתחילת 2020 משקל רוכשי הדירות להשקעה המשיך לרדת וביולי הגיע ל-13% בלבד מסך העסקאות.

אולם בעקבות הורדת מס הרכישה על דירה שנייה החל מאוגוסט חל גידול ברכישות של דירות להשקעה, ומשקלן עלה ל-21% בחודשים אוגוסט-דצמבר. רכישות הדירות להשקעה תרמו רבות לגידול בהיקף העסקאות במחצית השנייה של השנה.

על שתי מגמות אלו נוספת מגמה מדאיגה: צמצום במלאי הדירות למכירה. תוצאת הגידול במספר העסקאות לצד הירידה בהיקפי התחלות הבנייה היא צמצום מלאי הדירות החדשות למכירה, מבהירים במשרד הבינוי והשיכון.

על פי נתוני הלמ"ס מלאי הדירות החדשות העומד למכירה הלך והצטמצם במהלך השנה האחרונה ב-22%, מרמה של כ-49,200 דירות בינואר, לכ-38,400 בדצמבר. המשך הירידה בהיקפי התחלות הבנייה יוביל לצמצום מתמשך במלאי הדירות החדשות למכירה ועשוי לתרום תרומה משמעותית לעליית המחירים.